RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NOĆ ZA PAMĆENJE I PONOS

Izbornik je povukao ključan potez! Hrvatska je dobila čudesnog igrača, ovakvu predstavu nismo vidjeli 30 godina

Malo je bilo ovakvih utakmica u povijesti hrvatske reprezentacije, duge tri desetljeća
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 28. veljača 2022. 22:21

I manje je bilo scenarija u kojima je sve završilo, iako se malo tome mogao tko nadati, baš onako smo to mi željeli.

Iako je Hrvatska spašavala živu glavu na sjeveru Europe, u Norrköpingu, u sudaru sa Švedskom koja nas je svladala u petak u Zagrebu sa šest poena viška, iako je Hrvatska na poluvremenu izgledala kao razbijena vojska za zaostatkom od 15 poena razlike i postignutih samo 26 poena, iako smo mogli izgubiti i u osnovnom vremenu, pa i na koncu prvog produžetka, na kraju, ne samo da se iz Švedske vraćamo s prvom pobjedom u kvalifikacijama za SP, nego smo uspjeli dobiti i sa željenih sedam poena viška, pa ćemo s time biti u krugu sa Šveđanima u plusu.

S obzirom na to kako je sve izgledalo u petak navečer nakon poraza u Zagrebu, ili, ako želite i tako, kako je to izgledalo na poluvremenu u Norrköpingu, košarkaši Damira Mulaomerovića su dobili sve što su tada, grogirani, blizu knock-outa, mogli poželjeti.

Hrvatska će živa dočekati kraj lipnja, kad nas dočekuju Slovenci u Ljubljani te ćemo ugostiti Fince kod kuće, a tada će Mulaomerović imati na raspolaganju sve igrače, i one iz NBA lige, ali i one iz Eurolige. Doduše, imat će i Slovenija Luku Dončića, a Slovenija je uspjela u ponedjeljak i drugi puta u tri dana, sada u Kopru, izgubiti od Finaca. Ali, pustite da maštamo barem malo...

Jer, ono što je uspjela Hrvatska okrenuti u Švedskoj prije svega je zasluga Damira Mulaomerovića, koji nije gubio vjeru i kad nije išlo, kad smo u drugoj četvrtini na tri minute izgubili šest lopti, od toga četiri u četiri napada uzastopno. Nije gubio vjeru niti na poluvremenu kad je povukao, pokazat će se kasnije, ključne poteze.

Podigao je s klupe Karla Matkovića, koji je napokon bio rješenje s kojim smo zaustavili pick igru Ludwiga Hakansona, s kojom nas je ovaj izluđivao u prvom dijelu. Usput se Matković nametnuo svojim atlecizmom, ali i trčanjem, pa smo postali momčad koja je dobila sasvim novu energiju.

Naravno, ključna je bila još jedna odluka. Loptu je Mulaomerović dao u ruke Goranu Filipoviću, a 26-godišnji Splićanin, kojega Mula vodi u Cedeviti Junior, odigrao je jednu od najboljih hrvatskih izvedbi na playu u tri desetljeća otkako se natječemo. Malo je bilo i Mulinih utakmica za Hrvatsku na razini na kojoj je bio Filipović kontra Švedske. Dobili smo prodornog beka, čovjeka koji mogao čuvati posjed, ali se i nije libio opaliti, i to neke ključne lopte. Dobili smo, napokon, čovjeka koji je strpao trideset kad je bio mač nad glavom i pri tome se smijao, zabavljao...

Naravno, utakmica je bila na rubu i bilo je tu svega. Filip Krušlin je pogodio na pet sekundi do kraja ulaz za prvi produžetak, iako su Šveđani imali loptu odluke, koju Hakanson nije pretvorio u pobjedu. Onda smo na ulazu u zadnju minutu prvog produžetka gubili 82:86, da bi Željko Šakić pogodio tricu od table iz dotrčavanja na 50 sekundi do sirene, a onda, nakon što je promašio Gaddefors, tricu je pogodio Goran Filipović. I opet je Švedska imala loptu, ali sada nije uspio Borg.

U drugom produžetku smo, pak, napokon - a i Šveđani su konačno ušli u bonus - stavili rezultat pod kontrolu. Da će to biti pobjednička večer dala je naslutiti trica Ivana Ramljaka, a onda je jednu dodao i Filip Krušlin, da bi Tomislav Zubčić također stavio svoja tri poena za 101:95 na manje od dvije minute do konca. Vratio je tricom Hakanson, pa je Krušlin pogodio dva bacanja, Goran Filipović ih promašio, a Karlo Matković je opalio čudesnu blokadu, da bi Krušlin isforsirao tricu. No, nekako je ostala lopta za nas. Mulaoemrović je crtao zadnji napad za plus sedam, jer bi time preskočili poraz u Zagrebu, ali Zubčićeva trica nije pronašla cilj. I onda se ukazao Karlo Matković, skupio je u nebeskom skoku odbijanac i na sedam desetinki do konca ga spremio silovitim zakucavanjem u koš Švedske za konačnih 105:98.

Krenulo je slavlje, jer ova je pobjeda od nekih dječaka napravila muškarce, od nekih gubitnika stvorila pobjednike, a neke je snove produžila.

Bila je to noć koju ćemo teško zaboraviti. Bila je to jedna od rijetkih noći u kojoj smo bili ponosni na naše košarkaše. Koji su i ovaj put, kao i često dok su gubili, ostavili sve što su imali na parketu.

Međutim, ovaj put je stigla nagrada. A ona je velika nagrada i za Damira Mulaomerovića. Koji je bio hrabar kad je preuzimao klupu koja, realno, nije nudila ništa osim frustracija.

Sada smo tu. Doduše, tek sa skorom 1-3. Ali i s dvije utakmice koje nas još čekaju. I u kojima ćemo se nadati da možemo do drugog kruga kvalifikacija za SP. Jer, takva je ovo skupina, Finska je sada na 3-1, ali, eto, može ona i s 3-3 ispasti. A to znači da svi imaju šansu. I Hrvatska.

Ako bude pobjeđivala. Ako bude bila onakva kakva je bila u Norrköpingu.

Linker
27. travanj 2024 02:56