SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
USUSRET SLOVENIJI

Izbornik Mulaomerović uoči spektakla u Ljubljani! ‘Ljut sam jer je ta informacija stigla prekasno...‘

Izbornik reprezentacije se na početku priprema suočio s još jednim otkazom
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. lipanj 2022. 18:21

Damir Mulaomerović, primijetilo se to, guštao je dok je slušao s kakvim optimizmom govori Mario Hezonja.

- Mario je sjajan momak koji obožava košarku i on će sigurno biti jedan od naših lidera, a vodit će ovu reprezentaciju još godinama. Pokazao je u protekloj sezoni svoj raskošni talent, ali i zrelost. Drago mi je da je s nama, njegova kvalititeta i energija značit će nam puno. Može Mario pokriti četiri pozicije, nisam baš siguran da bih igrao s njim na centru, ali da ga stavim i na tu poziciju, on bi i to zaigrao. Zadovoljan sam što su svi ovdje, a ja sam inzistirao da budemo tu od prvog dana. Prkačin je molio dva, tri dana, ja sam mu rekao da ne može. Nemamo vremena, moramo odmah krenuti raditi i to u što je moguće većem broj, da se kasnije ne vraćamo na iste stvari. Bit će nam teško, jer NBA igrači dolaze kasnije, a to su, uz Hezonju, lideri ove momčadi. Međutim, kod svih je prisutna vrhunska motivacija i svjesni su kako će se svatko mora žrtvovati. Neću im stvarati pritisak, to je za nas, za mene, za stožer, oni će ići utakmicu po utakmicu. I želimo biti na tragu onog što smo odigrali u Švedskoj u drugom poluvremenu, uz dva produžetka.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Zna i izbornik što ga čeka u Ljubljani?

- Ne trebamo previše objašnjavati o čemu se tu radi, jer mi mi se čini da u regiji u posljednjih desetak godina nije bilo veće zanimanje za neku utakmicu od našeg gostovanja u Ljubljani. Stožice su rasprodane za dva sata.

Onda se dotaknuo onih koji nisu tu.

- Krušlin je ozlijeđen, Nakić također, kazao mi je da nije sa skakačkim koljenom na sto posto, a meni ne pada na pamet nekoga prisiljavati da igra. Branković se odlučio za NBA kampove i mislim da je pogriješio, jer se trebao naći među ovim momcima i boriti se za dres. Što se Matkovića tiče, u utorak navečer smo saznali da ne može doći na početak priprema, jer je dobio neka jamstva za NBA draft pa je neizvjestan njegov dolazak. On je odigrao sjajnu utakmicu protiv Švedske, na temelju nje je i skrenuo pozornost na sebe, uostalom, i mene su zvali NBA skauti. On je naša budućnost i meni je žao što ne shvaća da mu je reprezentacija prioritet. S druge strane mogu shvatiti da je NBA ponuda nešto što rješava egzistenciju...

OK, a što je poručio Matković, kad bi se mogao priključiti?

- Nije rekao ništa i ako mene pitate, mislim da su male šanse da dođe. Za njega je bilo esencijalno da ovdje bude od prvog dana, jer nema iskustvo poput jednog Zupca. Možda se nešto promijeni, ja se nikoga ne odričem, samo sam ljut jer je ta informacija stigla prekasno. Ali ne mislim praviti dramu i kukati. Onih 12 za koje se odlučim bit će najboljih 12.

S tim da će se po pravilu NBA lige Bogdanović i Zubac priključiti tek 27. lipnja.

- Bilo je tu svakakvih priča, čak i da im NBA neće dopustiti nastup. Radi se o sjajnim igračima i oni će samostalno trenirati. Meni je važno da budu optimalno fizički spremni, iako će nam predstavljati problem njihovo kasnije priključivanje. Sada nam preostaje da složimo fajtersku momčad i da odemo u Sloveniju spremni za dobru utakmicu. Slovenija će biti i s Dončićem, i s Goranom Dargičem i sa Čančarom. Što se mene tiče, dobro je to, neka igraju svi!

Kada dolazi Ante Žižić?

- On ima 17. lipnja liječnički pregled u Istanbulu pa bi trebao biti od ponedjeljka u Opatiji.

Kakva je situacija s Darijem Šarićem, vezanim za možebitnu šansu da se priključiti reprezentaciji u kolovozu?

- Mi na njega apsolutno računamo, a on će uskoro biti u punom treningu. Ima jaku želju da nam se priključi, za dva mjeseca može se dovesti u dobru formu.

No, tu je još jedan povratnik iz ozljede, Dragan Bender?

- Sam je zvao i tražio da bude s nama bez obveze da se nađe u 12 koji će imati dres. To je jedan super primjer, razgovarao sam i s Nikolom Vujčićem, kaže mi da je Bender u treningu, u dobrom stanju.

Pa ima šanse i da završi u 12?

- Ma naravno, uostalom, imamo sada tu situaciju s Matkovićem, a i Bogdanović i Zubac se priključuju naknadno. Vidjet ćemo, kamo sreće da se pokaže u najboljem svijetlu...

Linker
18. travanj 2024 06:47