Izbornik Mulaomerović je pojasnio svoj odabir

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
NAJBOLJE OD HRVATSKE

Izbornik se osvrnuo na popis i otkrio što je s Hezonjom i Simonom: ‘Sve sam pročešljao i pretresao...‘

Damir Mulaomerović je rekao kako je na popis htio staviti one koji su u najboljoj formi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. veljača 2022. 14:59

Damir Mulaomerović, novi izbornik reprezentacija objavio je širi popis reprezentacije za nastavak kvalifikacija, dvije utakmice sa Švedskom, i na njega je stavio, kako je obećao, sve ono, po njemu, najbolje što Hrvatska može ponuditi u ovom trenutku. Popis je prošaran mladima, ali vratilo se u njega i osigurača, iskustva, pa je najbolje da Mulaomerović kaže s čim se rukovodio prilikom ovog izbora.

"Rukovodio sam se idejom da na popisu budu igrači s obzirom na formu, način na koji igraju u svojim klubovima. Neki su ozlijeđeni, pa nisu tu, recimo, takav je slučaj s Tonijem Perkovićem, koji je već tri tjedna aut, neki, pak, nisu u najboljoj formi. Na ovom popisu bili bi i Miro Bilan i Ivan Buva, no obojica su se zahvalili. Bilan je zaključio svoju reprezentativnu karijeru, rekao mi je kako je vrijeme za mlađe, a Buva ima problem s kukom. Također, na popisu su igrači i koji trebaju odgovoriti na onu što nudi roster Švedske."

Na popisu su tako osvanula imena četiri povratnika u reprezentaciju. Tu su Željko Šakić, Tomislav Zubčić, Ivan Ramljak i Filip Krušlin, koji bi, doduše, bio i na zadnjem Mršićevom popisu da je u to vrijeme imao klub.

"Sve su to sjajni momci, momci s velikim iskustvom, a takvi nam trebaju jer nas čekaju teške utakmice koje će zahtijevati i mirnoću na terenu. Zubčić igra jako dobro za Tofaš, Ramljak igra jako dobro za Slask, zna se što može Šakić, a tu je jasno i Krušlin, koji je sazrio i takav nam baš treba na poziciji dva, gdje će s Drežnjakom dati i energije. Ramljak je polivalentan, može igrati na oba krila, a vidim ga u defanzivi na Czerapowiczu, vrlo neugodom švedskom igraču."

Na popisu su, kako je bilo i za očekivati, Mario Hezonja i Kruno Simon. Nema Ante Žižića, jer Maccabi u to vrijeme nadoknađuje neke utakmice. Ali, kakva je trenutačno situacija s Hezonjom i Simonom?

"Dino Rađa je bio u Kazanju, bio je na večeri s ljudima iz kluba i čelnici kluba su izrazili zadovoljstvo što ih je Rađa posjetio. Postoji velika šansa da Uniks dopusti Hezonji nastup na prvoj utakmici, onoj u Zagrebu protiv Švedske, 25. veljače. Druga nije moguća, jer 28. veljače Uniks putuje za Milano, gdje ga čeka meč Eurolige. Ostalo je na tome kako će ga pustiti na prvu, a Hezonja mi se javio, on bi najradije odigrao obje utakmice, no objektivno je da ga imamo za prvu. A prva je najvažnija..."

Simon?

"Osobno ću nazvati Ergina Atamana, koji je bio i moj trener i popričat ću s njim da dozvoli Simonu nastup u drugoj utakmici, u Švedskoj. Simon dan prije prve utakmice ima ogled s Maccabijem, ali bi mogao igrati u Švedskoj, 28. veljače, jer ima sljedeću utakmicu za Efes, onu protiv Fenera tek 3. ožujka. Ne mogu jamčiti da će biti obojica s nama, jer nikada se ne zna, ali nadamo se da ćemo imati Hezonju za prvu utakmicu, a Simona za drugu."

Reprezentacija će se okupiti u nedjelju, 20. veljače u Zagrebu.

"Igra se Kup ovoga vikenda i vidjet ćemo prema tome kad će neki igrači biti dostupni, evo, već sada znamo kako će Šakić biti s nama od ponedjeljka navečer. Imat ćemo tri prava treninga do petka i prve utakmice sa Švedskom i tu ćemo postaviti kretnje. Što se tiče Hezonje, kako će on doći praktički, nadamo se, na sam dan utakmice, jer večer ranije ima utakmicu Uniksa u Vitoriji, njemu ću poslati playbook kako bi se spremio za osnovne kretnje. Sve su to momci koji igraju u dobrim ligama i ja uopće ne sumnjam u naš energetski dio, u entuzijazam, voljni moment. Od ponedjeljka bi nas trebalo na tim posljednjim treninzima 14, a tu još treba dodati Hezonju i Simona. Opet, znamo i u kakvim vremenima živimo, pa treba računati na sve i na neku neželjenu ozljedu, tu je i korona, na sve treba biti spreman..."

Na popisu su i dva igrača koja će imati svoj debi za reprezentaciju. Karlo Matković je dobio dozvolu da može igrati za Hrvatsku, a Sven Smajlagić je dočekao u 31. godini svoj prvi poziv.

"Sven je svojim igrama zaslužio poziv. Bilo je tako na početku sezone u Cedeviti Junor, a sada je to nastavio i litavskom Nevežisu. Nisam uopće dvojio oko njega, jer znam što nam može dati igrački na poziciji tri. Što se Matkovića tiče, on je sjajan momak. Evo, Zvezdi je ubacio proteklog tjedna 20, za vikend je u Podgorici protiv Budućnosti imao 17 poena i 11 skokova. Dozvala za njegovim nastupom je stigla i on jest, kao i Branković mlad po godinama, ali obojica bez problema mogu iznijeti zadatke koji bude postavljeni ispred njih."

Kaže izbornik kako je spokojan nakon što je objavio ovaj popis.

"Pročešljao sam, pretresao sve..."

Na koncu dodajmo da će i u reprezentativnom stožeru nastupiti promjene. Pomoćnici Damira Mulaomerovića bit će trener Vienne Aramis Naglić i trener Alkara Vladimir Krstić. Ostatak stožera je ostao isti, kondicijski trener bit će Mario Mandir, liječnik reprezentacije dr. Miran Martinac, a fizioterapeuti Nikica Šižgorić i Perica Buljubašić.

Linker
20. travanj 2024 00:59