FIBA
PREPONE SU OK

Jedna od najvećih hrvatskih uzdanica ipak će biti u reprezentaciji: ‘Istina, nisu me htjeli pustiti...‘

Snašao se hrvatski razigravač u Njemačkoj gdje je konačno počela i sezona.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. studeni 2020. 18:49

Roko Rogić je ovoga ljeta postao playmaker bundesligaškog Mitteldeutschera, no sezona u Njemačkoj krenula je tek prvim danima studenoga. I tu se baš Rogić, playmaker kojega je izbornik Veljko Mršić isprofilirao kao onog koji bi uz kapetana Roka Ukića trebao voditi brigu o arhitekturi hrvatskih napada, ozlijedio. Kako se bližio “balon” u Istanbulu, Rogić je obavijestio Mršića kako vodi bitku s vremenom. Što se zapravo dogodilo?

- Zadobio sam rupturu na preponi, od četiri milimetra, što je po prvim procjenama značilo mjesec dana izvan stroja. Međutim, već sam proteklog tjedna, nakon dva i pol tjedna, počeo trenirati, čak sam odigrao i za vikend deset minuta, a od ponedjeljka treniram punom snagom, tako da nema problema, bit ću spreman za reprezentaciju.

I to je dobra vijest. No, kako se Rogić uopće snašao u Mitteldeutscheru, svojem prvom njemačkom iskustvu gdje sada igra pod paskom hrvatskog trenera Silvana Poropata.

- Imali smo do sada četiri utakmice, odigrali smo tri u Kupu, od kojih smo dobili dvije. U prvenstvu smo odigrali tek jednu utakmicu, jer je ona druga odgođena zato što je protivnik bio u karanteni. Stil igre u Njemačkoj je drugačiji, puno se više fizički igra, ide se na veći broj posjeda, napadi traju po 10, 12 sekundi, nema akcija do kraja.

Kakav je cilj Mitteldeutschera?

- Primaran nam je cilj ostati u elitnom razredu njemačke košarke, ali osobno želim i nešto više od toga. Od sebe očekujem da pokažem da mogu igrati na višoj razini, da se ravnopravno nosim s najboljima u ligi.

Bilo je i nekih problema oko toga hoće li klub pustiti Rogića u reprezentaciju, no sada je i to sređeno.

- Pa postojao je taj problem po kojemu je regija u kojoj jesam imala propisano da svatko tko dolazi iz Turske nazad mora u karantenu. Sada je to promijenjeno, trebat ću obaviti PCR test po povratku u Njemačku i sve je u redu.

image
CROPIX

Sve je u magli

Što uopće čeka Hrvatsku u petak protiv Turske i u nedjelju kontra Švedske?

- Ne znam uopće što bih rekao, jer ne znam još tko će biti u reprezentacijama koje su nam protivnici, prije svega kod Turske. Na nama je da u tih nekoliko dana napravimo najbolje što možemo, da u tom produženom vikendu u Istanbulu osiguramo nastup na Eurobasketu.

U odnosu na reprezentaciju koja je u veljači sredila Švedsku u Zagrebu i Nizozemsku u gostima, sada neće biti Hrvoja Perića i Darka Planinića, koji su bez kluba, a ostatak društva je isti.

- Jest, nema Perića i Planinića, došli su na njihova mjesta drugi dečki, ali dobro se znamo, neke temelje smo postavili. Čuo sam se s dečkima i svi jedva čekamo da se okupimo, uživamo zajedno, a nismo se vidjeli jako dugo.

Iako se još uvijek ne zna kakvi će biti Turci, opet, čini se da je Hrvatskoj veća šansa Švedska, a treba nam jedna pobjeda za Eurobasket. Švedska koju smo uvjerljivo svladali na startu kvalifikacija u Zagrebu.

- Ma, mi ćemo se sigurno postaviti na način da idemo po obje pobjede. Jest, Švedsku smo relativno lagano dobili u Zagrebu, no uvjeren sam da će oni sada tražiti svoju šansu da nam se revanširaju. Turci su, pak, u takvoj poziciji da moraju ići na obje pobjede. No, po to ćemo ići i mi u Istanbul. Želimo sve riješiti u Istanbulu, osigurati Eurobakset i prije nego što ćemo u veljači odigrati zadnje dvije utakmice ovih kvalifikacija. Da ne bude mača nad glavom.

I za kraj, njemačka košarka je na početku ove sezone hit, odnosno to je Bayern, koji je pod Andreom Trinchierijem sjajno startao u sezonu, drži se vrha Eurolige, iako im to nitko nije predviđao. Roko Rogić je osjetio Bayern u njemačkom Kupu, o kakvoj se momčadi radi, što govore iskustva iz prve ruke?

- U toj utakmici mi nismo bili energetski na potrebnoj razini, a Bayern se prije toga opekao protiv Bayreutha. OK, nisu igrali u punom sastavu, ali po svemu se vidjelo da je to jedna super ozbiljna momčad. Po svemu se to osjeti, od kretnji u napadu, postavki obrane, fizičkoj moći. Trinchieri je to sjajno posložio, a to su pokazale pobjede u Istanbulu na Fenerbahčeom i Efesom, a bili su blizu sada i protiv CSKA. Mislim da je Bayern od svih momčadi u Euroligi ovu situaciju s pandemijom najbolje iskoristio.
Roko Rogić, nesuđeni play Cibone ovoga i prošloga ljeta, ima druge brige. Ali i vjeru da će Hrvatska u Istanbulu nastaviti tamo gdje je stala uoči pandemije. Imamo 2-0, u Istanbulu taj skor valja podebljati.

Linker
25. travanj 2024 08:45