Josip Sesar

 FIBA Fiba
BORBA ZA KVALIFIKACIJE

Josip Sesar: ‘Posao nije gotov, moramo ga dovršiti prije Istanbula. Hezonja i ostali igrači? U kontaktu smo...‘

Nakon što je službeno postao trener Dinama, s reprezentacijom ga čekaju gostovanja u Irskoj i Luksemburgu
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 26. srpanj 2023. 21:26

Nakon što je svladala Luksemburg (98:62) i Irsku (89:49) u prva dva okršaja pretkvalifikacija, pred Hrvatskom je 29. srpnja gostovanje u Dublinu kod Irske i 2. kolovoza u Luksemburgu. U slučaju pobjeda u ta dva susreta osigurat će se prvo mjesto u skupini i nastup u kvalifikacijama za EuroBasket.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Mislim da je prije svega iza nas sjajnih 20 dana u Opatiji gdje smo imali sve uvjete, domaćin se maksimalno trudio oko nas da se maksimalno pripremimo za utakmice. Što se tiče samih treninga i igre, momci su ispunili sve zahtjeve koje smo kao stožer postavili što se vidjelo ne samo na utakmicama protiv Irske i Luksemburga već i na prethodne tri prijateljske koje smo odigrali. Ono što sam rekao i na samom predstavljanju kao izbornik, ja idem trening po trening, svjestan sam situacije u kakvoj se nalazimo, u najnižem rangu natjecanja iz kojega se moramo izdići te svakom idućom utakmicom podići se za jedan segment. Korak po korak - bili su prvi dojmovi izbornika Josipa Sesara na ‘pogled u retrovizor’ osvrćući se na minule utakmice.
U Irsku i Luksemburg putujete kompletni?
- Putuje 12 ili 13 igrača to ćemo još vidjeti, ali sigurno će neki igrači ostati u Zagrebu s kojima će biti jedan od naših pomoćnih trenera kako bi momci ostali u ritmu dok se ne vratimo, onda ćemo vidjeti kakvi ćemo biti za predolimpijsku turnir u Istanbulu...
Hoće li Vam se za turnir u Turskoj, pretkvalifikacije za OI, priključiti Mario Hezonja, Dario Šarić, Ivica Zubac, Jaleen Smith, Karlo Matković, Luka Šamanić...

image
CLAUDIO GRASSI/LAPRESSE/PROFIMEDIA Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia

- U kontaktu smo sa svim igračima, ali ono što sam i ranije rekao; prvo Irska i Luksemburg, gdje nam preostaje završiti posao, onda kad se vratimo imat ćemo dva dana slobodno da razmislimo kakve ćemo korake dalje poduzimati.
Koliko su ovi pozitivni rezultati utjecali na atmosferu u svlačionici i samo ozračje oko reprezentacije?
- Prije svega bih rekao da su momci puni samopouzdanja i da su s voljom i željom sve odradili. Ono što treba naglasiti jest da u današnjoj košarci nikoga nije jednostavno pobijediti s 30 i 40 razlike, što smo mi ostvarili u oba susreta. Pokazali smo da smo na pravom putu, ali treba to ponavljati iz utakmice u utakmicu da bi mogli reći da radimo uspješan posao... Ovo je zasada premalen uzorak. Ne treba se zanositi pobjedama niti tražiti nešto tragično u porazu. Potrebno je izgraditi sustav s kojim ćemo imati uspješnu formulu za dalje.
Jeste li trebali dodatno motivirati igrače za utakmice protiv, barem na papiru, autsajdera?
- Dečki koji su s nama su objeručke prihvatili poziv i došli su maksimalno motivirani i fizički spremni odraditi svoje reprezentativne obaveze. Općenito sam mišljenja da kad je reprezentacija u pitanju, to treba biti čast, ne vidim zašto bi se nekoga trebalo motivirati da nosi ovaj dres. Onaj tko podcjenjuje protivnike, podcjenjuje samoga sebe. Mislim da taj narativ u ovoj momčadi ne postoji. Naravno, može se dogoditi loš dan, eventualno te ne sluša ‘šut’ na utakmici, događa se, ali volja i želja nikada ne smiju biti pod upitnikom.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Dobili ste i okvirnu sliku o ekipi. Napravili ste neke promjene, Gnjidića ste primjerice s jedinice prebacili na dvojku, Prkačina s petice na četvorku, dok je na šuteru prva opcija Badžim.
- Što sam do sada vidio mogu biti i više nego zadovoljan. Roko (Prkačin) je prošlu sezonu u Španjolskoj igrao na poziciji centra, ali sam ga vratio na četvorku gdje je igrao i prije. Posebno su me razveselili i oni koje smo testirali na ovim utakmicama po prvi put poput Serdarušića, Krajnovića i Menala, na njima je da upijaju atmosferu jer ih čeka budućnost u dresu reprezentacije - zaključio je Josip Sesar.

Linker
07. svibanj 2024 17:00