DAMIR SKOMRLJ Cropix
U SJENI EURA

Josip Sesar uoči pripremnog turnira u Opatiji: ‘Rasporedit ću minutažu i nećemo sve otkrivati‘

Na startu turnira u Opatiji, Hrvatska će u nedjelju (18.30 sati) odigrati prvi pokus uoči olimpijskih kvalifikacija
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 23. lipanj 2024. 07:29

Dva su tjedna protekla otkako treniraju, a tjedan dana otkako su svi zajedno. Kako je samo tjedan dana do odlaska u Atenu na olimpijske kvalifikacije, na redu je odigrati dva pokusa kako bi sve ideje sjele na svoje mjesto uoči podbacivanja u Pireju, 2. srpnja kontra Slovenije.

Hrvatska se odlučila držati lanjskog recepta u kojemu je cijelo ljeto trenirala kod kuće. Stoga je u Opatiji i organiziran turnir na kojemu će već u nedjelju trupe Josipa Sesara igrati kontrolni meč protiv Poljaka, koje u dvoranu Marina Cvetkovića dovodi Igor Miličić. Za srijedu je organizirana i generalna proba na istom mjestu, okršaj s Brazilom Ace Petrovića, dok će u između ta dva ogleda međusobno u Opatiji igrati Poljaci i Brazilci.

Nakić. čovjek za oba krila

U Opatiji je još uvijek u reprezentativnom režimu 15 igrača, od kojih će njih 12 putovati za Pirej. Ako i postoje neke dvojbe oko sastava, onda bi ih ove dvije utakmice trebale otkloniti, premda se tu, barem što se tiče nositelja i njihovih uloga neće puno mijenjati u odnosu na lani.

Tako će playmakerske dionice puniti Goran Filipović i Borna Kapusta, njima će na lopti pomagati Jaleen Smith, a vanjska linija je u odnosu na lani obogaćena iskusnim šuterom Filipom Krušlinom, jer su ozlijeđeni Bojan Bogdanović i Roko Badžim. Još je jedno novo lice tu, čovjek koji može odigrati na oba krila, Toni Nakić, a svoju energiju će kao i lani uvijek biti spreman ponuditi Mateo Drežnjak. Naravno, što se tiče vanjske linije, tu će dominirati Mario Hezonja, spokojan s novim višegodišnjim ugovorom u Real Madridu i kako stižu vijesti iz Opatije, silno motiviran.

Kao što su to ostala dva nositelja, obojica u visokoj liniji. Kapetan Dario Šarić je o tome pričao i na presici u petak, a Ivica Zubac bit će veliko oružje Hrvatske, kao što je to bio i lani. S klupe će na unutarnjim pozicijama davati svoj obol Dario Drežnjak na krilnom centru, Danko Branković na petici i otkriće kvalifikacija u veljači, Ivan Vraneš.

image

Josip Sesar i Ivica Zubac

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Na pripremama su i Krešimir Radovčić, Boris Tišma i Antonio Jordano, pa će Sesar svakako provjeriti i što od njih trojice može dobiti.

- Što se tiče opatijskog turnira, to su nam momčadi po mjeri koje su skrenule pozornost na sebe, Poljska na posljednjem EuroBasketu i Brazil koji ima jako dobru generaciju. To će biti dobri testovi nakon kojih ćemo vidjeti na kojim stvarima trebamo poraditi do odlaska u Atenu. Probat ćemo raspodijeliti minutažu i nećemo baš sve ni otkrivati. To su jako važne utakmice gdje ćemo vidjeti naznake onoga što želimo igrati. Rezultat nije primaran, već bi trebao biti posljedica onoga što želimo uigrati, da se obnovi taj dio koji smo sjajno radili prošloga ljeta. Tada smo imali poveznicu između unutarnje i vanjske linije, imali smo sjajnu suradnju prije svega u defenzivnom smislu tako da su igrači koji dolaze s više razine povukli za sobom one koji su igrali u nižem rangu natjecanja. Tu su Šarić, Zubac, Hezonja i Smith napravili jako dobar posao i s te ljudske strane su odradili puno. Dakle, rezultat opatijskog turnira nam nije primaran, primarno nam je da izgledamo što bolje i da izgledamo kao tim - najavio je izbornik svoja očekivanja.

Drežnjak prva visoka zamjena

Lani je idealna petorka bila u sastavu Filipović (Kapusta), Smith, Hezonja, Šarić i Zubac. Dario Drežnjak bio je prva promjena u visokoj liniji, a Roko Badžim na vanjskim pozicijama. Sada se umjesto Badžima tu može očekivati Filip Krušlin, s dodatnim minutama Tonija Nakića, dok će prva zamjena na petici biti Danko Branković, a Ivan Vraneš bi trebao dati novu energiju u reketu.

Opet, to su samo pretpostavke, puno će zanimljivije biti vidjeti ideje naše igre nakon prvih utakmica ovoga ljeta. Stoga su Poljska i Brazil, a obje reprezentacije, kao i naša traže olimpijsku vizu (Poljska je u Valenciji gdje se do Pariza nada stići preko Bahama, Finske, Angole, Libanona i domaćina Španjolske, dok je Brazil u Rigi gdje ga čekaju Crna Gora, Kamerun, Gruzija, Filipini i domaćin Latvija).

Hrvatska je u Opatiji, u zavjetrini nogometnih emocija na Eura slagala svoju istinu o ovom ljetu. Djeliće toga, ne sve, kako je to kazao Josip Sesar, vidjet ćemo u nedjelju protiv Poljske i u srijedu protiv Brazila.

TURNIR U OPATIJI

Nedjelja
18.30 Hrvatska - Poljska
Ponedjeljak
18.30 Brazil - Poljska
Srijeda
18.30 Hrvatska - Brazil

Linker
24. rujan 2024 11:35