Filip Bundović, Roko Rogić, Roko Prkačin i Toni Perković

 CROPIX Cropix
STIGLA JE NOVA GENERACIJA

Kakva drama u Draženovu domu: Mlada Hrvatska puna talenata propustila srušiti jaku Sloveniju!

Imala je naša reprezentacija i plus 10 u prvom dijelu, imala je priliku izboriti produžetak...
Piše: Tvrtko Puljić/Sportske novostiObjavljeno: 25. studeni 2021. 22:50

HRVATSKA - SLOVENIJA 74:76 (19:16, 20:25, 17:14, 18:21)

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja 2000. Suci: Rosso, Calatrava i Kozlovskis.

HRVATSKA: Perković, Prkačin 15p, 5s, Gnjidić 2p, 3s, 5a, Gabrić 3p, 3s, Marčinković 9p, 3s, Badžim 11p, 3il, Drežnjak, Bundović 16p, 7s, 5a, Rogić 5p, 4a, Marić 6p, 3s, Rudan 7p, 5s, Batinić.

SLOVENIJA: Rupnik 11p, 3s, Nikolić 6p, 3a, Prepelič 16p, 3il, Murić 14p, 10s, Blažič 15p, 9s, 4il, Kosi, M. Lapornik 2, Hodžić, L. Lapornik, Dimec 8p, 5s, Macura, Čebašek 4p, 3s.

Imala je Hrvatska veliku šansu da priredi, s obzirom na sastave, ali i trenutačni rejting veliko iznenađenje na početku kvalifikacija za SP 2023, ali Slovenija se othrvala želji i htijenju naših reprezentativaca, bila je mudrija na koncu, a presudila je trica uz dodatno bacanje Jakoba Čebašeka na 48 sekundi do sirene za pobjedu Slovenije od 76:74.

Oko dvije tisuće gledatelja došlo je pogledati novu Hrvatsku koju za ove kvalifikacije gurnuo u ring Veljko Mršić i ono što je izbornik želio od starta utakmice je i dobio. Matej Rudan, debitant, jedan od pet takvih u našoj vrsti nastavio je Edi Muriću raditi ono što je mu je činio prije četiri u dresu Mege kontra Cedevite Olimpije. Zabio je Rudan sedam uvodnih poena, Hrvatska je imala 11:3 u petoj minuti i prvi, početni strah sigurno je ostao zakopan. Igrala se nova utakmica, bili su tu novi kriteriji.

image
CROPIX Cropix

I gotovo cijelo prvo poluvrijeme Veljko Mršić je pronalazio rješenja, kako u igri, tako i na klupi, a do poluvremena je poslao u igru svih 12 igrača. Imao svoj interval Roko Rogić, zatim sjajan Roko Prkačin, bio je tu i Filip Bundović, a Hrvatska je u 13. minuti imala i velikih 28:18. Doduše, tek je tada u svojoj petorci slovenski izbornik Aleksander Sekulić spojio svoja glavna oružja, Jaku Blažiča i Klemena Prepeliča, a Blažič je uzeo konce utakmice u svoje ruke. Kako je Hrvatska brzo ušla u bonus, pomogao je i Luka Rupnik, ali i sudački kriterij, jer se sudio svaki krivi pogled. Slovenija je do odmora šutirala 24 slobodna bacanja, a Hrvatska samo devet. Usput, niti šut nije služio Hrvate do konca prvog dijela, promašio je tri otvorene trice Tomislav Gabrić, pa su Slovenci otišli na odmor sa svojim prvim vodstvom uopće (41:39).

Na pogon energije koju su dobili na koncu prvog dijela, gosti su otvorili nastavak, pa su u 25. minuti imali 52:45. Međutim, tu je Hrvatska dobila prvi ispit zrelosti. Kad je malo toga krenulo po dobru za naše, proradila je obrana, bio je tu opet Filip Bundović, dao je energiju Pavle Marčinković i Hrvatska je okrenula tricom Bundovića te otišla u zadnjih deset minuta raspleta sa 56:55.

Držao je Sekulić na klupi zajedno Blažiča, Prepeliča, ali i Alekseja Nikolića do zadnjih osam minuta i vratio ih u vatru kod vodstva 57:56.

Međutim, Hrvatsku je držao na životu Filip Bundović, što šmekerski iznuđenim faulima, što asistima na Roka Prkačina, čak u toj mjeri da mu je publika počela skandirati "MVP, MVP!"

image
CROPIX Cropix

Lovro Gnjidić je na ulazu u zadnju minutu doveo s crte Hrvatsku u vodstvo 69:68. Slovenije je igrala bez petica, Hrvatska se prilagodila, a Jakob Čebašek je na 48 sekundi do sirene pogodio tricu uz dodatno bacanje preko Pavla Marčinkovića za 72:69. Iscurila je na suprotnoj strani trica Bundovića (kao i prethodne Badžima i Marčinkovića), ali je iz nove akcije Bundović pronašao na ziceru Marčinkovića za 71:72 i dvadeset sekundi do konca. Brzi faul je Nikolić pretvorio u 74:71 za Sloveniju i Hrvatska je imala zadnju minutu odmora i 16 sekundi za nadu. Međutim, Bundović je je otvarao tricu u korneru i u dodavanju je napravio peti faul. Odigrao je sjajnu utakmicu za 16 poena, sedam skokova i pet asista...

Bio je tu i kraj za naše nade na početku kvalifikacija za SP.

Finci pali u Stockholmu // piše: Toma Dragičević

Finska, koja će u nedjelju u Espoou ugostiti Hrvatsku, kvalifikacije je otvorila porazom u skandinavskom derbiju od Švedske. Bila je to utakmica u kojoj se Ludde Hakanson, bek Bilbaa koji je u Španjolsku došao sa 16 kad ga je kupila Barcelona, s 20 poena i 10 asistencija pobrinuo da Šveđani u njegovom rodnom Stockholmu ostvare prilično uvjerljivu pobjedu protiv - uvijek i svugdje - velikog rivala.

Švedska je vrlo rano, već sredinom druge četvrtine izgradila dvoznamenkastu prednost koja je u 33. minuti iznosila najvećih +16 (54:38) u jednom trenutku narasla i do +18, a iako su Petteri Koponen i Sasu Salin doveli Finsku do -5 (61:56), tri minute prije kraja, Hakanson je vezao tricu i dvicu te tako otklonio bilo kakvu dvojbu...

1. KOLO, SKUPINA C: Švedska - Finska 72:62 (Hakanson 20p, 3s, 10a, Gaddefors 14p, 10s, Czerapowicz 12p, 7s/Salin 12p, 8s, Jantunen 10p, 8s, Maxhuni 10).

Linker
22. travanj 2024 09:50