Damir Mulaomerović

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PO ISKUPLJENJE NA SJEVERU

Košarkaši idu u Švedsku, imamo li se uopće pravo ičemu nadati? Izbornik: ‘Uvjeravam vas...‘

‘U igrače treba vjerovati i ja sam taj koji u njih vjeruje! Promjene? Nemam razloga išta mijenjati.‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. veljača 2022. 14:47

Vjerojatno je u noći s petka na subotu bilo malo sna. Damir Mulaomerović je unio sve što je imao u svoj debi na klupi Hrvatske. No, put do pobjede, prve u kvalifikacijama, nije uspio pronaći. U subotu ujutro već je bio, zajedno s igračima, ali i Šveđanima (s istom čarter letom otputovali su Šveđani i naši za Norrköping) u zagrebačkoj zračnoj luci. I vrtio je film prethodne noći.

- Analizirali smo i ima stvari koje moramo popraviti. Mi smo dobro branili pick, ali su nam puno problema radili kad bi nam raširili obranu. Također, morat ćemo biti u napadačkoj igri. Šveđani su nam puno problema radili na preuzimanjima. Morat ćemo dobiti i dubinu u našem napadu. To su prve ocjene, imamo dva treninga do utakmice u ponedjeljak, na njima će to pokušati popraviti.

U ponedjeljak će Mulaomerovć nastaviti vjerovati u istih 12 igrača koje sučelio Šveđanima u Zagrebu.

- Nema razloga da nešto tu mijenjamo. Vjerujem u ove momke, a uostalom što se tiče pristupa i angažmana oni su bili vrhunski u petak. OK, Švedska je izgledala uigranije, što je i logično, duže su zajedno. U tri, četiri dana koliko smo bili skupa, nismo mogli doći do te razine.

image

Goran Filipović

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Idemo nadoknaditi -6

Imamo 0-3, idemo u goste Švedskoj, koja izgleda najbolje u skupini do sada. Možemo li se uopće čemu nadati?

- Mi svi vjerujemo da možemo. I uvjeravam vas da nitko nije došao u Švedsku da bi izgubio, mi idemo tamo dobiti, čak i s tih sedam poena viška da nadoknadimo poraz u Zagrebu. To nas samo zanima. Znamo da će biti teško, jer imaju Šveđani opcije na svim pozicijama, dobili su s Anderssonom i Jerbekom širinu.

Usput, na ruku nam nije išao niti poraz Slovenije u Finskoj, sada nam sve tri reprezentacije bježe dvije pobjede, a samo su tri utakmice do konca prvog kruga?

- Realno je taj poraz Slovenije u Finskoj iznenađenje, ali to je tako.

Sve tri utakmice, uključujući i posljednju sa Švedsku izgubili smo u fiksu. Što napraviti do ponedjeljak, ako se i dokopamo takve šanse, da nam odluke u završnici budu bolje?

- Prije svega se tu moraju donositi bolje odluke na terenu. Ušli smo u nervozu, kako na samom kraju tako i na početku utakmice u kojemu smo bili sputani. Razlog je težina utakmice, trenutka. Publika nam je bila sjajan poticaj, ali to nismo znali iskoristiti na svoju stranu. Da, morali smo bolje, posebno jer smo imali protivnika u bonusu. Oni su preuzimali, mi smo promašivali trice, neke od njih su bile isforsirane. Tu moramo bolje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nismo bili okomiti

Svako preuzimanje se rješava prodornim bekovima, čini se da mi takvih nemamo, ne samo u ovoj selekciji...

- Igrali smo previše lateralno, nismo bili okomiti. Gnjidić i Filipović su tu i nešto pokušavali, ali ima toga i do Šveđana, koji su taktički dobri, pokretni. Ona petorka s početka utakmice u kojoj je Gaddefors bio na čistom krilu nam je stvarala problema, jer su visoki. Kasnije smo se konsolidirali, trebalo nam je za uhvatiti ritam, staviti rezultat pod kontrolu dva, tri pogođena šuta...

Kako sada motivirati igrače, kako ih uvjeriti da su kadri do pobjede u Norrköpingu?

- U igrače treba vjerovati i ja sam taj koji u njih vjeruje. Sigurno je kako ćemo sve napraviti da bismo bolji nego u petak, spremit ćemo se i pokušati izvući najbolje što možemo. Ovo je kratak period s momčadi, neki su se vratili u reprezentaciju, neki su prvi puta tu. Dobili smo na iskustvu.

Što je on sam mogao drugačije?

- Možda sam mogao neke stvari drugačije rotirati, ne znam, trebala nam je dubinu, možda sam trebao još jednom vratiti Bundovića. Bit ćemo svi skupa pametniji u ponedjeljak, uvjeren sam u to.

Damir Mulaomerović je još jednom bio pošten u svojim odgovorima. I jedno je sigurno, niti će se on predati, niti će dopustiti igračima bilo kakav defetizam. A onda je sve u 40 minuta...

Linker
26. travanj 2024 12:52