Shane Larkin bio je previsoka prepreka za Hrvatsku
 FIBA
PORAZ NA KRAJU

Košarkaši izgubili i od Turske u rezultatski nevažnoj utakmici, Larkin je snagu sačuvao za sami kraj

Imala je Hrvatska svojih dobrih trenutaka, nedostajala su joj četiri iznimno bitna igrača.
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. veljača 2021. 20:04

TURSKA - HRVATSKA 84:78 (21:21, 21:19, 20:25, 22:13)

ISTANBUL - Bešiktaš Akatlar Arena. Bez gledatelja. Suci: Mazzoni (Italija), Ciulin (Rumunjska) i Baldini (Italija).

TURSKA: Larkin 16p, 7a, Hazer 9, Geyik 4s, Mahmutoglu 12, Durmaz, Haltali 2, Ugurlu 3, Ozdemiroglu 2, Tuncer 17p, 5s, 7a 4il, Sanli 17p, 6s, Sengun 6p, 5s, Koksal.

HRVATSKA: Filipović 12p, 3s, Mustapić 5p, 3s, Prkačin 4p, 5a, Gabrić 13p, 4s, Marčinković 2, Vranković 10, Bilan 12p, 3s, Drežnjak 6, Mavra 4p, 3a, Šakić 10p, 5s, 3a, 3il, Marić, Jordano.

Iako je odigrala solidnu utakmicu, iako su se debitanti Goran Filipović i Tomsilav Gabrić predstavili u solidnim izdanjima, Turska je na pogon Shanea Larkina svladala Hrvatsku sa 84:78 u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Eurobasket.

Efes i Fenerbahče su tražili da turski Savez oslobodi obveza njihove igrače za utakmicu protiv Hrvatske, koja ionako nije odlučivala o plasmanu, jer su obje reprezentacije već osigurale Eurobasket, ali to nije prošlo. Stoga je Turska koja se sučelila Hrvatskoj bila identična onoj koja je prije dva dana svladala Švedsku, ali i ona koja je u studenom izgubila od Hrvatske. Doduše, u odnosu na tu utakmicu, najbolju našu u ovim kvalifikacijama, Hrvati ovoga puta nisu mogli računati na Roka Rogića, Roka Ukića, Filipa Krušlina i Ivana Ramljaka.

image
FIBA

Samo otvaranje utakmice dalo je naslutiti kako to neće biti utakmica iznimne energetske vrijednosti. U takvom odnosu snaga čak je Shane Larkin u uvodnim minutama pokazao svoju prisutnost, a Hrvatska je ubacila u brzinu više kad je na mjestu playa zaigrao Goran Filipović. Nekadašnji igrač Splita i Širokog, danas play rumunjske Craiove, 25-godišnjak koji je protiv Nizozemske upisao debi za reprezentaciju je za pet minuta prve dionice ubacio devet poena, usput iznudio faul na trici s istekom vremena Shanea Larkina.

I držala se Hrvatska blizu, jer su u drugoj četvrtini svoj doprinos dali Antonio Vranković, na koncu i Dominik Mavra, debitirao je Tomislav Gabrić s tricom, a Mateo Drežnjak je držao obranu. Doduše, Tursku je na 42:36, najveću prednost, odvela dionica Bugrahana Tuncera, ali su izabranici Veljka Mršića ipak do poluvremena uspjeli smanjiti na 40:42.

Hrvatska je nastavak otvorila dobrom suradnjo, Filipovića i Mire Bilana, no zaostajala je do 28. minute, kad je Vranković pogodio za 56:54. U tom periodu igre Mavra je držao ritam igre, Roko Prkačin i Vranković su odlično surađivali, a s pet poena Jakova Mustapića, uključujući i tricu na kraju četvrtine, Hrvatska je u posljednjih deset minuta ušla s prednosti od 65:62.

Nakon nove Gabrićeve trice imala je Hrvatska i 68:62, a Turci su odlučili zaigrati na sve ili ništa jer je Shane Larkin čuvao snagu za zadnju četvrtinu. Larkin je vratio Turke u vodstvo na šest i pol minute do konca (72:70). Hrvatska je u završnici na 76:79 imala dva napada, Mavra je prvo promašio otvorenu tricu iz dotrčavanja, a onda i Bilan napravio faul u napadu, a onda smo se spetljali i na 76:80, odnosno Larkin je odlučio odigrati obranu,a Drežnjak je šutirao nemoguću tricu. Sertac Sanli je na 26 sekundi odveo Turke na 82:76 i bio je tu kraj.

Linker
15. travanj 2024 20:41