Stipe Bralić

 MARK RALSTON Afp
A ONDA NA SRBIJU

Košarkašice protiv Bugarki na startu kvalifikacija za EP: ‘Imali smo već sličan put, pa smo prošli…‘

EP će izboriti prvoplasirane ekipe iz svake od deset skupina te četiri najbolje drugoplasirane
Piše: HinaObjavljeno: 10. studeni 2021. 13:32

Ženska košarkaška reprezentacija Hrvatske u srijedu putuje u bugarski Botevgrad na prvu utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2023., a susret protiv Bugarske je dan kasnije (18 sati).

"U našoj su skupini tri reprezentacije, uz nas, tu je vrlo solidna reprezentacija Bugarske i Srpkinje koje su prvakinje Europe i četvrte s Olimpijskih igara. Sigurno je da skupina nije nimalo jednostavna, posebno je prvi 'prozor' neugodan jer je prva utakmica na rasporedu nakon samo dva dana treninga, i to protiv reprezentacije Bugarske koja je na svom terenu i koja godinama igra u istom sastavu. Uvijek im malo nedostaje da se plasiraju na Europsko prvenstvo i dio su ozbiljne priče u europskoj košarci. Zatim igramo protiv reprezentacije Srbije koja se priprema isključivo za tu utakmicu jer, s obzirom da nismo skupina od četiri ekipe, one pauziraju prvo kolo", kazao je uoči puta izbornik reprezentacije Stipe Bralić.

Utakmica protiv Srbije je u nedjelju, 14. studenoga, u Zaboku.

Izbornik Bralić bez obzira na očite poteškoće vjeruje u svoju reprezentaciju: “Nije bilo jednostavno ni u prošlim kvalifikacijama, imali smo sličan put (u gostima kod Latvije, kući s Njemačkom) pa smo prošli… Cure su dobro raspoložene, dobro rade, vrijedno teniraju. Nije jednostavno u dva dana skupiti 14 igračica iz 14 različitih klubova, svaka ima svoj način igre, svoj sustav igranja u napadu i obrani, no nadam se da ćemo se uspjeti posložiti. Ipak, je tu i dio reprezentacije koja je nastupala na Europskom prvenstvu u Francuskoj ovog ljeta i vjerujem da ćemo dobro odigrati ove utakmice.“

Kapetanica reprezentacije Ivana Dojkić vjeruje da ovaj prvi kvalifikacijski ciklus mogu završiti s pobjedama: !Očekuju nas dvije veoma zahtjevne utakmice. Utakmica na gostujućem terenu protiv Bugarske je prva utakmica na kojoj moramo iskoristiti svježinu, zajedništvo i da s dobro odigranom utakmicom iza nas uđemo u susret protiv Srbije u nedjelju. Sigurno da nam neće biti jednostavno, pogotovo s europskim prvakinjama. Nadam se ipak da ćemo nakon samo dva dana treninga završiti kvalifikacijski ciklus s pobjedama.“

Europsko prvenstvo 2023. će izboriti prvoplasirane ekipe iz svake od deset skupina te četiri najbolje drugoplasirane ekipe. Igrat će se u tri kvalifikacijska ciklusa, u studenom 2021., zatim u studenom 2022. te u veljači 2023.

Linker
19. travanj 2024 05:52