DAMIR KRAJAC Cropix
U LOVU NA IZBORNIKA

Ljudi koje je htio Aco imali su pravo odbiti Hrvatsku! Sada ostaje samo jedno logično rješenje...

Četvorica poželjnih i dalje će biti nedostupni. Polovično i kompromisnio rješenje nikad nije dobro
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. rujan 2022. 14:40

Aco Petrović sudario se sa zidom - nitko ne želi biti izbornik. Šokantno? Možda za neupućene, ali odgovori koji su dočekali Acu bili su očekivani.

Igor Miličić (45) živi u Poljskoj već 25 godina. Tamo je stigao u vrijeme kad je Poljska bila nevažna na košarkaškoj karti Europi, stigao je potrganog koljena, prekrižen u tada dosta jakoj klupskoj hrvatskoj košarci. U proteklih 25 godina Poljska mu je dala - sve. Čak mu je ponudila da još kao igrač zaigra za njihovu reprezentaciju, ali to je bilo neizvedivo, jer je već imao jedan nastup za Hrvatsku.

U Poljskoj je potom stasao kao trener, najprije u klubu, a od prije godinu dana i u reprezentaciji. S kojom je nedavno senzacionalno izborio polufinale Eurobasketa. I što bi sada Miličić trebao reći Poljacima? Odlazim jer me zove moja rodna domovina? Kako da im to kaže? Nakon što su ga prihvatili kao svoje dijete, vratili ga u igrački život, te mu omogućili sada već respektabilnu trenersku karijeru. I na sve to dodajte ugovor koji ga veže do kraja sljedeće godine.

Dario Gjergja (47) nije u Belgiji već 25 godina, ali je tamo od 2011. U Hrvatskoj ga nitko nije prepoznao kao perspektivnog trenera čak i nakon što je kao asistent trenera u Ciboni osvojio tri naslova prvaka. U Belgiji je dobio šansu. I potpisao 11 uzastopnih naslova prvaka. S Belgijom je imao sjajan nastup na Eurobasketu, a u realnoj je šansi da je odvede na SP. I sada bi sve to trebao odbaciti zbog Hrvatske?

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Netko će spomenuti domoljublje. Ma budimo ozbiljni, pričamo o dvojici trenera koje u Hrvatskoj nitko nije doživljavao i koji nikada nisu ni imali ozbiljan poziv za povratak kući. Ni od klubova ni od reprezentacije. Nešto je doduše Cibona prošlog ljeta maštala o Gjergji, ali mogla mu je ponuditi samo puno neizvjesnosti i skromnu plaću.

Napokon, i Miličić i Gjergja u Poljskoj i Belgiji nemaju samo sjajne rezultate, veliki ugled i posloženu momčad, nego i odlične financijske uvjete. Kakve im Hrvatska ne može ponuditi. Može im ponuditi otprilike samo ono što je i Cibona nudila Gjergji - pregršt neizvjesnosti i upitnika.

Jurica Golemac (45) ima sličnu priču kao i Miličić, odnosno Gjergja. Kao igrača ga nismo cijenili pa je zaigrao za Sloveniju, a slično smo ga tretirali i kao trenera. Kao dio tandema Rimac - Golemac osvojio je s Cibonom ABA ligu da bi prvu samostalnu priliku dobio u Tajfun Šentjuru. U klubu koji je imao manji proračun nego što Cedevita Olimpija danas plaća samo jednog igrača u momčadi. U Hrvatskoj mu u dalje nitko nije vjerovao pa je morao u Koper, da bi dogurao do Cedevite.

Golemac je pak veliki emotivac, volio bi on na klupu reprezentacije, ali zna da ne možeš paralelno voditi klub u Sloveniji i biti hrvatski izbornik. A da se odrekne ugovora u Cedeviti? Doveli su ga u Ljubljanu prije dvije godine, stali iza njega, dali mu odriješene ruke da ljetos složi momčad po svom uvjerenju (naravno, s ograničenim budžetom). I sad bi im trebao okrenuti leđa?

Neven Spahija (59) jedini je Acin kandidat s kojim je razgovarao, a da je slobodan. Spahija ima neke druge planove, ne vidi se na klupi Hrvatske. Kad je tako, pošteno je to što je tako rekao i Aci. Nepošteno bi pak bilo zbog toga ga prozivati, jer ne znamo zbog čega ima takav stav.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Aco je uzeo dva tjedna stanke, ali realno je da ona neće donijeti ništa novo. Četvero Acinih "pickova" i dalje će biti nedostupni. Da ima petog u rukavu, već bi i s njim porazgovarao. Dakle - nema ga.

Zato je kratkoročno rješenje jedini izbor. A u takvim okolnostima nema boljeg od Ace. Iznimno iskusan, upoznat do detalja sa svim što se događa u Hrvatskoj košarci, emotivac velike energije i znanja. Nitko te dvije kvalifikacijske utakmice neće voditi bolje od Ace.

A što onda? Nije baš da imamo pregršt rješenja, Aco je izabrao sve koji bi i većina ostalih izabrala. Miličić, Gjergja, Golemac. Mladi i dokazani, a gore od želje za radom. Treba biti strpljiv, sezona je tek počela, tko zna što se dogoditi do ljeta. I može li se do tada otvoriti i neko novo rješenje koje Aco priželjkuje.

Zato Aco ima glas mnogih. Odradi te dvije utakmice, pa strpljivo čekaj pravi trenutak. Uvijek je to bolji izbor od polovičnog ili kompromisnog rješenja.

Linker
19. travanj 2024 18:18