TOM DUBRAVEC/ CROPIX
IZBORNIK NAKON DEBAKLA

Mršić: Imam ugovor sa Savezom, nemam sa Zadrom. Bogdanović? Ne mislim da je ta njegova slika ružna...‘

Veljko o odgovornosti, razlozima neuspjeha i svojoj budućnosti na klupi nacionalne vrste
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. srpanj 2021. 12:39

I on se nadao da će sve to drugačije završiti. Iako, ništa, baš ništa od prvoga dana, od podbacivanja kontra Brazila nije nudilo sliku po kojoj smo se uhvatiti na nešto, biti optimisti.

Veljko Mršić je to rukovodio, prema tome njegova zapovjedna odgovornost je i najveća. On, doduše, nije ponudio previše samokritike u prvim izjavama nakon ispadanja u polufinalu od Nijemaca, pa je to bila jedna od stvari koja mu je zamjerena. Ima ih još, ali ovo je Mršićeva istina nakon prospavane noći. Ili neprospavane, tko će to više znati...

- Ostajem pri onome što sam kazao i nakon utakmice, mi smo izgubili od objektivno bolje momčadi. Iako smo protiv Njemačke odigrali najbolju utakmicu na turniru, to opet nije bilo dovoljno. Bili smo nošeni navijanjem Torcide, pa smo čak u pojedinim trenucima izvlačili i više od onoga što smo u ovom trenutku bili u stanju dati. Naravno, ta potrošnja emocija nas je i trošila, kao što nas je trošio i način igranja, koji nam je davao u pojedinim trenucima rezultat, ali to nije moglo trajati 40 minuta. Tako je teško dobiti utakmicu.

Ovog puta niste koristili rečenicu “ovo je naš maksimalni domet”, a baš je to zasmetalo mnoge, ta vaša konstatacija nakon utakmice?

- Ako realno pogledamo kakav nam je bio pripremni period, kako smo se skupljali do sedam dana uoči prve utakmice, da nismo znali praktički do tada dolazi li nam iz NBA lige Bogdanović ili igrač na poziciji centra, da je Žižić stigao tek dva dana prije Bojana, onda je gotovo nemoguće u tim okvirima postići idealnu formu. Može ta moja ocjena nekoga zasmetati, ali ako postavite realno stvari, onda je to tako. Mi smo izgubili od Njemačke koja ima pet euroligaških i dva NBA igrača. Sad, jesmo li u ovom sastavu mogli bolje? Jesmo. Mogli smo i igrati i izgledati bolje, ali to nismo stigli u kratkom vremenu uigrati.

Ne, ne tražim alibi

Sada to ispada kao alibi. Međutim, nitko u ovim kvalifikacijama nije bio u punom rosteru, svi su imali jednako vremena za pripreme?

- Ne, ne pada mi na pamet da tražim alibi u nedolasku igrača, nama je nedostajalo pet, šest ljudi, ali to nisam spominjao, od Zubca, Šarića, praktički prvih opcija na četiri i pet, preko Simona koji bi također bio starter, pa Krušlina koji je bio važan u kvalifikacijama, a nije bilo niti Bendera, Mavre, Prkačina koji se priprema za NBA draft. Imali bi s tim igračima više atletizma, moći. Ja ovdje govorim samo o uigranosti. Brazil je s reprezentacijom koju je imao u Splitu puno uigraniji, igrali su zajedno na Svjetskom prvenstvu, imaju kvalifikacije iza sebe. Zatim, Hezonja nije bio u reprezentaciji pet godina, Žižić i Bogdanović tri. I to je ono što pričam, tko se god bavi momčadskim sportom, to su stvari koje su mu jasne. I ja sam toga svjestan, o tome govorim.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Dobro, ali je li bio grešaka u pripremi utakmici s Njemačkom, recimo u obrani na Lou?

- Lo je do naše utakmice šutirao na turniru 2-7 za tri. Bio je puno bolji u prodoru, nego na picku. Na početku smo rekli da mu se ide ispod bloka, ali kad je zabio prvu, promijenili smo obranu. No, ušao je u ritam, zabijao je šutem, probijao nas. Međutim, mi smo i usprkos takvoj njegovoj igri imali deset poena viša u zadnjoj četvrtini. I tu smo stali, Saibou je pogodio tešku tricu iz kornera, mi smo stali...

Kakav je vaš status kao izbornika nakon ovog turnira?

- To na kraju dana nije pitanje za mene. Kad sam došao na ovu poziciju, tražio se plasman na Eurobasket koji smo ostvarili. Ove kvalifikacije su ušle kao dodatak, kao bonus, kao prilike da se okupimo nakon nekog vremena. Trebale su biti lani.

OK, očito imate namjere ostati na izborničkoj stolici?

- Što bih ja sad trebao odgovoriti?

Igrali dobro i bez stranca

Jasno je, odgovor je potvrdan. No, kakav je vaš status u Zadru, ni tu stvari nisu jasne?

- Ja imam ugovor s HKS-om, a sa Zadrom više nemam ugovor, on je istekao. Bit će vremena za razgovore ovih dana.

Što ćete kao izbornik raditi dalje, čekaju nas u studenom početak teških kvalifikacija za SP?

- Treba proći sve na Stručnom savjetu i na Savezu. I prije ovoga turnira znali smo što je dobro u našoj selekciji, što je odlično i na čemu trebamo raditi u budućnosti da budemo bolji, što je sada slabo. Svjesni smo da su pred nama kvalifikacije za SP. Sada sam se prvi put susreo s nekim igračima koji nisu bili u prethodnim kvalifikacijama, ali to još uvijek nije bila kompletna reprezentacija. Dobro su mi te spoznaje došli ususret Eurobasketu koji je na rasporedu u rujnu 2022.

Krije li se u ovom vašem odgovoru želja za strancem na poziciji playa?

- To su stvari o kojima moramo pričati u Savezu.

Dobro, valjda imate svoj stav o tome?

- Prvo ću ga podijeliti s ljudima koji vode Savez i onda ćemo izaći prema javnosti sa zajedničkom odlukom.

Hipotetski pričamo, kad bi se krenulo u projekt dovođenja stranca, bi li taj mogao početi igrati u kvalifikacijama za SP, koje počinju u studenom.

- Mi smo i protekle kvalifikacije odigrali dobro, a nismo imali stranca.

Teške kvalifikacije za SP

Dobro, ali ovo su sada zahtjevnije kvalifikacije od onih prethodnih.

- Igrat će se uvodna skupina od četiri reprezentacije, tu treba biti u prva tri, spajamo se s drugom skupinom i od tih konačnih šest, četiri idu na SP.

To je točno, ali tu govorimo o čistoj matematici. Na Eurobasketu se kroz kvalifikacije dođe do 24 reprezentacije, a na SP iz Europe stiže 12 reprezentacija. Prevedeno, duplo je teže proći kvalifikacije za SP, što smo uostalom i dokazali kad se nismo kvalificirali na prethodno SP u Kinu?

- Sigurno nas ne čeka lagan put, vidjeli smo to i na tim kvalifikacijama za SP. Tim više što one u sebi nose i prohodnost prema Igrama u Parizu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Ostaje za kraj svima nama urezana ona slika Bojana Bogdanovića na rubu suza, kako ste vi to doživjeli?

- Ne mislim da je to ružna slika. Igrači znaju biti u suzama, svima se to znalo dogoditi, velika većina je prolazila kroz trenutke u kojima je zaplakala i to nužno ne znači ništa ružno ili loše. Bojan je emotivan, stalo mu je do nacionalnog dresa, sve je dao od sebe. Odmah je bio tu nakon NBA sezone, stavio se na raspolaganje, ali svi zajedno moramo biti svjesni gdje smo i što možemo očekivati. Od starta govorim o tome kako trebamo biti realni, mi smo bili malo euforični nakon tih kvalifikacija za Eurobasket. No, treba biti realan, u sportu se događaju ovakve stvari i sada treba sve napraviti da na Eurobasketu za godinu dana budemo najbolji što možemo, da izvučemo maksimum iz reprezentacije. Protiv nas su sada bile i neke objektivne okolnosti i nismo uspjeli, kasnog dolaska nekih igrača, nismo imali niti dva tjedna za uigrati se, nismo mogli niti planirati unaprijed jer nismo znali tko dolazi. Niti na Eurobasketu 2017. nismo napravili što smo željeli tako da se sve to treba podvesti pod cjelovitu analizu kako bismo napravili sve preduvjete da na Eurobasketu budemo najbolji što možemo. To sada iz ove momčadi nismo uspjeli izvući.

Očekujete li da se i dalje odaziva Mario Hezonja, hoće li on biti i sljedeće ljeto u reprezentaciji?

- Uvijek sam govorio kako su igrači koji igraju i koji imaju dobre sezone u prednosti. Vidjet ćemo kako će tko i gdje će igrati nastupajuće sezone. Vidjeli smo i ovdje što to znači kad je netko u formi i kad je izvan forme uoči turnira.

Linker
27. travanj 2024 12:55