Jaleen Smith

 ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp
OPATIJSKA ‘GENERALKA‘

Nije Brad Pitt, ali stigao je g. Smith! Izbornik hrvatskih košarkaša: ‘Je, došao je on, a došao je i Babo!‘

Tijekom prvog tjedna priprema u Opatiji izbornik Damir Mulaomerović kompletirao je momčad
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. kolovoz 2022. 06:20

U subotu navečer je na jednoj od hrvatskih TV postaja emitiran - šesta ili sedma repriza - film Gospodin i gospođa Smith. Naslovne uloge su Brad Pitt i Angelina Jolie, uradak snimljen 2005. Znamenit po tomu što su se dvoje glumaca tada upoznali, duhovno i tjelesno zbližili, te tada nastade par kojeg su mediji zvali Brangelina. Dobro, brak nije baš ispao vječan, ali nije baš ni da je trajao kratko. Dugačak i uspješan, medijski iznimno atraktivan. kamo sreće da takav ispadne i “brak” Hrvatske i Gospodina Smitha.

Ne, ne mislimo ovim da je Brad Pitt stigao na odmor u recimo Rovinj, već je u Opatiju aterirao Jaleen Smith. Čovjek od kojeg se očekuje da pokrene, razigra Hrvatsku. Košarkašku Hrvatsku. Barem je takva uloga, pozicija playmakera.

- Je, stigao nam je Smith, jednako tako i Babo (Bogdanović) - iz Opatije će izbornik naših košarkaša Damir Mulaomerović.

image

Damir Mulaomerović

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Četiri sata rada dnevno

Na Kvarneru se tako sada kompletirala izabrana vrsta, njih svih 16 koje je izbornik pozvao prije nepunih tjedan dana, prošli utorak.

- Radimo po rasporedu, vrlo dobro u odličnim uvjetima koje imamo u Opatiji.

Na pripremama su od sredine tjedna i Kruno Simon te Dario Šarić, a to je osobito zanimljiv tandem budući da se radi o igračima koji već duže vremena nisu igrali. Kruno Simon je imao problema s nekoliko ozljeda, od mišića još prošlog ljeta, ali ključno je bilo koljeno prije kojih pola godine. Glede Darija Šarića, njega je puknuće križnih ligamenata u prošlogodišnjoj finalnoj seriji NBA lige odvojilo od košarke godinu dana.

image

Kruno Simon

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

- Obojica rade po posebnom programu, posebno Simon zapravo. Šarić je u jakom tretmanu, ali fizički jako dobro izgleda. S obojicom ipak radimo i oprezno. Simona neću voditi na skorašnji turnir u Češku, da ga ne preopteretimo i kako bi nastavio raditi po specijalnom programu. Šarić je jasno takav izniman talent da o tome nije potrebno pričati, ali nikuda ne žurimo. Međutim, jako sam zadovoljan u biti kako s obojicom, tako i sa svim dečkima. Momci rade ozbiljno, angažirano.

Glede ritma opatijskih treninga, oni su u ovakvim slučajevima pripremnih ciklusa momčadi u mnogočemu slični.

- Dva treninga dnevno. Ujutro dva sata, više s nekim individualnim programom. Navečer još sat i 45 minuta do dva sata, tada već više radimo i na određenim taktičkim detaljima uz i dalje individualni program - veli košarkaški izbornik Damir Mulaomerović.

Slijedi turnir u Češkoj

Ovaj tjedan donosi prve kontrolne provjere sposobnosti i moći. U četvrtak se putuje u Češku, na turnir u Pardubice gdje Hrvatsku čekaju dvije utakmice. U subotu protiv Bugara te dan kasnije sučelice domaćih Čeha. Po povratku u Opatiju, slijedit će i treća prijateljska utakmica, protiv Mađarske u Opatiji (18. kolovoza), dok se dva dana kasnije igra sa Slovenijom u Celju.

image

Dario Šarić

CRONOS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Cronos/Alamy/Alamy/Profimedia

Hrvatsku prije Eurobasketa čekaju i dvije utakmice pretkvalifikacija za onaj sljedeći 2025. godine, 25. kolovoza u Poljskoj i tri dana kasnije protiv Švicarske u Opatiji, dok Eurobasket na kojem smo u milanskoj skupini C s Italijom, Grčkom, Estonijom, Ukrajinom i Velikom Brtianijom, otvaramo 2. rujna okršajem s Grcima.

Linker
24. travanj 2024 12:07