Denis Aytekin

 FEDERICO GAMBARINI Dpa Picture-alliance Via Afp
SADA JE JASNO

Njemački div sudi okršaj Malte i Vatrenih, već je sudio i hrvatskoj reprezentaciji i Dinamu

Dvoboj hrvatske nogometne reprezentacije i Malte sudit će Deniz Aytekin
Piše: HinaObjavljeno: 09. studeni 2021. 14:42

Riječ je o njemačkom sucu turskog podrijetla koji je već sudio Vatrenima. U lipnju ove godine vodio je pripremni ogled Hrvatske i Belgije uoči početka EURO-a, a slavila je belgijska vrsta sa 1-0.

Na dvoboju Izraela i Hrvatska u kvalifikacijam za EP 2012. godine u Tel Avivu bio je četvrti sudac, a tu je utakmicu Hrvatska dobila sa 2-1.

U ožujku 2019. vodio je i uzvratni susret osmine finale Europske lige između Benfice i Dinama nakon koje su u "modrom" taboru imali dosta prigovora na suđenje. Dinamo je nakon produžetaka izgubio 0-3, a Aytekin je u 104. minuti isključio Stojanovića.

Poznat je i po suđenju na utakmici Barcelone i PSG-a u ožujku 2017. Tada je PSG stigao u Barcelonu sa 4-0 pobjedom, ali je u uzvratu bilo 6-1 za katalonski sastav. Aytekin je Barceloni dosudio dva kaznena udarca od kojih je jedan bio vrlo upitan.

Suđenjem se bavi od 1995. U Bundesligi je debitirao 2008. godine, a Fifin sudac je od 2011.

Nijemci ga nazivaju "divom" jer je visok čak 197 centimetara i jedan je od najviših sudaca svijeta. Suvlasnik je internetske tvrtke sa 75 zaposlenih.

I ostatak sudačke ekipe na Malti će biti Nijemci. Christian Dietz i Dominik Schaal će biti pomoćnici, četvrti sudac je Florian Badstubner, video sudac je Christian Dingert, a pomoćni video sudsac će biti Gunter Perl.

Uoči posljednja dva susreta u kvalifikacijama za SP 2022. godine hrvatska nogometna reprezentacija ima dva boda manje od lidera skupine Rusije.

Vatreni će 11. studenog gostovati kod Malte, dok će Rusija dočekati Cipar u St Peterburgu. Tri dana poslije Hrvatska će na rasprodanom Poljudu dočekati Rusiju u utakmici koja će, po svemu sudeći, odlučiti pobjednika skupine i izravnog putnika na SP 2022.

Trenutačno Rusija vodi na ljestvici sa 19 bodova, Hrvatska je druga sa 17 bodova, dok Slovačka i Slovenija imaju po 10 bodova. Na začelju su Malta i Cipar sa po pet bodova.

Linker
19. travanj 2024 06:31