Matej Rudan igra dobro u dresu Mege

 MEGA/DRAGANA STJEPANOVIĆ
JOŠ JEDAN DEBITANT

On je novo lice u hrvatskoj reprezentaciji, a evo zašto je za razvoj izabrao srpski klub

‘Zahvalan sam i počašćen na pozivu u reprezentaciju, nadao sam se tome‘
Piše: Petar Zobec/jutarnji listObjavljeno: 25. studeni 2021. 19:15

Hrvatska košarkaška reprezentacija krenula je jednim novim smjerom, s mladim talentima koji počinju skupljati reprezentativno iskustvo i koji bi u bližoj budućnosti trebali postati njezini nositelji. Jedno od tih novih lica u svlačionici na koje računa izbornik Veljko Mršić u ovom kvalifikacijskom ciklusu je i Matej Rudan. Košarkaš Mege već je bio u krugu reprezentacije, i to prije dvije godine, kada je Mršić pripremao svoje izabranike za izazove Ljetne lige u Las Vegasu. Iz te perspektive Rudanu nije bilo teško pojaviti se na Mršićevoj prozivci.

Obrana s puno energije

"Zahvalan sam i počašćen na pozivu u reprezentaciju, nadao sam se da bih mogao biti pozvan ovaj put, s obzirom na to da se reprezentacija pomlađuje. Ostvarenje sna zaigrati je ovako mlad na seniorskoj razini u reprezentaciji", kaže nam 20-godišnjak.

Puno je novih lica u reprezentaciji, a Rudan, koji je ranije u karijeri igrao za Cibonu, pa kasnije i mlađe selekcije Hrvatske, zna dobar dio igrača.

"Drago mi je što ima i nekoliko iskusnijih igrača jer se imamo na koga ugledati, imamo nekoga tko je lider, šef i na terenu i izvan njega. Nije mi bilo teško prilagoditi se jer znam većinu igrača otprije i igrao sam s nekima - Prkačinom, Brankovićem, Gnjidićem, a i s izbornikom sam surađivao. Bio sam prije dvije godine na pripremama reprezentacije kada se spremala za Las Vegas, a ja sam otišao igrati za U18 selekciju nakon toga."

image

Rudan je 2017. proglašen najboljim igračem kadetskog prvenstva Hrvatske

DANIJEL SOLDO/CROPIX Cropix

U ovih nekoliko treninga reprezentativci će moći poraditi tek na osnovnim stvarima.

"Da, trenutačno nemamo baš previše vremena pa izbornik traži da se borimo, da pokažemo želju i volju jer dosta smo mlađi od svih protivnika, i moramo igrati na fizičku sposobnost, koju sigurno posjedujemo. Tranzicijska igra u oba smjera s puno energije, to je nešto što želimo igrati."

Proteklog ljeta Rudan je potpisao za Megu, klub koji je poznat po radu s mladim igračima, a baš je ta činjenica bila odlučujuća da se ovaj 208 cm visoki krilni centar odluči za dolazak u Beograd.

"Cilj mi je bio pronaći klub u kojemu ću igrati i razvijati se. Mega je posljednjih godina izbacila mnogo igrača u NBA i Euroligu, posljednji su to bili Petrušev i Simonović, prije njih Micić, Jokić, Zubac, tako da je to dosta utjecalo na moju odluku. Zadovoljan sam načinom kako se razvijam, situacija u klubu je super, svi su 24 sata dnevno podređeni igračima, usavršavanju i treninzima. Puno radimo i treniramo, često znamo provesti i po sedam sati u dvorani."

Bayern me izgradio

Rudan u Megu dolazi iz minhenskog Bayerna, u kojemu je proveo četiri godine.

"Od svakog trenera i suigrača tamo sam nešto naučio, ali Bayern me prije svega izgradio kao osobu, jer igrao sam košarku na seniorskoj razini s Lučićem, Radoševićem, Đedovićem, i od njih puno naučiš, što ti pomaže u razvoju."

U Bayernu je hrvatski košarkaš surađivao i s Andreom Trinchierijem, jednim od najboljih europskih stručnjaka, za kojega ima samo riječi hvale.

"Zasigurno je jedan od boljih europskih trenera, a posebno me oduševilo to što je izrazito precizan. Prije svake utakmice, ovisno o protivniku, imamo nove napade i novu obranu, dakle, priprema se posebna taktika. Nije da smo imali određenu obranu pa bismo ju onda igrali cijele sezone, nego ako igramo s Realom, radi se posebna obrana i četiri, pet novih akcija samo za njih i njihov način igre", otkriva Rudan, pa dodaje kako je NBA krajnji cilj u njegovoj karijeri.

"Sigurno je da je NBA san svim mladim igračima, ali ne obazirem se sada na to. Sada sam u Megi, igram ABA ligu i idem utakmicu po utakmicu."

image

Rudan je u Megu stigao iz Bayerna

BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Rudana smo upitali i što vidi kao svoje prednosti, a što kao mane u igri.

"Mislim da su mi prednosti leđna tehnika, vanjski šut i playmaking na visokim pozicijama, a sigurno je da mi je najveća mana obrana. Jasno da moram još puno na svemu raditi, ali na obrani najviše."

Na pitanje o košarkaškom idolu, Rudan je kao iz topa ispalio da je to LeBron James.

"On mi je uzor otkako sam se počeo baviti košarkom, a ako govorimo o nekakvom stilu igre, onda mi se najviše sviđa ono što rade Kristaps Porzingis i Kevin Durant. No zato uvijek navijam za klub u kojemu igra LeBron. Ne znam može li do novog naslova, jer Lakersi trenutačno nisu u bajnoj situaciji, ali to je tako u regularnoj sezoni. Imam osjećaj kao da se doziraju, pa je onda u doigravanju s LeBronom uvijek drugačija priča. Kažem, nisam siguran hoće li Lakersi osvojiti naslov, ima tu još puno dobrih klubova i konkurenata. Milwaukee je s Giannisom opet jako dobar, a tu je i jaki Golden State, kojemu se vraća Klay Thompson. "Play-off" će ove sezone sigurno biti zanimljiv."

Linker
20. travanj 2024 19:27