CROPIX
LOGIČAN IZBOR

On je prvi izbor za Mršićeva nasljednika na klupi reprezentacije! Legenda je već obavila razgovor

Čovjek je koji ima veliku težinu u svlačionici reprezentacije
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. siječanj 2022. 16:24

Da Veljko Mršić nije dobio ponudu španjolskog Breogana, on bi vodio Hrvatsku na dvije utakmice protiv Švedske koncem veljače. Bi li nakon njih ostao izbornik, veliko je pitanje. U slučaju obje pobjede nad Šveđanima - s kojima bi se Hrvatska plasirala u drugi krug kvalifikacija za SP, ali si i otvorila dobru poziciju za hvatanje svjetske smotre 2023. u Indoneziji, Filipinima i Japanu - Mršić bi učvrstio svoju poziciju i mirno bi spremao sve što donosi vruće ljeto, završno s Eurobasketom u Italiji i Njemačkoj, možda i posljednjem natjecanju u kojemu ćemo imati na raspolaganju Bojana Bogdanovića.

U slučaju jednog, a svakako u slučaju oba poraza u veljači, Veljko Mršić više ne bi bio izbornik. Jer, ionako je bilo sve više nezadovoljnika njegovim radom i krenulo bi se već u ožujku na traženje novog rješenja. Iza Mršića je teška godina, na klupi reprezentacije je odigrao sedam službenih utakmica i izgubio njih šest, a jedina pobjeda stigla je teškom mukom protiv Tunisa na splitskim kvalifikacijama.

OK, već smo se plasirali na Eurobasket, pa oni porazi od Turske i Nizozemske iz veljače 2021. nisu bili presudni za ukupnu sliku, ali šamaranje od Brazila u Splitu, pa propuštanje deset poena viška osam minuta do konca splitskog polufinala protiv Njemačke, već su opasno zaljuljale Mršićevu stolicu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Mora se pronaći odmah

Tada je najžešći kritičar bio Dino Rađa, predsjednik Stručnog savjeta, ali stvari su nakon nekoliko dana izgladile i Mršić je dobio mandat, prije svega zbog plasmana na Eurobasket, da krene i u kvalifikacije za SP. Tu su se, pak, dogodili porazi od Slovenije i Finske. Rađa više nije bio među kritičarima, ali su se pojavili neki članovi Upravnog odbora, kako je to sam Mršić kazao, koji su stvarali kritičnu masu.

Poziv iz Luga bio je Mršićev spas od otkaza koji bi ga zadesio da nije uspio sa Švedskom. Jer, tada ga se više ne bi moglo obraniti. Ovako, ispalo je malo brzopleto, nevješto od strane izbornika, ali, dojam je, kako nitko ne udara glavom o zid ovim ishodom. Niti Savez niti Mršić.

Novi izbornik mora se pronaći odmah. Već u četvrtak navečer obavljen je razgovor s prvim kandidatom, logičnim izborom, a to je Damir Mulaomerović, dosadašnji pomoćnik Veljka Mršića. Mulaomerović ima veliku težinu u svlačionici reprezentacije, hrabar je i sasvim se sigurno neće bojati šanse, a ovaj šok koji je uslijedio mjesec dana uoči nastavka kvalifikacija mogao bi se pretvoriti i u pozitivni impuls. Uostalom, Mulaomerović je poslao poruku da u tom epilogu neće reprezentaciju ostaviti na cjedilu, a drugo od njega nije nitko niti očekivao...

Ipak, tu postoji jedan problem. Nakon Splita je Veljko Mršića morao ostaviti svoj posao u Zadru, jer HKS inzistira da izbornik bude profesionalac. Damir Mulaomerović je ovoga ljeta, pak, potpisao trogodišnji ugovor s Cedevitom Junior. S obzirom na neočekivani rasplet situacije nije realno da sada HKS spriječi Mulaomerovića, ako se, jasno, sve rasplete u tom smjeru, voditi Cedevitu Junior do konca ove sezone, ali tu se postavlja pitanje što će biti na ljeto.

Naime, HKS ne vidi Mulaomerovića samo za dvije utakmice protiv Švedske, on bi trebao biti čovjek koji će voditi kvalifikacije u lipnju i u kolovozu, a onda i Eurobasket u rujnu. Što će biti s ugovorom s Cedevitom Junior, s kojom Mulaomerović radi odličan posao, u tom scenariju, tek treba vidjeti.

Najsličniji Aci Petroviću

Damir Mulaomerović (48) je igrao za Hrvatsku od 1995. do 2003. godine i jedan od njezinih najboljih igrača u povijesti. Bio je trener Slobode, Cibone, Prištine i sada Cedevite Junior, a vodio je i reprezentaciju BiH. Kad se birao prije tri godine izbornik, Mulaomerović je bio jedan od kandidata s kojim se pregovaralo, kao što to bili i Jurica Golemac i Slaven Rimac, a izbor pao na Mršića.

Bio je fajter, ratnik na terenu, ali i jako lucidan kao igrač. Španer, jednom riječju. Kao trener pokazao je kapacitet, ali i sposobnost kreiranja ugođaja u momčadi, što je važna stavka u izborničkom poslu. Čak kad bi trebali povlačiti paralelu, možda je Damir Mulaomerović po profilu najsličniji - Aci Petroviću.

Ali, to se sve tek treba dogoditi. U srijedu je izgledalo kao da će se tako i zbiti. Iza Mršića - Mulaomerović.

Linker
26. travanj 2024 07:38