DAMIR SKOMRLJ Cropix
KAPETAN HRVATSKE

‘Ono što se dogodilo ne možemo pobrisati, ali s njima trojicom sada možemo igrati sa svima‘

Kapetan reprezentacije Bojan Bogdanović se zbog pravila NBA lige treninzima vratio u ponedjeljak
Piše: HINAObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 22:06

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija od ovog se tjedna u Opatiji konačno u punom sastavu priprema za Eurobasket koji će se igrati od 1. do 18. rujna, kao i za dvije utakmice pretkvalifikacija za sljedeći Eurobasket...

- Opatija i Rijeka nas uvijek stvarno dobro prime, imamo sjajne uvjete. Imamo i nove momke u ekipi, stvarno svi dobro rade, spremamo se za ono što nas čeka i zaista nemam primjedbi. Kompletirali smo se jučer navečer, sada su Babo i Zubac s nama - rekao je izbornik Damir Mulaomerović.

Mulaomerović je rekao i što očekuje od Jaleena Smitha koji bi trebao ojačati poziciju organizatora igre.

- On je sjajan dečko i igrač, on prvo ima želju, došao je, svi su ga odlično prihvatili, kao da je s nama od početka. Radi se o igraču sjajne individualne i timske kvalitete, tako da će nam sigurno biti veliko pojačanje, dodatna snaga i kvaliteta pa se nadamo skorom rješenju papirologije.

Za hrvatskog izbornika Eurobasket još nije tema...

- Ne bih išao tako daleko, prvo bih pričao o Poljskoj i Švicarskoj, do Eurobasketa ima još dosta. Idemo utakmicu po utakmicu, skromno, i mislim da je to najvažnije - da radimo, da se dižemo. Ono što mogu reći kao izbornik jest da su momci shvatili u kojoj smo situaciji i da su stvarno svi vrlo motivirani. Svi su optimalno fizički spremni, bez obzira na pauzu od mjesec dana. Kreću prve utakmice, i kroz te prve utakmice moramo naći ritam.

Uz Smitha, Hrvatska će biti i jača za Krunoslava Simona te Darija Šarića u odnosu na lipanj kada je porazima od Slovenije i Finske ispala iz kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

- Mislim da je Šarić je donio dodatnu kvalitetu sa svojom energijom i talentom. U dobrom je stanju, jako dobro izgleda na treninzima. Matković se vratio, i on svojom energijom i mladošću dodaje intenzitetu, tako da imamo tri visoka igrača koji mogu odgovoriti na sve. Što se tiče Krune Simona, on je još u posebnom programu, neće ići na turnir u Češku, već će individualno raditi s kondicijskim trenerom, kako ne bi riskirali neku ozljedu.

Kapetan reprezentacije Bojan Bogdanović se zbog pravila NBA lige treninzima vratio u ponedjeljak.

- Odradili smo tek nekoliko treninga u punom sastavu, no mislim da je sada potpuno drugačija slika i priča. Imamo dosta novih igrača, a dobili smo i Šarića i Simona koji će dosta igrati na lopti i dosta poboljšati reakciju. Prvo je očekivanje da se uigramo, ako smo u pravoj formi, s Darijem, Krunom i Smithom, možemo biti konkurentni i igrati sa svima. Ono što se dogodilo u kvalifikacijama ne možemo pobrisati, no trebamo se svi skupiti. Bili smo dosta puta pali, ali ja se nadam da ćemo ovo ljeto podignuti hrvatsku košarku i ispisati neke ljepše stranice - rekao je Bogdanović.

Hrvatsku u subotu i nedjelju čekaju prve pripremne utakmice na turniru u Pardubicama protiv Bugarske i domaćina Češke, dok su dogovorene i prijateljske utakmice protiv Mađarske u Opatiji 18. kolovoza te protiv Slovenije u Celju 20. kolovoza.

U pretkvalifikacijama za EuroBasket 2025. Hrvatska će 25. kolovoza gostovati u Poljskoj, dok će tri dana kasnije ugostiti Švicarsku.

Na EuroBasketu Hrvatska je u prvom krugu svrstana u skupinu C koja će se igrati u Milanu, a suparnici će joj biti redom: Grčka 2. rujna (17.00), Velika Britanija 3. rujna (14.15), Estonija 5. rujna (14.15), Italija 6. rujna (21.00) i Ukrajina 8. rujna (14.15). Prve četiri reprezentacije iz skupine plasirat će se u osminu finala. (h)

Linker
16. travanj 2024 12:58