Mario Hezonja

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
VELJKO MRŠIĆ

‘Osobno sam pričao s Hezonjom i on želi doći. No, ruke su nam i dalje vezane...‘

Izbornik hrvatske reprezentacije uoči nastavka kvalifikacija za SP 2023. godine
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 15. siječanj 2022. 21:20

Hrvata ima manje od četiri milijuna, ima nas gotovo 400.000 manje nego nas je bilo 2011. Problem s negativnom demografskom slikom nije nov, a ta brojka sve više utječe na razna područja djelovanja.

U sportu je već dugo tako, u košarci nešto duže, jer ona je prva od tzv. velikih sportova ušla u veliki problem. Manja selekcija u startu znači uvijek i manjak kvalitete, manjak izvrsnosti. Sve su to problemi koje je zatekao i Veljko Mršić, izbornik košarkaške reprezentacije kad je prije gotovo tri godine preuzimao vruću klupu. A na sve to, da bi nered bio veći, treba u košarci dodati i problem s nepostojanjem krovne organizacije, jačini NBA lige koja je svijet za sebe, pa onda teških i mučnih odnosa FIBA-e i Eurolige.

Nakon što je Mršić odveo reprezentaciju prilično glatko na rujanski Eurobasket, nije pronašao put do Igara na ljetošnjim kvalifikacijama u Splitu, a novi je ciklus kvalifikacija za SP u studenom otvorio s dva tijesna poraza od Slovenije i Finske. I sada nas koncem veljače čekaju dva puta Šveđani, doma i u gostima. Novi porazi značili bi eliminaciju, ne samo sa svjetske smotre sljedeće godine, nego i s Igara u Parizu. Jedna pobjeda i jedan poraz, s pozitivnom koš-razlikom, kupilo bi nadu u drugi krug, ali bi nas ostavilo bez previše opcija da u konačnici možemo do SP-a, dok bi nas dvije pobjede vratile u sedlo.

image

Veljko Mršić

CROPIX Cropix

A, na sve to stigao je omikron ciklus koronavirusa, odgode pljušte na sve strane, broje se negativni a ne pozitivni. Gdje je u svemu tome Hrvatska?

- Dosta je upitnika oko nas, svjedoci smo da se puno utakmica odgađa, dosta momčadi je izvan stroja, a odgađaju svoje utakmice i tri naša najbolja kluba, Zadar, Split i Cibona. S druge strane, igrački gledano, već je sada jasno da Roka Prkačina nećemo imati za utakmice protiv Švedske, a Filip Bundović praktički od one utakmice protiv Finske nije odigrao niti jednu utakmicu, a sada se polako vraća. Treba vidjeti i tko će uopće biti na dispoziciji, tko će biti negativan uoči tog okupljanja. Ono što je bolje u odnosu na studeni jest da je Roko Rogić uhvatio kontinuitet kod Ivice Skelina u Poljskoj, puno mu je bolja uloga i minutaža nego je to bilo u Szolnokiju. A i Filip Krušlin je u redovnom ritmu utakmica u Sassariju, pa će on biti na dispoziciji, a nije ga bilo u studenom.

Ostao samo Rudan

Ipak, puno je to nejasnoća u visokoj liniji...

- Ostali smo na poziciji krilnog centra praktički samo na Mateju Rudanu, a treba vidjeti i kakva je situacija s Bundovićem i hoćemo li i tu morati posezati za nekim drugim rješenjima.

Iako se pojavila nada kako bi Karlo Matković mogao biti među reprezentativcima već u veljači, za sada je još uvijek realnije da bi Matković trebao biti u hrvatskom dresu u lipnju, kad će već i formalno napuniti 21. godinu. A, sve to skupa znači da bi Mršić mogao opet posegnuti za iskusnijim ljudima u visokoj liniji, pa je za očekivati da će u veljači u reprezentaciji biti i Željko Šakić i Miro Bilan.

- Riječ je o igračima koji su u kvalifikacijama za Eurobasket bili nositelji naše igre. Bilan je tek stigao u ukrajinski Prometey uoči zadnjeg ciklusa i tu nije imao važnu ulogu i nije se osjećao spremnim odazvati se tada. Sada je druga priča, trebamo svi skupa razgovarati, a ako se budemo odlučili na tu opciju zamolit ćemo Šakića i Bilana da nam pruže ruku.

Što je potencijalnim igranjem euroligaških igrača u veljači?

- Što se tiče termina naših utakmica u veljači, sada je malo bolja situacija nego je to bila u studenom. Mi igramo sa Švedskom prvu utakmicu u petak, a svi naši igrači su na euroligaškim terenima u četvrtak. Ako se postigne sporazum s klubovima, mislim da bismo mogli imati za drugu utakmicu u Švedskoj i Krunu Simona, i Marija Hezonju i Antu Žižića.

image
MAKSIM BOGODVID Sputnik Via Afp

Jesu li se u tom smjeru već obavili neki razgovori?

- Jesu, obavili smo neke razgovore. Osobno sam pričao s Hezonjom i on želi doći. No, ruke su nam i dalje vezane, jer o svemu odlučuju klubovi. Ne ide nam po tom pitanju na ruku što je puno utakmica u Euroligi odgođeno. I mene čak ne bi iznenadilo, poznavajući situaciju, kad bi se te odgode nadoknađivale baš u vrijeme reprezentativnih kvalifikacija, ako i tada bude bolja situacija s virusom. Dosta je tu, kažem, nepoznanica, i sasvim je jasno kako ćemo i kad krenu same pripreme morati biti spremni na sve moguće scenarije. Ali, kako je nama, tako će biti i Šveđanima, jer ovo je vrijeme u kojemu preko noći možeš ostati bez najvažnijeg igrača...

Kad se može očekivati Mršićev popis?

- Sasvim je sigurno da ćemo morati na popis staviti maksimalan broj igrača i da će biti sve podložno promjenama do posljednjeg trenutka. Evo, trenutačno je u tijeku rukometni Euro i svjedoci smo kako na dnevnoj bazi otpadaju igrači. Reprezentativna akcija dolazi nakon što se odigraju završnice Kupova sredinom veljače, a i na tim završnicama, gdje će se na istom mjestu po raznim državama naći više momčadi, može se svašta dogoditi. Razgovarat ćemo s igračima, preporučiti da budu pažljivi, da se izlažu što manjem riziku i da tako imamo što manje otpadanja. Disciplina će tu biti važna...

Švedsku smo dva puta sredili u kvalifikacijama za Eurobasket, ali dojam je sada kako je Švedska bolja nego u tom ciklusu. Finsku su svladali, sa Slovenijom se dobro držali...

- To je ista reprezentacija koju smo dva puta, prilično glatko, svladali na putu za Eurobasket. I u tim kvalifiakcijama oni su bili blizu plasmana, jer su dobili Turke, jednom bili blizu, odigrali dva puta tijesne utakmice s Nizozemskom. Iskusna su, uigrana reprezentacija s nekoliko igrača iz ACB lige, poput Ludviga Hakansona, Chrisa Czerapowicza ili Simona Birgandera iz Joventuta, koji je tamo pričuvna opcija Anti Tomiću. Imaju i novog izbornika u odnosu na kvalifikacije za Eurobasketu, imaju dobru energiju, kemiju...

Otvoreno do kraja

A mi ih, ako želimo i dalje živjeti u realnoj nadi za plasman na SP, moramo dobiti dva puta u veljači...

- I u prvom ciklusu smo išli na obje pobjede, u svakoj ćemo utakmici tražiti pobjedu, to nije sporno. Znamo da bi nas te dvije pobjede automatski dovele u drugi krug, jer bismo imali 2-0 sa Švedskom, a tri idu dalje. Međutim, minimum jest da dobijemo barem jednu, s tim da u nekom krugu imamo pozitivnu koš-razliku. Bit će to sve otvoreno do zadnje utakmice prvog kruga, jer samo su Slovenci u komotnoj poziciji nakon uvodne dvije startne pobjede. Ostale tri reprezentacije lovit će preostala dva mjesta za drugi krug i ne bi me iznenadilo kad bi se ta borba vodila doslovno do posljednje utakmice.

U drugi ciklus u veljači, treba i to reći, jedino Hrvatska ulazi s nulom u broju pobjeda. Stoga, cilj nam mora biti dobiti obje u veljači. Tada će i lipanj, sraz sa Slovenijom u Ljubljani i domaćinstvo Finskoj nuditi bolje šanse...

Linker
03. svibanj 2024 04:43