Filipović Goran

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
GORAN FILIPOVIĆ

‘Ova Hrvatska će igrati brzo, ali ne brzopleto. Nećemo ništa najavljivali i obećavati, gledamo samo sebe‘

Playmakeru hrvatske reprezenatcije godina je sezona u španjolskom dugoliigašu Coruni
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 14. srpanj 2023. 15:59

Goran Filipović dobio je startnu petorku Hrvatske na ogledu protiv Kine, odigranom u srijedu u Kranjskoj Gori (82:64). I ostavio je Splićanin, kojemu je 27 godina sasvim solidan dojam. A isti je bio i nakon one inicijalne pobjede protiv Slovaka u nedjelju.
Filipović djeluje kako mu je sezona u španjolskom drugoligašu Coruñi pomogla. Nema dvojbe da je ta španjolska duga liga kvalitetnija od dobrog dijela prvih liga po Europi, a Filipović je s Corunom ostao na pragu ulaska u elitno društvo, nakon što je osnovnu sezonu zaključio s prosjekom od devet poena, tri skoka i 3,5 asista.

Dobro se osjećam

Primjetno je kako se Filipović, a na tome i inzistira Josip Sesar, puno brže oslobađa lopte, a to je nešto što je u Španjolskoj, morao izučiti, jer igra se tamo puno brža košarka. Znamo već da je ovaj splitski play sposoban ući u seriju poena, uostalom, zabio je 29 poena Švedskoj u kvalifikacijama za SP. S bržim protokom lopte dok kontrolira poziciju playa, posebno kad mu je na dvojci bio još jean kreator, Lovro Gnjidić, u sudaru protiv Kine Filipović je odigrao jako dobro. Dijelit će ovu poziciju s Bornom Kapustom i taj playmakerski segment igre naše reprezentacije ne bi trebao biti upitan.

- Dobro se osjećam, drago mi je da sam ponovno dio reprezentacije. Druga je pobjeda stigla, u odnosu na onu prvu utakmicu protiv Slovačke mislim da samo napravili pomak. I idemo dalje, za manje od tjedan čekaju nas već pretkvalifikacije.

Kako mu je bilo odigrati sezonu u Španjolskoj?

- Mislim da je iza mene ostala dosta dobra sezona. Liga je zanimljiva taktički potkovana, s dosta igrača koji su na zavidnoj razini. Igra i dosta mladih Španjolaca, pa je vrlo zanimljivo. Andorra i Burgos su iskakali proračunom. Na kraju smo bili treći, ali u doigravanju nismo mogli dalje.

Ostaje li onda Filipović u Coruñi?

- Ne znam još, vidjet ćemo.

Kakav mu je osjećaj u reprezentaciji, dosta je tu novih igrača?

- Ma, super je. Ima dosta novih igrača, a što smo mogli napraviti u ovih tjedan dana otkako smo zajedno meni djeluje sasvim u redu, jer brzo hvatamo sve. Igramo brzo, ali pokušavamo ne igrati brzopleto. Nećemo ništa najavljivali i obećavati, ispred nas je do početka pretkvalifikacija tjedan dana u kojima se moramo zatvoriti u dvoranu i pokušati napraviti posao.

Dobro, obećati ipak mogu, ono što je minimum, a u skupni s Irskom i Luksemburgom, budu najbolji i odu u glavu rundu kvalifikacija za Eurobasket 2025.

- Pa, dobro, normalno. Mi gledamo sebe i gledamo kako ćemo napraviti posao. To se od nas očekuje.

Hrvatska je dosta igrala protiv kine u postavi u kojoj su lopti bili, uz Filipovića, i Lovro Gnjidić. I to je jako dobro izgledalo.

- To je vjerojatno Sesarova ideja. Ovo je prvi puta da smo to probali na utakmicama i meni je drago da je to funkcioniralo. Traže se još petorke, tko s kime odgovara na terenu. Dosta je novih momaka, treba neke stvari isprobati, da se vidi kako to funkcionira. Ideja jest da se igra brže, da je tu protok lopte dobar, da bude brzo, ali ne brzopleto.

Odgovara mi Španjolska

Jedna od novosti u pripremama reprezentacije je jedan trening dnevno, ali većeg intenziteta. Momci krenu u deset ujutro s teretanom od sat vremena, a onda su u dvorani barem dva i pol sata. I imaju slobodno popodne. Potroše se u jednom terminu treninga, ali opet psihološki imaju osjećaj da imaju i dosta slobodnog vremena. Kako to odgovara Filipoviću i njegovim suigračima?

- Meni to fenomenalno odgovara, jer to je upravo sistem rada po kojemu svi rade u Španjolskoj. Jedan trening dnevno koji duže traje. Kad sam došao u Španjolskoj, odmah sam se na to privikao i meni je to super. Na neki način, to je princip da se radi kad se radi, a odmara kad je za to vrijeme. Imaš puno više vremena za odmor, vremena za sebe. Da popiješ kavu, držiš se, odmoriš se. Kad su dva treninga, nikada to nisu ista dva treninga, istog intenziteta. Ovo je baš nešto što meni osobno jako odgovara, to je nešto što sam naučio. Treba pitati i ostale momke, ali vjerujem da ovaj sustav rada svima odgovara - zaključio je Goran Filipović, jedan od onih koji su igrali ono čuveno finale protiv SAD-a na SP U-19, a sada je u reprezentaciji i s tadašnjim suigračima poput Borne Kapuste, Roka Badžima, trebao je tamo biti i Lovro Mazalin, a uskoro će doći Ivica Zubac...

Linker
06. svibanj 2024 21:01