Jaleen Devon Smith

 Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia
RAZLOG ZA OPTIMIZAM

Ova Hrvatska s igrom iz drugog dijela može baš sa svima! Još da se suci nisu divili NBA superstaru...

Koliko je drugačije gledati ovu Hrvatsku kad ima playa, zar ne? Smith je odigrao čaroban nastavak
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 02. rujan 2022. 19:54

Znate kako je to s Hrvatima i košarkom. Nakon prve utakmice Eurobasketa, sudara s jednim od glavnih favorita za zlato i okršaja protiv Giannisa Antetokounmpa, dvostrukog MVP-ija NBA lige i jednom MVP-ija finala, nakon što su Hrvati umalo okrenuli minus 19 (21:40), nakon što su morali igrati i protiv Grka, ali i sudačke trojke koja se divila Giannisu, ostali smo na 85:89.

Pesimisti, oni koji su već spremili slavu uvreda na račun košarkaša će sigurno biti nezadovoljni, nepopravljivi optimisti također. A istina je uvijek u sredini. Hrvatska je nakon prve utakmice Eurobasketa točno tamo gdje treba biti. Pokazala je da je dovoljno dobra igrati baš sa svima. Pa i s jednim od pretendenata na zlato. Hrvatska će ovakve utakmice kakva je bila ona u petak protiv Grčke pobjeđivati do konca turnira, prije svega u nokaut fazi u Berlinu ukoliko bude onakva kakva je bila u drugom milanskom poluvremenu.

Otvorili smo sjajno. Babo je bio "Daddy Cool", Mario Hezonja je odmah na leđa spustio Nicka Calathesa. Ideja je bila jasna. Ivica Zubac je išao na Giannisa, Calathesu smo išli debelo ispod bloka, kockali se i Thanasisom, jer valjalo je zatvoriti, dublirati Giannisa i tu pomoći Zupcu, a upravo je najstariji od braće pronašao šut s kojim je Grčka uhvatila početnih 7:0 Hrvatske.

image
Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia

Giannis je vratio Grke na silu, ali i na igrački autoritet, a raspucao se, što će se pokazati kobnim za Hrvate, Tyler Dorsey. Nismo niti znali kazniti minute u kojima je na petici bio Agravanis, barem napadački, Ivica Zubac nije imao baš nikakvu sudačku zaštitu i Grci su učas okrenuli. Imali su i 22:12 u 9. minuti, a recimo, kod 20:26 u 12. minuti omjer slobodnih bacanja je bio je 1-11. Naravno, Grci su kampirali na liniji.

Kruno Simon je igrao, nakon što je ujutro donijeta odluka da je koljeno dovoljno dobro, novopečeni otac Bojan Bogdanović bio je nadahnut, a Jaleen Smith je imao problema s obranom u prvom dijelu. U 15. minuti bilo je 40:21. Pala je koncentracija, gubile su se lopte, Grci su trčali kontre. Minus 16 na velikom odmoru bila je margina prvog dijela i Hrvatska je često nakon ovakvih poluvremena u kojima bi se napalila, pa odmah izgorila kao šibica, posve raspala.

Ovo je, međutim, i to je ono što raduje, neka drugačija momčad. Jaleen Smith je odigrao čarobni nastavak, Kruno Simon je dao smisao našoj igri, ali i poene, a Bojan Bogdanović je bio tu kao velika snaga. Taj je trojac kreirao seriju od 15-0 s kojom smo stigli do 60:62 u 28. minuti. No, i odmah popili 0-8 za mirni ulazak Grka u posljednjih deset minuta.

I kad su Grci odbili napad, povijest ovakvih poraza će nas naučiti, Hrvati bi opet nestali, pogubili se, no tu je stigla neka nova energija. Opet je Smith bio pokretač, opet je Simon pratio, a tu je bio i Bogdanović. Nismo imali pravog Darija Šarića, kojemu je ovo bila prva ozbiljna utakmica u godinu i pol dana i on će dizati kroz turnir, niti Mario Hezonja nije dao ruke kao na otvaranju utakmice. Ivica Zubac se i dalje borio kao lav, ali zaštitu nije imao.

image

Kostas Sloukas vs. Mario Hezonja

Claudio Grassi/Lapresse/Profimedia

Nije imao niti sreće kad mu je iscurio zicer, vjerojatno pod Giannisovim faulom za poravnanje od 84:84 na ulazu u zadnju minutu. Imali smo dvije trice, jednu Simona, jednu Smitha, obje teške za novo ludilo na kraju, ali nije ušlo. Jaleen Smith je sa sirenom ubacio petu tricu (5-7 je šutirao novi Hrvat za tri, uz pet skokova, tri četiri asista ubacio je i 23 poena) za konačnih 85:89.

Hrvatska se borila, i te kako se borila. Hrvatska je umalo okrenula minus 19 kontra favorita Eurobasketa i favoriziranog Giannisa. I sada je jasno da je tu, sasvim blizu najboljih. Za biti u stanju slaviti i u ovakvim utakmicama morat ćemo bez problema najprije srediti Britance u subotu, zatim Estonce u ponedjeljak, zašto ne i Italiju u utorak (ona nije kadra igrati ovakvu utakmicu), svakako i Ukrajinu u četvrtak. A onda u Berlin.

Ima tu štofa. I koliko je drugačije gledati ovu Hrvatsku kad ima playa, zar ne? I kad se dečki bore kao lavovi. Taj standard nikako ne smijemo izgubiti da bi u utakmicama u kojima će mi biti favoriti bili daleko od stresa...

Linker
28. travanj 2024 07:16