FRANKO COLORI Cropix
LEGENDE U ČUDU

‘Ovo je jadno, tužno, neshvatljivo! Drugi napreduju, a meni je nepojmljiv toliki sunovrat naše košarke‘

‘U vaterpolu uzmemo Harkova, gledam Makedoniju, BiH, Sloveniju, svi su na pojedinim pozicijama angažirali stranca‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 04. srpanj 2022. 12:26

Branko Macura, veteran Jugoplastike i Šibenke, jedan od ključnih ljudi europske epopeje "žutih" kao funkcionar u startu spočitava vodstvu HKS-a na odnos prema klubovima, ali i na čvrsto stajalište Dina Rađe kako nama ne treba stranac.

- Ali najprije o tom famoznom strancu. Zna se da je play ključna figura i kad nemamo takvog igrača, koji je u stanju razigrati druge, onda treba posegnuti za strancem. Ovaj Gnjidić i taj Roglić nisu kapaciteti, koji mogu pomoći našim glavnim igračima. Pa, majku mu, u vaterpolu uzmemo Harkova, gledam Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, svi su na pojedinim pozicijama angažirali stranca. Ta tvrdoglavost Rađe me revoltira. Onda gledam kako su šutirali Hezonja i Bogdanović, molim vas 10/30, pa je i to nedopustivo da ne kažem sramotno.

Onda se Macura osvrnuo na lošu politiku HKS-a u odnosu na klubove:

- Njima nije interesantna naša klupska košarkaška. Guraju taj FIBA kup, što obzirom na kvalitetu naših klubova zapravo znači samo par utakmica. ABA liga je bitnija, korisnija, jer se igra više utakmica, tu se igrači kale, provjeravaju, napreduju.

Kako dalje? Na to pitanje Macura nema pravog odgovora, jer po njegovom mišljenju "tri naša glavna kluba Split, Zadar i Cibona u teškim su situacijama". "Osnovno je poboljšati rad s mladima, uz to klubovima pomoći, ali ne da preživljavaju nego da se razvijaju, uz sigurnu budućnost."

Damir Šolman, jedan od naših najboljih košarkaša sedamdesetih godina prošlog stoljeća, uvijek je, premda bez neke profesionalne uloge, uz svoje "žute":

- Ovo je jadno, tužno, ajde kazati ću meni neshvatljivo. Znam da druge nacije, to jest reprezentacije napreduju, ali s druge strane mi je nepojmljivi toliki sunovrat naše košarke. Ipak imamo, kad je reprezentacija u pitanju, kvalitetne igrače, oni nisu smjeli dozvoliti takav debakl protiv Finske.

Linker
21. travanj 2024 23:10