Aco Petrović se nije niti punih sedam mjeseci zadržao u Hrvatskom košarkaškom savezu

 GORAN MEHKEK/CROPIX
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

Petrović je napravio veliku štetu, Gjergji, Sesaru i HKS-u, a mogao je u gospodskoj stolici čekati mirovinu

Malo je tko očekivao da će Petrović u ovakvom scenariju ostati na svojoj funkciji
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. travanj 2023. 07:36

Nakon što je Upravni odbor imenovao Josipa Sesara novim izbornikom reprezentacije, Aco Petrović, sportski direktor koji je, uz izabranog Josipa Sesara, predložio i Darija Gjergju za tu poziciju, nije bio zadovoljan jer UO nije uvažio njegovu sklonost prema Gjergji. Iako je predložio i Sesara.

Nakon toga se Petrović povukao, nije prisustvovao inauguraciji Sesara, dok su iz Saveza objasnili kako je “Aco na godišnjem odmoru, nakon što je u prethodnom razdoblju obavio lavovski dio posla”.

S tog GO se Petrović dva puta u ciljanim medijskim istupima nemušto pokušao obraniti od nepobitne činjenice da je sam predložio dva kandidata, onda se naljutio jer je prošao jedan od njih, njemu očito manje podoban.

I malo je tko očekivao da će Petrović u tom scenariju ostati na svojoj funkciji. Jer, napravio je štetu za sve. Za samog sebe, za Josipa Sesara, za Darija Gjergju, ali i HKS. U petak se ujutro Petrović vratio s godišnjeg odmora i u Savezu je bio vrlo kratko. Nakon toga je opet aktivirao Twitter te objavio:

”S obzirom da više nemam povjerenja u čelne ljude HKS-a odlučio sam dati ostavku na mjesto sportskog direktora!”

Na sastanku u HKS-u su bili, osim Petrovića, i predsjednik Nikola Rukavina te glavni tajnik Joke Vranković. Rukavina je prenio svoje dojmove:

- Obavili smo vrlo kratki razgovor sa sportskim direktorom koji je stigao u Savez nakon godišnjeg odmora i dao je ostavku na svoju funkciju. Nama je žao, jer mislimo da je u prethodnom periodu odradio veliki posao, kako na funkciji sportskog direktora, tako i kao v.d. izbornik u ciklusima u studenom i veljači.

image

Predsjednik s prvim operativcem Saveza, Nikola Rukavina (desno) i Joke Vranković

RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Kako vam je Petrović obrazložio svoju ostavku?

- On je osjetio prema sebi nepovjerenje i nije se vidio u budućoj suradnji, kako s izborničkim, tako i s rukovodećim dijelom Saveza.

S obzirom na to da je odlaskom Petrovića upražnjena pozicija sportskog direktora koja je prethodno - baš zbog Petrovića - zamijenjena Stručnim savjetom, hoće li Savez krenuti hitno u traženje novog čelnog čovjeka struke?

- Sve nas je ovo zateklo, jer smo bili uvjereni da s Acom imamo dugoročno rješenje, bila je to osoba čiji je CV bogat, kako igrački, tako i trenerski. Sigurno je da moramo popuniti tu poziciju, ali trebat će nam za to malo vremena. Mi smo raspravljali jedino o onim kandidatima koje je predlagao Aco Petrović za trenerske pozicije - zaključio je Nikola Rukavina.

Reprezentaciju čeka bogato ljeto, prvo su na redu pretkvalifikacije za Eurobasket 2025. godine, odnosno četiri utakmice s Irskom i Luksemburgom, zatim od 12. do 20. kolovoza i predolimpijski turnir za koji ćemo 1. svibnja doznati suparnike. Aco Petrović je prethodnom razdoblju razgovarao s nekim igračima poput Marija Hezonje ili Jaleena Smitha, pa se očekuje da to sada na sebe preuzme Josip Sesar. Uostalom, on i sam planira u sljedećim danima razgovarati sa svim našim igračima.

Imao je komotnu poziciju

Na kraju ostaje nejasno zbog čega se dogodila cijela ova zbrka. I zašto Aco Petrović nije ispred Upravnog odbora došao samo s jednim imenom. Kao i što se promijenilo nakon samo jednog razgovora s Darijom Gjergjom u odnosu prema Josipu Sesaru, koji mu je do tada bio apsolutno prvi izbor. I ako je to već bilo tako, a i Sesar mu je sam kazao kako nema problema ako se Petrović odluči za nekog drugog, zašto nije jednostavno i isključivo stao iza Gjergje. Ne nakon sjednice UO, nego uoči i za vrijeme iste.

Mogao je Petrović sve smiriti i nakon toga, mogao je zaključiti da je posve miran jer tko je god od te dvojice izabran, što i nije daleko od konačne istine, to je dobar izbor. Ovako je napravio samo štetu.

Sebi prije svega jer je imao komotnu poziciju šefa struke u Hrvata, a slušali smo cijelu jesen i zimu o velikim planovima koje je imao. Mogao je čekati u gospodskoj stolici mirovinu i uživati, putovati i guštati u košarci ne na užarenoj trenerskoj klupi, nego malo povučenije i ugodnije. A opet biti važan.

Napravio je štetu Dariji Gjergji jer je istome objasnio kako je on njegov izbor i kako će sjednica Upravnog odbora biti samo formalnost na kojoj će trener Oostendea biti potvrđen kao novi izbornik. Što si danas o svemu misli Gjergja, možemo pretpostaviti.

Napravio je veliku štetu Josipu Sesaru, čije se imenovanje pretvorilo u nacionalni sport Hrvata, igru “pro et contra”, što ovaj ni s čim nije zaslužio. Niti se u tu priču sam uveo. Čak je i komunicirao s Petrovićem nakon svega, zahvalio mu se što ga je predložio.

Sam sebe razoružao od budućih komentara

Konačno, velika je šteta nanijeta i HKS-u. Iako se i posljednjim izjavama Nikole Rukavine - inače najvećeg zagovaratelja Ace Petrovića u proteklom izborničkom mandatu koji je okončan nakon Eurobasketa 2017. godine - osjetilo da on ne želi dizati prašinu i pokušava smiriti situaciju, činjenica je da je Aco Petrović obezvrijedio svojim nastupima nakon odluke UO, čitavo to tijelo. Koje je i njemu samome dalo mandat da nađe izbornika. A on im je uvalio na glasovanje ne jednog, nego dva kandidata.

I na kraju dana, Aco Petrović je razoružao i sam sebe od bilo kakvih budućih komentara o igri hrvatske reprezentacije. Jer osim što je dobrim dijelom narušio ionako loš ambijent koji vlada oko reprezentacije, sada više ne može ustvrditi nakon loše partije Hrvatske - ako je bude - kako je to trenerska pogreška.

Kad je tog trenera sam predložio. Između dva kandidata. A bio je za onog drugog. Ili nije? Ma, pogubili ste se, zar ne?

Niste jedini.

U cijeloj toj zavrzlami Petrović je mogao doći u petak u Savez, kazati da je bilo nespretnosti posljednjih dana, ali sve sakriti pod tepih kroz čuvenu tezu “o interesima hrvatske košarke”. I okrenuti novu stranicu.

Njegova pozicija više ne bi bila, doduše, komotna. Ali vrijeme i iskren pristup, riješilo bi valjda sve nesporazume.

Taj dio igre, međutim, nije želio odabrati. Pokupio je stvari i zalupio vrata.

Moglo je sve to skupa i bolje ispasti.

I zbog Ace, i zbog dva naša dobra trenera, ali i zbog cijele nam košarke.

Linker
25. travanj 2024 15:53