RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
BEZ SUSTAVA

Pitanje je bi li ovakva Hrvatska izborila i play-off ABA lige! Jedno je poražavajuće za Mulaomerovićev sastav...

Hrvatski košarkaši s novim izbornikom na čelu upisali su novi poraz...
Piše: Hrvoje Slišković/Jutarnji listObjavljeno: 25. veljača 2022. 22:00

Neke stvari u košarci se ne mijenjaju. Novi izbornik, šestorica novih igrača u odnosu na prve dvije utakmice (polovica momčadi) kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, a Hrvatska je opet izgubila. Ovaj put od Švedske, u Zagrebu, pred 2500 gledatelja 64-70 (35-35).

Nakon polovice odigranih utakmica u skupini Hrvatska nema niti jednu pobjedu, a svi ostali suparnici su na po dvije. Preostale su još tri utakmice do kraja prvog kruga i u njima Hrvatska mora preskočiti barem (ili samo!) jednu od njih da bi izborila u drugi krug. U koji će, ako ga uopće izbori, ući s tankim mirazom. Ako uopće uđe. No, o tom potom…

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

I zbog toga neki prvotni dojam, da nema neke velike razlike između ovih reprezentacija u skupini, ipak vara. Pitanje je bi li Hrvatska koja igra u ovim kvalifikacijama izborila play-off ABA lige. Takva je slika hrvatske košarkaške reprezentacije koja igra u ovim kvalifikacijama i ako ne pobijedi u ponedjeljak u Norrköpingu (ako je moguće sa sedam koševa razlike) drugi put zaredom neće se plasirati na Svjetsko prvenstvo koje je, pak, u većem dijelu izborno za Olimpijske igre u Parizu. No, i o tom potom.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Istina, i zbog sebičnosti NBA i Eurolige te nesposobnosti Fibe Hrvatska nema na raspolaganju svoje najbolje igrače (Bogdanović, Zubac, Šarić, Hezonja, Žižić, Bender, Simon…), i više ih nedostaje Hrvatskoj nego drugim suparnicima (Švedska nema Erikssona, Finska nije imala Markkanena kada nas je pobijedila, Sloveniji fale Dončić i još neki…), ali na kraju se piše i pamti samo rezultat i plasman.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Švedska je iznenadila Hrvatsku s visokom postavom već na startu (Gaddefors na trojci, Czerapowicz na trojci) i kontrolirala je cijelo vrijeme utakmicu i rezultat. Za momčad Damira Mulaomerovića poražavajuće je i da je u vodstvu bila samo dvije minute i 17 sekundi utakmice. Promašeno je devet slobodnih bacanja (Zubčić četiri, Šakić tri), u posljednjih 5 minuta i 55 sekundi utakmice ubačena su samo četiri poena. Smajlagićeva trica za 63-65 (3:58 prije kraja) i Zubčićevo slobodno bacanje za 64-67 (1:46 prije kraja). Hrvatska je u posljednjoj četvrtini šutirala iz igre 5/13. Suh je bio i početak drugog poluvremena u kojoj je pet koševa postignuto u prvih osam minuta nastavka.

Švedska košarka ima sustav, Hrvatska ga nema i to je nešto o čemu smo već pričali i što se vidi u ovim utakmicama. Iako je Mulaomerović bio najavio da je zadovoljan s opcijama koje mu nude tri playmakera (Gnjidić, Rogić i Filipović) te petorica centara (Šakić, Zubčić, Matković, Branković, Bundović) to nije bilo dovoljno. Pokušavao je i s dvije četvorke u paru (Šakić, Zubčić), kao i petorkom bez playmakera u završnici utakmice (Krušlin, Smajlagić, Zubčić, Šakić, Branković) no kreacije i koševa nije bilo. Previše pogrešnih odluka u završnici odnijelo je pobjedu.

Zubčić s 20 koševa jedini dvoznamenkasti. Po osam Krušlin (6 skokova), Smajlagić, Gnjidić i Šakić. Napadači Švedske koji su se najviše isticali Hakanson i Czerapowicz kombinirano su šutirali 2/18, no Gaddefors je ubacio 16, Andersson 13, Birgander 12 (12 skokova), Borg 11. Netko ima sustav, a netko ga nema...

Linker
23. ožujak 2023 06:12