DAMIR KRAJAC/CROPIX
ROKO ROGIĆ

Playmaker hrvatske reprezentacije: ‘Cibona nije bila konkretna, javili su se tek kad sam već prevagnuo‘

U sljedećoj sezoni bit će glavni organizator igre njemačkog kluba kojeg vodi hrvatski trener
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 10. srpanj 2020. 13:50

Roko Rogić je bio je jedan od najtraženijih igrača ovoljetnog prijelaznog roka košarkaša u Hrvatskoj. Zagrebački playmaker, koji se u posljednjih godinu dana isprofilirao kao neupitni reprezentativac, završio je ugovor s češkim Nymburkom i odmah je postao zanimljiv najboljim hrvatskim klubovima. Cibona je željela ispraviti grešku kad lani nije produžila ugovor s Rogićem, zapeo je i Zadar, jer Veljko Mršić dobro zna koliko može donijeti Rogić.

Međutim, bilo je tu još ponuda, od one Krke, preko Szolnokyja, ali je na koncu Rogić prelomio i potpisao za njemački Mitteldeutscher, klub koji je zaključio sezonu u Bundesligi na pretposljednjem mjestu, ali sada su ambicije veće.

Ne idem tavoriti na dnu

Roko Rogić se javio s Mljeta, gdje je s djevojkom na godišnjem odmoru i prepričao je kako je tekao posao s Mitteldeutscherom.

- Prije jedno pet, šest dana razgovarao sam s trenerom Silvanom Poropatom, koji mi je jasno izrazio svoju želju da dođem. Kazao mi je kako me vidi kao prvog playa, kako ću imati dobru minutažu. To je ipak Bundesliga, to je najjača liga u kojoj sam do sada igrao i vidim tu veliki potencijal za napredak i za mogućnost da u toj ligi ostavim dublji trag.

I dok je cijelo vrijeme negdje u pozadini bio interes Cibone. Ona je bila puno konkretnija nego je to bila lani, ali opet se nije dogodilo. I Cibona će sada u potragu za dva playmakera...

- Bili smo u kontaktima, ali nekako na početku nije bilo neke konkretne ponude. Kad su saznali da sam blizu odlaska u Njemačku, opet su se javili, ušli smo u novi kontakt, ali ja sam već nekako prevagnuo. Sjela mi je ova opcija, vidim se tamo, mislim da mi je to bila bolja opcija nego ona Cibonina i ovo je pravi puta za moju karijeru.

Taj Mitteldeutscher je lani bio na dnu Bundeslige, kakve su ambicije za novu sezonu?

- U dosta utakmica lani bili su konkurentni, znali su gubiti na jednu loptu. Međutim, Silvano Poropat sada slaže novu momčad, a kako je riječ o treneru koji je bio i trener godine u Njemačkoj, ne sumnjam da će to biti drugačija priča. Naravno, prvi cilj je za nas ostati u ligi, ali iskreno ja to ne gledam tako. Odlazim tamo napraviti najbolji mogući rezultat, nadam se da se možemo boriti i za doigravanje. Sigurno ne idem u Njemačku s ciljem tavoriti na dnu ljestvice.

Odličan ugođaj

Usput se raspitao o Bundesligi, znao je neke stvari i od ranije.

- Čuo sam iskustva nekih koji su igrali i sve su te priče pozitivne. Uostalom, lani sam igrao s Nymburkom u Ligi prvaka protiv Bamberga i svjedočio sam kakav odličan ugođaj rade njemački navijači. Cijela liga zapravo ima dobar štimung, idu na neki NBA stil, s intervjuima prije i nakon utakmice, s mnogo medijske prisutnosti. Ne sumnjam, kažem, kako sam donio pravu odluku.

Za sada je Roko Rogić još uvijek na odmoru, ali uskoro bi trebao saznati i kad će mu početi pripreme. Uostalom, on je i za vrijeme lockdowna pronalazio načine kako može trenirati, pa nije niti prestao održavati svoju kondiciju. Odlazi u Bundesligu kao u jedan novi iskorak u karijeri. Lani je bio u Nymburku s pozicijom pričuvnog playa, sada će momčad u jednoj jačoj ligi nego je to bila češka biti u njegovim rukama. Roko Rogić bi svakako pomogao Ciboni i Zadru, ali ovu priliku nije želio propustiti...

Svi Rogićevi klubovi

HRVATSKA

Cedevita
Zabok
Alkar
Križevci
Zagreb
Gorica
Škrljevo
Hermes Analitica
Cibona

INOZEMSTVO

Imola, Italija
Spars, BiH
Nymburk, Češka
Mitteldeutscher, Njemačka

Linker
08. svibanj 2024 23:51