Bogdanović i Dončić su vodili borbu u NBA playoffu, uskoro će u reprezentaciji

 TOM PENNINGTON Afp
NAMA BI BILO BOLJE

Poruka Dončiću iz Hrvatske: ‘Želim mu naslov NBA prvaka! I neka ga onda slavi barem deset dana...‘

‘Riječ je o talentu koji se rađa jednom u sto godina, djeluje mi kako je i izgubio nešto kilograma‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. svibanj 2022. 17:35

Cedevita Junior u Prvenstvu Hrvatske ne može s četvrte pozicije, niti može biti treća, niti će biti peta, ali Damir Mulaomerović će prije doigravanja tražiti povratak u formu svoje momčadi, na ono mjesto na kojemu je Cedevita junior bila u veljači kad je dospjela u finale Kupa Krešimira Ćosića i tamo držala Cibonu na konopcima.

Međutim, Cedevita Junior je u Ligi za prvaka slavila samo u jednoj od osam odigranih utakmica, svladala je samo Zabok u svojoj dvorani. U osnovnom dijelu sezone momčad s Velesajma je izgubila pet od uvodne 22 utakmice. Što je razlog tog pada?

Idemo po obje pobjede

"Očigledno je da smo ispunili svoj cilj, prvotni cilj, a to je bilo stići do Lige za prvaka. Onda nam se dogodilo i to finale Kupa, što je bilo, s obzirom na našu snagu, možda i nerealno dostignuće. Međutim, tu smo napravili super priču, igrali smo jako dobro. Poslije toga je stigla Liga za prvaka i tu je svaka utakmica bila iznimno jaka. Kiksali smo u porazima od Gorice i Zaboka i to se dogodilo možda i zbog pritiska, a on je bio nepotreban, jer se ova liga morala odigrati rasterećeno. S druge strane, da smo imali i tri pobjede više u Ligi za prvaka opet bismo bili na četvrtom mjestu. Meni smeta što nismo bili rasterećeni. Dogodili su nam se neki pehovi s ozljedama. Nema Filipa Bundovića koji nam je u prvom dijelu sezonu, prije svega napadački jako puno toga donio. Opet, promovirali smo dva mlada igrača, Vitu Kučića i Renata Serdarušića, pa s te strane ne možemo biti nezadovoljni."

image

Cedevita Junior teško može s četvrtog mjesta, ali zato u posljednja dva kola može odrediti prvoplasiranog u HT Premijer ligi

FRANKO COLORI/CROPIX

Cibona je nakon tri godine slavila na Gripama, ona djeluje trenutačno najbolje?

"Jest, Cibona je dominirala u Splitu, bila je energetski puno bolja od Žutih. Imaju i oni problema, sada se ozlijedio Nathan Reuvers. Za sada izgledaju Vukovi najbolje, ali kad krene doigravanje, tu je riječ o drugačijem pritisku. Stoga je i razumljivo da se sada svi bore za startnu jedinicu."

Vi ćete svakako biti četvrti, a u četvrtfinalu ćete na petu Goricu. Koja vas je tri puta svladala u četiri odigrane utakmice ove sezone. Dovoljno za dodatni motiv u toj seriji?

"Gorica je doista najneugodnija momčad, jer igraju atipično od ostalih. Igraju s dva, tri playa, s dosta talenta, vrte pick, šire, imaju dolje Cinca i Bakovića. Dugo su zajedno, imaju dosta dobar šuterski rang i protiv njih je teško igrati i teško se za njih pripremati. Njihva bekovska linija svakome u ligi stvara probleme i sa svima su na jednu, dvije lopte. Čeka nas težak posao u tom četvrtfinalu. Imat ćemo prednost domaćeg terena, želimo biti na energetskoj razini na kojoj naša momčad može biti. I odigrati opušteno, jer mi smo svoje napravili, ali bih volio da igrači osjete to zadovoljstvo ulaska u polufinale, da se da pčat na jednu jako dobru sezonu, da to bude naš šlag na torti."

I stigli smo do reprezentacije. Krajem lipnja i početkom srpnja čekaju nas dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na SP, dvije u kojima moramo slaviti ako želimo u drugu rundu. Slovenija u gostima i Finska kod kuće. S druge strane nekim našim igračima, poput Bojana Bogdanovića i Ivice Zupca, već su završile sezone. Kako ih ostaviti u formi?

"Prvo se trebaju dobro odmoriti. Komunicirao sam sa Zupcem, čut ću se ovih dana i s Babom, napravit ćemo plan. Ovoga tjedna sam bio i u Stožicama na utakmici Eurokupa Cedevite Olimpije. Osjetio sam ugođaj, koji će i nas dočekati, malo pogledao uživo slovenske igrače u tom ambijentu. Imat ćemo negdje dva tjedna da se spremimo za te utakmice, a meni je važno samo da ova završnica sezone protekne bez ozljeda. Imamo taj problem sa Simonom i njegovim meniskom, on je pod upitnikom."

Svi igraju standardno

Planirate okupiti reprezentativce oko 15. lipnja?

"To je to otprilike. Većina će reprezentativca tek okončati sezone, mnogi će biti umorni nakon sezone i trebat će i to imati u vidu. Pripreme ćemo obaviti u Opatiji, a dogovorili smo i jednu zatvorenu utakmicu protiv Poljske, koju vodi Igor Miličić."

U odnosu na konac veljače, je li se netko nametnuo netko?

"Pratim sve i svakako se Toni Perković digao u drugom dijelu sezonu, tu je i Toni Nakić, pa i Dario Drežnjak od onih koji nisu bili s nama u veljači, ima ih još. Matković je pokazao koliko može već u tom okupljanju, čak mi se čini da je mogao imati s obzirom na potencijal i bolju završnicu sezone. Svi igraju standardno. Onaj tko bude u najboljem stanju kad se okupimo, taj će igrati. Mislim da nema razloga da u ta dva tjedna koliko budemo zajedno ne napravimo sjajan ugođaj, da se kroz treninge uigramo i napravimo na te dvije utakmice protiv Slovenije i Finske sve što želimo."

image

Mulaomerović će reprezentativce okupiti oko 15. lipnja

FIBA.com

Što ćemo s Lukom Dončićem, kako ga uopće čuvati?

"Radi se o sjajnom igraču, na to uopće ne treba trošiti riječi. I mi tu moramo odgovoriti momčadskom obranom, jer ćemo ga teško moći čuvati jedan na jedan. Riječ je o talentu koji se rađa jednom u sto godina, djeluje mi kako je i izgubio nešto kilograma i jedino se mogu nadati da ode do kraja u NBA ligi, da postane prvak, pa da jedno deset dana slavi. Jasno, pripremit ćemo se, složiti momčadsku obranu za njega, imat ćemo viziju što i kako."

Ovoga rujna je i Eurobasket, pa će se reprezentativci nakon što bude zajedno od sredine lipnja do početka srpnja, opet okupiti početkom kolovoza. Zahtjevan program.

"Najvažnije će biti da svi dođu u solidnom stanju na te pripreme u kolovozu, kako ne bismo gubili vrijeme na podizanju forme. Naravno je da ćemo mi dizati kroz treninge, ali puno bi nam značilo da svi budu optimalno spremni od prvog dana pripreme. NBA igrači će moći biti u programu dva tjedna uoči prve utakmice. Savez je tu, daje puno podršku. Nitko ne može biti lud i prognozirati bilo što, ali moja je želja da se skupimo, budemo hrabri i odigramo na način na koji smo odigrali 30 posljednjih minuta protiv Švedske. To je naš put", zaključio je Damir Mulaomerović.

Linker
19. travanj 2024 06:15