Dario Šarić se vratio nakon više od godine dana neigranja

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
DARIO ŠARIĆ ZA SN

Povratnik i velika snaga Hrvatske: ‘U reprezentaciji se uvijek osjećam sjajno, a možemo biti jako dobri‘

Utakmica u Sloveniji je otklonila svaku dvojbu, Dario se nakon više od godinu dana pauze vratio u formu
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 22. kolovoz 2022. 23:36

Bila je to prava utakmica za Darija Šarića. Nije bio u akciji ovakve vrste više od godinu dana, svašta se u međuvremenu događalo, a operacija koljena i čekanje povratka na koncu lanjske sezone se nije dogodilo. Ali, Dario Šarić je naporno trenirao, obavljao proces rehabilitacije, jer je jako želio zaigrati za Hrvatsku na Eurobasketu. Želio se tu vratiti na veliku scenu.

Utakmica u Celju, u kojoj je igrao pakleno gotovo pola sata čiste igre, u kojoj je stavljao trice, borio se ispod obruča, pomagao u obrani, bacao se loptom, predstavila je Darija Šarića kakvog pamtimo otkada smo ga prvi puta vidjeli. Završio je utakmicu s 18 poena i šest skokova, Hrvatska je ostala na minus šest od europskog prvaka i najvećeg favorita nadolazećeg Eurobasketa, no priča ove utakmice nije bila Slovenija. Bila je to Hrvatska.

"Dobro je bilo, generalno možemo biti zadovoljni, iako smo u trećoj četvrtini i dijelom četvrte mogli imati kvalitetniji skok. Nisu to bili čisti skokovi koje smo gubili, bilo je tu i guranje, ali i odbijanja lopte daleko od obruča, no tu smo morali biti koncentriraniji."

I Simon posve oporavljen

Slovenija je prvi favorit, Slovenija nije izgubila niti jednu u ovim pripremana, nikada, zapravo, kad su zajedno igrali Luka Dončić i Goran Dragić.

"Posebno je bilo dobro ono što smo odigrali u prvom poluvremenu. Jako smo dobro branili Dončićev pick, imali smo stranu pomoć sa zadnjim igračem, dosta smo visoko stajali, riskirali dodavanje u korner, pa pokušavali to zatvoriti, bilo je to sasvim OK. I od toga kreće naša košarka, naša ideja i tu smo bili dobri. Što se tiče napada, mislim da smo puno opasniji kad dijelimo loptu, kad ju u napadu dodirne svih pet igrača. Bojan i Zubac su dominantni low-post igri i to ćemo i dalje koristiti, ali isto tako kad smo svih pet na terenu opasni po koš protivnika, onda smo dosta jaki."

Utakmica u Celju pokazala je i kako su Dario Šarić, ali i Kruno Simon, posve oporavljeni. Kakav je osjećaj bio igrati košarku u punoj snazi, na ovoj razni?

"Ma, to je jako dobar osjećaj. Evo, sada kad vrtim film nazad, možda sam napravio jedan glupi faul, onaj drugi, ali doista sam se dobro osjećao, bio sam fizički sasvim OK. Dobro sam, imam manje kilograma nego ranije, što je dobra stvar jer sada igram puno više na poziciji četiri. Imat ću tu puno zadataka u preuzimanjima u obrani, a to sam odradio, po mom sudu, u Celju jako dobro. Bio mi je to i neki cilj, jer sam ta preuzimanja bekova želio odraditi kako treba, da ne njima ne propadam u nogama, da mogu zatvoriti obje strane, da sam na šutu beka kad uđe u moj prostor. Kažem, bilo je to jako dobro, posebno gledajući na to iz perspektive da dugo, zaista dugo nismo bili zajedno."

image

Dario Šarić na utakmici protiv Mađarske

DAMIR SKOMRLJ Cropix

I kakav je gušt nakon toliko vremena odigrati jednu pravu, veliku utakmicu zajedno sa svojim reprezentativnim prijateljima, suigračima?

"Posljednji je puta to bilo tko zna kada. I dobro je, dobro je biti s reprezentacijom, s ovim momcima. Kad god budem u stanju dolaziti, ja ću biti tu, meni je ovo velika čast. Dijeliti ovu svlačionicu i teren s ovim momcima, s Bojanom pogotovo koji je tu najduže od svih nas i koji je prošao sve i svašta u reprezentaciji. Ja sam došao samo nešto kasnije, a sada smo tu, zajedno, i idemo se spremiti do kraja."

Kazao je izbornik Mađarske Stojan Ivković nakon pokusa u Opatiji proteklog tjedna kako Hrvatska ima veliku kvalitetu i da treba postati momčad, jer ima ono što posjeduje malo tko. Je li utakmica u Celju bila ta koja je od puno individualne kvalitete stvorila mašinu, stroj?

"Nama uvijek na umu moraju biti neke druge velike reprezentacije koje su dolazile do velikih stvari i tu ima bezbroj primjera u kojima ćemo vidjeti kako se svatko unutar tih vrsta podređivao interesima momčadi. Na svakom od nas je, stoga, da se podredimo momčadi, da pokušamo svoj ego - a svatko ga ima, i tu govorim o onom pozitivnom, sportskom egu - staviti po strani radi interesa momčadi. Sve su ovo dobri momci, nitko tu nije loš, svatko želi najbolje, ali ako neke stvari stavimo u zajednički cilj, u sustav, od toga da smo svi opasni po koš, ukoliko ne budemo tražili pojedinačna rješenja, onda smo kadri napraviti dobre stvari. Slovenija je dobra, OK, Dončić nije igrao završnicu, ali ovi su dečki dugo zajedno, uigraniji su nego mi. Ipak, ja sam uvjeren da mi možemo biti jako dobri."

Pa dokle nas to bude dovelo.

"E, baš tako..."

Dario Šarić je raspustio košu iz repa kojega koristiti na utakmicama i treninzima, morao je na izlasku iz dvorane Zlatorog podijeliti puno autograma i slikati sa slovenskim navijačima. Dario Šarić se opet smije i to je dobra vijest.

Jako dobra, ako baš pitate...

Linker
20. travanj 2024 01:12