TONCI VLASIC Cropix
TEŠKO POLUFINALE

Pred Hrvatskom je novi veliki izazov, Sesar poručio: ‘Nema ni pomisli da možemo lako do finala‘

Izbornik hrvatske reprezentacije analizira našeg protivnika u polufinalu pirejske kvalifikacijske skupine
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. srpanj 2024. 07:39

Kad je Hrvatska dolazila u Pirej mogla se samo nadati epilogu koji će imza vikend odluke, u polufinalu donijeti sraz s drugom momčadi iz skupine u kojoj su to bili Grci. Sjajnom predstavom protiv Slovenaca, ispalo je tako, iako je put bio težak, gurnuli smo susjede na obračun s Grcima. A ispred Hrvatske je stigla Dominikanska Republika. Bilo je, naime i očekivano kako će Dominikana biti bolja u susjednoj skupini od Egipta, ali neće moći protiv Grka. I Giannisa Antetokounmpa.

Nestor Che Garcia, izbornik Dominikane, osebujni Argentinac - koji je vodio i svoju reprezentaciju, ali i Urugvaj, a bio je i trener Fuenlabrade - nije ovoga ljeta mogao skupiti reprezentaciju koju je imao lani na SP. Tada je Dominikana plijenila srcem i dušom koju je u svaku utakmicu unosio Karl-Antony Towns, ali NBA zvijezda, iako je tada govorio kako mu je igrati za domovinu svoje majke baš sve na svijetu, nije se pojavio. Nema niti Angela Delgada, još jednog visokog igrača, s bogatim europskim iskustvom, koji bi čuvao leđa raskošnoj vanjskoj liniji Dominikane.

image
ARIS MESSINIS Afp

Pakao u vanjskoj liniji

Ovako će naš protivnik ovisiti baš o toj vanjskoj liniji. U kojoj se skriva pravi mali pakao. Andres Feliz je čovjek kojega je ovo ljeta kupio Real Madrid, koji je ostavio sjajan dojam igrajući za Joventut. Victor Liz je iskusni, 38-godišnji šuter, koji će opaliti svaku bez razmišljanja i u stanju je trpati u serijama. Tu je i samo 21-godišnji Jean Montero, koji je sezonu završio u Andorri, a riječ je o možda najvećem potencijalu na bekovskim pozicijama koji se trenutačno nalazi u Europi.

I na kraju balade, tu je i najveće ime od svih nabrojanih - Chris Duarte, krilo Sacramenta, jedini NBA igrač na ovom popisu, čovjek koji lako može otići do 30 poena. U nedostatku kvalitetnih rješenja na visokim pozicijama, Nestor Garcia često igra s Duarteom kao lažnom četvorkom, a Dominikana je u toj formaciji ludo brza i ludo opasna.

image
TONCI VLASIC Cropix

Pod košem su Angel Nunez, Antonio Pena i Luis Santos. Nunez je krilni centar Slaska, visok 203 cm, ovdje na deset i pol poena i 5,5 skokova u prosjeku. Pena igra u Venezueli, a Santos u Urugvaju. Vrlo su atletski moćni, no i s manjkom centimetara, što bi hrvatska visoka linija Ivica Zubac i Dario Šarić trebala iskoristiti. Svakako tu treba dodati da niti Marija Hezonju nitko od Dominikanaca, ako mu bude dan, ne može zaustaviti.

Ali, ovo bi mogao dvoboj koji će determinirati stil kojega nametne bolji protivnik. Naša bi forca trebala biti visoka linija, Dominikana će se uzdati u svoju vanjsku liniju.

Josip Sesar je sa svojim stožerom proučio Dominikanu i ovo s njegova zapažanja uoči subotnjeg polufinala.

- Dominikana je atletski vrlo moćna momčad koja ovisi o bekovskoj liniji u kojoj svaki igrač kreira i za sebe i za momčad. Idu na skok baš svi, jaki su u napadačkoj tranziciji. Forsiraju rani napad,uzimaju tu visoke blokove, kako bi ostavili manjeg igrača u dvoboju protiv visokog protivnika i tu traže razliku u svoju korist. Za nas će biti primarno da nam defanzivna tranzicija bude na najvišoj mogućoj razini - kazao je naš izbornik.

Iako većini Hrvata imena Dominikanca ništa ne znače, Sesar upozorava kako se radi o jako kvalitetnim igračima.

- Tu je jedan Duarte koji igra za Kingse, Feliza je sada doveo Real, Montero igra odlično u ACB ligi. I imaju dovoljno visokih igrača za držati jak ritam. Moramo odraditi radni dio besprijekorno kako bi utakmicu uveli u ritam koji nama odgovara. I tu onda plasirati ono što nas je krasilo i do sada, a to je momčadska igra.

Uostalom, Hrvatska je s 34 asista u utakmici protiv Slovenije srušila rekord. No, kontra Novog Zelanda su se pojavile pukotine u obrani od pick and rolla.

- Kažem, moramo vrhunski odraditi radni dio. I to od najsitnijih detalja, od zagrađivanja svakog skoka, jer Dominikanci sjajno skaču u napadu, do povratka u obranu, pa i pametnih preuzimanja. Doista cijela petorka ide na skok i tu će trebati biti jako koncentriran. To što nemaju visinu u odnosu na nas ništa ne znači, jer nije niti Rodman imao visinu, pa nitko nije mogao pokraj njega do lopte. Nikako nema mjesta podcjenjivanju, niti pomisli da možemo lako do finala. Svaki posjed moramo cijeniti, moramo se boriti za svaku loptu, za svaku poziciju na terenu.

image
ARIS MESSINIS Afp

Momčad dobro diše

A kako diše momčad, kako Josip Sesar to vidi?

- Dobro je, sve je OK. Rekao sam već kako me poraz od Novog Zelanda više smeta zbog nekog općeg dojma, koji smo možda pokvarili. Kad se, međutim, sagleda razložno cijela situacija, onda je jasno da smo na kraju platili ceh nedostatku energije potrošene protiv Slovenije. Mi smo, međutim, tom uvjerljivom pobjedom nad Slovenijom odmah izborili polufinale, a doista nas nije zanimalo tko će nam kasnije stići kao protivnik u polufinalu. Pričekali smo kraj utakmica u četvrtak i počeli spremiti Dominikanu.

Dojam sa strane jest da je reprezentacija mirna. I da će u subotu biti na sto posto. Ili na koliko su već bili kad su lomili Slovence u utorak. Bit će to dovoljno za finale.

Linker
30. rujan 2024 02:11