Dario Šarić

 FIBA
OLIMPIJSKE PRETKVALIFIKACIJE

Preporođena Hrvatska izborila finale u Istanbulu! Sesarov udarni trojac pomeo neugodne Ukrajince

Protivnik ni u jednom trenutku nije imao vodstvo, najbolji je to dokaz hrvatske dominacije
Piše: Hina, SNObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 17:43

HRVATSKA - UKRAJINA 85:70 (24:17, 18:19, 26:16, 17:18)

HRVATSKA: Perković, Filipović 10p, 3a, Smith 9p, 3a, Kapusta 4, Prkačin, Hezonja 22p, 5s, 4il, Šarić 18p, 8s, 3a, Badžim 2, M. Drežnjak, D. Drežnjak, Zubac 20p, 7s, 3il, Ljubičić.

UKRAJINA: Krutous 2p, 3a, Bobrov 7p, 4s, 3il, Kravcov 15, Voinalovič 3p, 3ul, Čumakov, Petrov, Pustovji 10p, 3a, Mišula 5, Tiritišnik, Zotov 8p, 4s, 3a, Kovliar 20p, 4s, 8a, 4il.


Hrvatska muška košarkaška reprezentacija pobijedila je Ukrajinu s 85-70 (24-17, 18-19, 26-16, 17-18) i tako se plasirala u finale pretkvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre 2024., koji se odigrava u istanbulskoj dvorani Sinan Erdem.

Hrvatska će se za plasman u olimpijske kvalifikacije, koje su na rasporedu sljedeće ljeto, u nedjelju (19 sati) igrati protiv pobjednika dvoboja reprezentacija Turske i Švedske koji je na rasporedu večeras od 19 sati.

U utakmicu za finale istanbulskog turnira izabranici Josipa Sesara krenuli su odlično. Obrana je funkcionirala, u napadu su hrvatski košarkaši bili strpljivi i tražili najbolje rješenje. U početku su to bili koševi iz reketa Jaleena Smitha i Ivice Zubca, a u 5. minuti je Mario Hezonja pogodio prvu tricu i donio Hrvatskoj 11 koševa prednosti (15-4).

To je nagnalo ukrajinskog izbornika Vitalija Stepanovskija na minutu odmora koja je donijela rezultat, jer su Ukrajinci u sljedeće dvije minute zaigrali agresivniju obranu i serijom 7-0 došli na samo četiri poena zaostatka.

Reprezentacije su se izmjenjivale u dobrim napadačkim razdobljima pa je došao red na hrvatske košarakaše koji su u 10. minuti opet došli do osjetnijih +9 (24-15). Onda je opet Ukrajina napravila 6-0 iskoristivši odlično izgubljene lopte suparnika. Naime, Ukrajinci su osam izgubljenih lopti hrvatskih košarkaška pretvorili u 16 poena i tako spriječili da se izabranici Josipa Sesara u prvom poluvremenu još jednom odvoje na dvoznamenkastu prednost kakvu su imali u 5. minuti.

Hrvatska je u 14. minuti ponovno došla do +9 (32-23), ali samo dvije minute poslije Ukrajinci su tricom njihovog najboljeg igrača u prvom dijelu, razigravača Oleksandra Kovliara koji je imao 12 koševa i pet asistencija, izjednačili na 32-32. Povratkom Zubca, Hezonje i Smitha na parket Hrvatska je ponovno postala napadački potentnija i dočekala kraj prvog poluvremena sa šest koševa prednosti (42-36).

Ivica Zubac je u prvi dio završio s 14 koševa i šest skokova, Dario Šarić je uz 12 koševa imao šest skokova, dvije asistencije i jedinu ukradenu loptu hrvatskih košarkaša u prvih 20 minuta.

Sjajno je bilo otvaranje Hrvatske u drugom poluvremenu. Sesarovi izabranici su čvrstom obranom Ukrajince ostavili bez koša pune četiri i pol minute, u tom razdoblju napravili seriju 14-0 i došli do okruglih 20 koševa prednosti (56-36). Tek tada je Andrij Vojnalovič pogodio tricu i prekinuo niz hrvatskih košarkaša.

U završne tri minute treće četvrtine Sesar je uspio dati predah Zubcu i Hezonji, a da pritom rezultat nije patio pa su hrvatski košarkaši za zadnju četvrtinu priskrbili prednost od 16 koševa (68-52).

Hrvatska je u zadnjoj četvrtini imala trominutno razdoblje bez koša, ali su i Ukrajinci bili nedovoljno precizni pa nisu uspjeli značajnije smanjiti zaostatak koji se nijednom nije spustio ispod 12 poena.

Hrvatska je definitvno potvrdila pobjedu u 37. minuti, kad je u razmaku od 25 sekundi prvo Goran Filipović pogodio tricu za 79-64, a potom Mario Hezonja izveo "alley-up" zakucavanje u kontranapadu, nakon sjajne asistencije Darija Šarića, za 81-64.

Mario Hezonja je s 15 koševa u drugom poluvremenu došao do 22 poena i bio najbolji strijelac Hrvatske u ovom dvoboju, a imao je i pet skokova te dvije ukradene lopte. Ivica Zubac je završio dvoboj s 20 koševa, sedam skokova i dvije blokade, a Dario Šarić je u pobjedu ugradio 18 poena, osam skokova i tri asistencije. Goran Filipović je dodao 10 koševa i tri asistencije, Jaleen Smith devet poena uz tri asista, a u strijelce su se još upisali Borna Kapusa s četiri poena te Roko Badžim s dva.

Kod Ukrajinaca je najbolji bio Oleksandr Kovliar s 20 koševa i osam asistencija.

KRAJ UTAKMICE

Hrvatska je u finalu pretkvalifikacija za OI! Hezonja je završio susret kao najbolji strijelac (22p), prate ga Kovliar i Zubac (20p), a odmah ispod je Šarić (18p). Udarni Sesarov trojac opet je odradio vrhunski posao! U finalu nas čeka bolji iz ogleda Turska - Švedska, ogled je na raspoedu večeras od 19 sati. Bila je ovo dominantna pobjeda naših unatoč nekim nesigurnim trenucima. Ukrajina ni u jednom trenutku nije imala vodstvo na susretu! Tek jedan egal pri rezultatu 32:32 u drugoj četvrtini.

85:66 I Hezonja je obogatio statistiku, evo ga na 22 poena, najviše na terenu!

83:66 Nakon dvoboda Ukrajine, Zubac je realizirao jedno od dva slobodna bacanja. Dvije minute su do kraja, slobodno možemo reći da je Hrvatska u finalu pretkvalivikacija za OI!

81:64 Sjajno zakucavanje Hezonje!

79:64 Kovliar je bio precizan iz dva slobodna bacanja, u idućem napadu nisu se razumiijeli Šarić i Zubac, ali onda je Zubac izborio loptu za naš napad iz kojeg Šarić promašuje tricu. No, Filipović je prvi stigao do lopte, a zatim i postigao tricu za plus 15!

76:62 Hezonja postiže za dva nakon što je Pustovij promašio s druge strane.

74:62 Ukrajina je stigla na minus 12, ne treba se opustiti u ovim trenucima, već mirno privesti utakmicu kraju.

74:58 Ukrajincima su pripali prvi poeni u posljednjoj dionici, a onda im je raspoloženi Hezonja odgovorio, zatim su Kravcov i Kapusta bili precizni za dva poena, a onda i Zubac ispod koša.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

68:52 Kravcov zabija pred kraj treće četvrtine, raspucao se u ovoj dionici. Zatim Smith polaže za povratak na plus 16.

64:50 Šarić postiže za dva s naše strane, Krvcov s protivničke.

62:48 Zotov je precizan iz slobodnih bacanja, u međuvremenu je Zubac otišao odmoriti na klupu. Odličan posao napravio je i u ovoj četvrtini, kao i njegov kolega iz NBA-a Šarić, a za atrakciju je Sesar očito zadužio Hezonju.

62:46 Iskoristili su Ukrajinci slobodno bacanje, onda je Badžim postigao za dva, a odgovorio mu Zubkov. Zatim je Smith dodao dva poena za Hrvatsku.

58:43 Šarić je zabio s naše strane, ali odgovorili su Ukrajinci istom mjerom.

56:39 Imali smo 20 razlike nakon zakucavanja Hezonje! Ukrajinci su u trećoj četvrtini tek na tri potom zarađena poena.

54:36 Evo najvećeg vodstva Hrvatske. Plus 14 nakon što je Filipović pogodio tricu! Potom i Šarić zabija nakon neiskorištenog napada Ukrajinaca.

47:36 Sjajno se Šarić probio kroz reket i položio za nova dva poena Hrvatske, ujedno i prve bodove u drugom poluvremenu. Hezonja je zatim najviše skočio u obrani i osigurao plus osam Hrvatskoj, a zatim ispravno izveo i slobodno bacanje.

Zubac je najučinkovitiji igrač na terenu u prvom poluvremenu. Broji 14 koševa, pet skokova i jednu asistenciju. Šarić je drugi s 12 poena, šest skokova i dva skoka, a mjesto dijeli s Kovilarom, koji uz jednak broj poena broji tri skoka i pet asistencija.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

42:36 Zubac pogađa taman prije nego što će protivnički izbornik pozvati time-out. Prošli je urodio plodom...

40:36 Smith nije uspio ubaciti za dva, previše su naši brzali u ovoj akciji, ali zato Ukrajinci nisu u kontri. Kravcov je pogodio za smanjenje vodstva.

40:34 Kravcov je ostao sam na šutu i pogodio za dva, Filipović je potom pogodio samo obruč, ali ni Ukrajinci nisu namjestili nišanske sprave u svojem nadolazećem napadu, da bi Šarić još jednom realizirao dva slobodna bacanja. U toj domeni ima učinak 7/7, a ukupno je postigao 12 poena, najviše u dosadašnjem dijelu utakmice uz Zupca i Kovilara.

38:32 Od momenta kada su nas sustigli, Ukrajinci su se ponovno počeli gubiti. Još jedna izgubljena lopta, ovaj put zbog neispravnog vođenja lopte, odnosno koraka. Dugo smo gradili akciju, na kraju je Filipović položio za plus šest.

36:32 Hezonja ubacuje za dva i novo vodstvo Hrvatske, a zatim je Smith precizan iz slobodnih bacanja.

32:32 Evo i potpunog izjednačenja Ukrajine! S minus 11 u petoj minuti na egal prije isteka prvog poluvremena...

32:29 Trica Ukrajine, pa ubačaj iz slobodnog bacanja! Hrvatska je na nezgodnih plus tri, iako je u u petoj minuti imala 11 poena prednosti!

32:25 Pustovij pogađa za dva, istom mjerom odgovara i Šarić uz dodatni poen iz slobodnog bacanja. Zatim Kovilar upisuje nova dva poena.

29:21 Novi promašaj protivničke momčadi, a zatim Šarić perfektno pogađa za tri!

26:21 Kovilar je bio neprecizan u pokušaju za tri, a onda Kapusta i Zubac sjajno kombiniraju za plus pet Hrvatske.

24:21 Još jednom pogađa Pustovij za dva, evo Ukrajine na neugodnih minus tri!

24:19 Prvi napad Ukrajine u drugoj četvrtini zvršava košem Pustovija. Dva poena za protivnike, a zatim je Zubac izgubio loptu u našem napadu.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

24:17 Još jednom Zubac za dva! Već je prikupio 10 poena, četiri skoka i jednu asistenciju! Po poenima i skokovima trenutno je najbolji igrač na parketu. Zotov je zatim pogodio za Ukrajince, a zatim Kaupsta pokušao s polovice terena uz svuk sirene podebljati prednost Hrvatske, ali neuspješno.

22:15 Precizni su bili Ukrajinci za nova dva poena, potom je Smith izborio dva osobna bacanja i realizirao samo prvo. Minuta je do kraja prve četvrtine.

21:13 Šarić pogađa oba slobodna bacanja, iduća trica ne ulazi Ukrajincima, loptu hvata Zubac, koji postiže novi koš nakon što je Badžim bio neuspješan.

17:13 Šarić je podebljao vodstvo, ali nije dugo trajalo. Hezonji je zatim pobjegla lopta iz ruke, no Zotov nije usšio ubaciti tza tri. Smith, Zubac i Šarić kombinirali su u idućem našem napadu, bit će dva slobodna bacanja za Šarića.

15:11 Ukrajina je napravila seriju od 5:0 i stigla na minus šest. Zatim i Kapusta gubi loptu, a kažnjava to Kovilar ubačajem za dva. Sesar poziva time-out.

15:7 Kovilar tricom topi prednost naših reprezentativaca, a zatim Šarić gubi loptu u idućem napadu. Evo Ukrajincima prilike da "udahnu".

15:4 Mario Heznaja tricom dovodi Hrvatsku na plus 11, izbornik Ukrajine prisiljen je pozvati time-out.

12:4 Zubac i dalje nepogrešiv, još dva slobodna bacanja za nova dva poena Hrvatske. Kravcov je izgubio loptu u napadu Ukrajinaca, imamo šansu podebljati prednost.

10:4 Teško Ukrajinci probijaju naše redove, nakon nove oduzete lopte Filipović je položio, da bi nam suparnici ipak uzvratili u idućem napadu.

8:2 Sjajna kombinacija Šarića i Zupca rezultirala je slobodnim bacanjima, Zubac je bio nepogrešiv.

4:2 Zubac zabija za plus dva Hrvatske, Ukrajinci gube loptu u svom napadu.

2:2 Odmah je Smith položio za vodstvo, a zatim su nam Ukrajinci uzvratili.

0:0 Kreće utakmica, prvi napad je za Hrvatsku!

Linker
02. svibanj 2024 23:39