VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
NIJEMCI U FINALU

Prokockali smo 10 razlike u zadnjoj četvrtini, nije nam pomoglo niti 38 koševa nevjerojatnog Bogdanovića

Njemačka je pobijedila 86:76 i igrat će protiv Brazila u finalu kvalifikacija za Tokio
Piše: Sportske novosti, HinaObjavljeno: 03. srpanj 2021. 18:14

HRVATSKA - NJEMAČKA 76:86 (23:19, 22:24, 18:13, 13:30)

SPLIT - Spaladium Arena. Gledatelja 3500. Suci: Kallio, Vazquez i Weiland.

HRVATSKA: Bilan 3il, Hezonja 14p, 6s, 3a, Ukić 2, Marčinković, Planinić 2, Drežnjak, Babić, Rogić 3p, 5s, Šakić 6p, 4s, 3il, Žižić 5p, 6s, Bogdanović 38p, 3il, Jordano 6.

NJEMAČKA: Bonga 2, Saibou 13p, 5s, Lo 29p, 4s, 8a, 6il, Giffey 4p, 3a, Wimberg, Voigtmann 6p, 4s, 3il, Benzing 2, Wagner 6, Wank, Barthel 9p, 6s, Thiemann 4p, 3s, Obst 11.


Hrvatska košarkaška reprezentacija ostala je bez plasmana na Olimpijske igre u Tokiju nakon što je u polufinalu kvalifikacijskog turnira za OI, kojem je domaćin Split, izgubila od Njemačke sa 76-86. Hrvatska neće ići na svoje pete Olimpijske igre, a Njemačka će svoju priliku tražiti u nedjelju u finalu protiv Brazila, kojeg vodi Aco Petrović. Hrvatskoj nije pomogla niti fantastična predstava Bojana Bogdanovića sa 38 koševa.

Nakon uvjerljivog poraza od Brazila i teško izborene pobjede protiv Tunisa, Hrvatska protiv Njemačke nije imala pravo na još jedan pogrešan korak. Samo je pobjeda ostavljala nadu za plasman na OI, dok je poraz značio i kraj. Na koncu su odabranici Veljka Mršića izgubili sa 10 razlike, premda su osam minuta prije kraja imali 10 koševa viška.

Njemačka je bolje ušla u susret i nakon šest minuta igre gosti su vodili 15-9. Hrvatska se mučila, no u završnici četvrtine je na krilima Bojana Bogdanovića okrenula rezultat i stigla do +5 (22-17), da bi četvrtina završila 23-19. Nažalost, na otvaranju druge četvrtine Njemačka se serijom 12-3 vratila u vodstvo (31-26), a vrlo brzo stigla i do velikih devet razlike (37-28). U prve četiri i pol minute nastavka njemački košarkaši su zabili čak 18 koševa.

Hrvatska se ponovo probudila u drugom dijelu četvrtine. Bogdanoviću se priključio Mario Hezonja i sa 10 koševa u nizu vratio nas je u igru izjednačivši na 43-43. U posljednjem napadu Bogdanović je položio za novo vodstvo Hrvatske (45-43) i "ludnicu" na tribinama Spaladium arene.

U tvrdoj i čvrstoj trećoj četvrtini s malo koševa, Hrvatska je došla do svoje najveće prednosti u susretu, osam razlike (60-52). Njemačka je do kraja ovog perioda uspjela smanjiti zaostatak za jedan koš, pa se u posljednjih 10 minuta ušlo s rezultatom 63-56.

Hrvatska je na otvaranju zadnje dionice povela +10 (68-58), no nažalost nastavak je bio za zaborav. Njemačka se polako vraćala i četiri minute prije kraja je izjednačila na 74-74, a potom i povela 76-74. Minutu i 30 sekundi prije kraja njemačka vrsta je imala 80-76, a kada je Lo zabio dva bacanja za 82-76 35 sekundi prije kraja priči je bio kraj.

-----------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

4. ČETVRTINA

10' Hezonja ne pogađa i Njemačka sada ima pobjedu u rukama 35 sekundi do kraja. Lo dodaje dva slobodna bacanja. Lo i Saibou dodaju četiri poena i Hrvatska je izgubila s deset razlike. Imali smo deset razlike u jednom trenutku, a Njemačka je to nadoknadila. Šteta...

9' Siguran je Saibou i sada je 80:76 za Nijemce. Time-out Veljka Mršića. Drama u Splitu...

8' Ukić ne pogađa jedan težak šut i to koristi Lo - polaže za novo vodstvo Nijemaca! Lo zatim promašuje za tri, ali Žižić radi prekršaj na Saibou...

7' Bogdanović ne pogađa tricu, a niti Žižić odbijanac. Rogić još radi prekršaj u obrani na Lou, loše sada to izgleda... Mršić zove time-out. Lo pogađa oba slobodna bacanja i sada Nijemci vode. Točan je i Bogdanović, ulaze oba slobodna! Tri minute do kraja...

6' Niz povezanih pogrešaka u obrani, koristi to Giffery i vraćaju se Nijemci na minus 2. Barthel realizira oba slobodna bacanja i evo Nijemaca u egalu... 74:74.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

5' Novi solo-prodor Bogdanovića i novi faul-koš! Pogađa Babo i slobodno bacanje, sada smo opet na plus 7! Ali Saibou dodaje novu tricu.

4' Lo dodaje svoju novu tricu. Pala je koncentracija u obrani.

3' - Babooo!!! Kakva trica, majstore!!! Voigtmann uzvraća zakucavanjem, ali sada to već jako obećavajuće izgleda... Mršić zove time-out na 68:63 za Hrvatsku. Antonio Jordano sa zvukom sirene pogađa tricu!!! Nesportska je pogreška suđena Bogdanoviću. Voigtmann pogađa jedno, promašuje drugo slobodno bacanje.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

2' Ma Hezonjaaa!!! Vrlo riskantan pokušaj je prošao... 65:58!

1' Saibou opet zabija nevjerojatno težak pokušaj.

3. ČETVRTINA (18:13)

10' Žižić zabija slobodno, uz jedno promašeno, i sada je 61:56 za Hrvatsku! Bogdanović pogađa oba slobodna bacanja! Nijemci će imati posljednji napad... Ništa od tog napada, idemo u zadnju četvrtinu s prednošću od plus 7!

9' Barthel i Giffey dodaju četiri poena za smanjenje vodstva.

8' Saibou zabija težak koš preko Ukića. Ali Babooooooooooo, nova trica!!! Zatim i Šakić na sjajno Ukićevo dodavanje, došli smo do najveće prednosti, 8 razlike! Nijemci zovu time-out.

7' Prolazi Wagner, ali zabija i Bogdanović!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

6' Blokada Ante Žižića na Wagneru! Razigrao se sada Ante, ma to nam treba!!! Valja spomenuti i sjajno Rogićevo izdanje u obrani... ajmo, ajmo!

5' Uzvraća odmah i Obst svojom tricom. Žižić postiže prve poene, a onda još i Wagner dobiva tehničku pogrešku zbog simuliranja! Bogdanović zabija slobodno!

4' 12. izgubljena lopta Hrvatske i Obst polaže za dva poena. Ali onda Rogić zabija važnu tricu!!!

3' Faul-koš Bojana Bogdanovića! Ipak nije pogodio slobono bacanje Babo, a onda je i Žižiću suđen faul u napadu... ništa, idemo dalje.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

2' Promašena trica i Marija Hezonje. Nadajmo se da je to samo zagrijavanje za završnicu... Promašuje tricu i Voigtmann! Obrane odrađuju strahovit posao.

1' Promašene trice Thiemanna i Bogdanovića na samome startu. Bitno je naglasiti da obrana naših zasad funkcionira onako kako treba!

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Oscilirala je igra naših košarkaša u ovome ključnom susretu protiv Njemačke. Izmjenjivala su se vodstva, a najbolje trenutke zabilježili smo kada su briljirali Bojan Bogdanović krajem prve i Mario Hezonja krajem druge četvrtine. Kada bi se popravila igra u obrani (prvenstveno zaustaviti Loa), opravdano bismo mogli računati na finale kvalifikacija za Tokio koje je na rasporedu u nedjelju u 19:30 h.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

2. ČETVRTINA (22:24)

10' Bogdanović polaže za novo vodstvo Hrvatske! Tribine su u deliriju!!!

9' Hezonjaaaaa, nova trica!!! Ajmo! Novo izjednačenje, Mario pogađa oba slobodna! 43:43!

8' Hezonja, majstoreeee!!! Trica u ključnom trenutku! Nijemci zovu time-out. Thiemann zakucavanjem vraća rezultat na minus 5 na Nijemce.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

7' Lo dodaje dva poena, izgleda kao da ga nitko ne može čuvati... Hezonja pogađa oba slobodna! Sad to već bolje izgleda...

6' Dobra obrana, zatim brza kontra i Bogdanović zakucava za smanjenje vodstva! 15. njegov poen! Lo zabija oba slobodna bacanja, ali Babo pogađa novu tricu! Kako igra Bogdanović, čudo...

5' Vrlo elegantna akcija tandema Rogić-Planinić i sada smo na minus 3! Ali Lo zabija četvrtu tricu taman u trenucima kad smo mislili da ćemo se vratiti... još i Planinićev faul pod košem. Obst pogađa tricu i Mršić je opet prisiljen zvati time-out.

4' Čak 13 koševa postigli su Barthel, Wagner i Lo nakon pauze i sada ovo opet izgleda očajno. Sada gubimo 31:26.

2' Saibou polaže za 26:24.

1' Lo otvara drugu četvrtinu svojom trećom tricom, ali Jordano uzvraća tricom uz zvuk sirene!

1. ČETVRTINA (23:19)

10' Trica Šakića za plus 5! Odvažio se Željko Šakić ponesen navijanjem prepunih tribina! Benzing zabija oba slobodna... Šakić dodaje još jedan poen iz slobodnog bacanja i s plus četiri idemo na predah!

9' Solo-akcija Bojana Bogdanovića minutu i pol prije kraja!!! Opet smo na minus 1. Pogađa Babo i slobodno bacanje!!! Izjednačenje zahvaljujući Babinom 'one-man showu'... Sad još i Wagner promašuje oba slobodna bacanja! Ajmoooo!!! Nova dva slobodna Bogdanovića za vodstvo od dva razlike! Ovacije sada za Babu na splitskim tribinama...

8' Wagner je prošao kraj Bilana i položio za dva. 17:12 vode Nijemci. Bogdanović zabija oba slobodna bacanja! Čuje se i pjesma na splitskim tribinama...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

7' Babo, majstoreeee!!! Nova Bogdanovićeva trica zapalila je publiku u Splitu!

7' Žižić promašuje zicer, a Thiemann zatim dodaje dva poena. A sada još i Obst zabija tricu. Došlo je do stagnacije u igri i Mršić zove time-out.

5' Bonga s dva slobodna vraća Nijemce na minimalnu prednost 10:9.

4' Baboooo!!!! Zvijezda Utah Jazza demonstrirao je kako izgleda klasično NBA zakucavanje!!!

3' Lo još jednom pogađa za tri, ali Ukić odmah smanjuje s dva poena!

2' Hezonja smanjuje na 2:3, no Nijemci ubrzo ponovno bježe na +3

1' Lo pogađa tricu za vodstvo Njemačke


Linker
01. lipanj 2024 20:19