Bojan Bogdanović igrat će u Splitu
 ALEX GOODLETT Afp
KOŠARKAŠKA REPREZENTACIJA

Promjene u sastavu: Bogdanović stiže u srijedu, Žižić i Planinić od ponedjeljka, otpao Šamanić!

Hrvatska se prebacila u Split, Hezonja obilježio meč u Ljubljani, stižu novi igrači, neki otpadaju
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 19. lipanj 2021. 18:50

Puno toga za Hrvatsku zbilo se od petka navečer do subote popodne. Hrvatska je izgubila i drugi pokus sa Slovenijom, ovoga puta kontra gotovo pune dvorane Stožice i Luke Dončića (88:97), no bila je to utakmica u kojoj je Mario Hezonja ispisao jedan od najdomljivijih učinaka u 29-godišnjoj povijesti reprezentacije. Završio je utakmicu s 37 poena, uz deset skokova te po tri asista i osvojene lopte. Roko Ukić je, pak, nastavio igrati u Splitovu ritmu s kraja sezone, pa je kapetan ubacio 23 poena i dodao pet asista.

Sve ide kako treba biti

Kad su vratili u Zagreb, u kojemu su prespavali, oni koji su probdjeli noć uživo su pratili rasplet polufinala Zapada u NBA ligi i spoznali da će im se vrlo skoro priključiti Bojan Bogdanović. Također, s obzirom da je postalo jasno kako Ivica Zubac neće biti opcija za ovu akciju, Veljko Mršić pozvao je u reprezentaciju Darka Planinića, koji će od ponedjeljka trenirati s reprezentacijom, zajedno s Antom Žižićem, još jednim novopristiglim. Od subote navečer reprezentacija je već u Splitu i tu će dočekati olimpijske kvalifikacije.

Međutim, s Hrvatskom više nije najmlađi Luka Šamanić. Iako je postojala velika želja, iako je Šamanić ishodio dozvolu Spursa za nastup, nije bio u naročitoj kondiciji s obzirom na pauzu od mjesec dana, a dobio je k tome i neki udarac, pa je procijenjeno da se Šamanić posveti pripremama za novu sezonu, a našim ambicijama trebao bi pomoći ujesen 2022. na Eurobasketu.

- Osjetio je i bol u ruci. Nije bio do kraja spreman, ima neku bol u listu, smeta ga malo i ta ruka i odluka o tome da nas napusti došla je u dogovoru. Što se tiče Filipa Krušlina, tu nema novih vijesti - objašnjava Veljko Mršić.

image
Luka Šamanić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

O ostalim igračima rekao je i ovo.

- Bojan Bogdanović bi trebao u srijedu doći do Splita, a Ante Žižić i Darko Planinić, koji je dobio poziv, trenirat će već od ponedjeljka. Kako s Portorikom igramo u srijedu otvorenu i u četvrtak zatvorenu utakmicu, neki je plan da tu utakmicu u četvrtak odigramo sa svim raspoloživim snagama.

Priča dana, osim potvrde da dolazi Bogdanović, bila je i raskošna napadačka utakmica Marija Hezonje. Izbornik je tom izdanju Hezonje rekao ovo:

- Ne sjećam se da je Hezonja ikad odigrao utakmicu poput ove. S toliko poena i toliko skokova. Njegov potencijal je uistinu velik, ali to uopće nije bilo sporno. Na njemu je da nastavi ovako, da dobije kontinuitet, da donosi dobre odluke na parketu, jer tu ima prostora za napredak. Mario se jako dobro ponaša, jako dobro trenira i sve ide kako treba biti.

Dobili poticaj s klupe

Uglavnom, kad se priključi Bogdanović, upravo će on i Hezonja biti naša glavna oružja, bilo da igraju na pozicijama dva i tri, bili da dijele obje krilne pozicije.

- Naravno, ali to će sve biti OK. Uostalom, mi sada s ovim igračima koji dolaze doista imamo dosta veliku širinu i mogućnosti da igramo razne opcije. Očekujem da će još podigne Roko Rogić, s Lukom Babićem smo dobili čovjeka koji može biti na lopti, a tu je i Roko Ukić koji će uvijek dati svoje, kao što je to bilo u Ljubljani u poenima ili neki drugi put u organizaciji igre.

Ukupno je Mršić bio zadovoljan onime što smo odigrali u Ljubljani.

- Svakako smo bolje izgledali nego je to slučaj bio u onoj prvoj utakmici u Rijeci. Lopta je bolje išla, osim onog početka kad smo bili pomalo uplašeni i impresionirani. Kad smo dobili poticaj Hezonje s klupe, kad mu se priključio Ukić, stabilizirali smo igru, posebno u napadu. Ostaje taj problem skoka, jer nam je skok u završnici prvog dijela bio slab, a da je bio bolji mogli smo na odmor otići i s desetak poena prednosti. Drugo smo dobro počeli, ali onda smo promašili nekoliko otvorenih šuteva, Slovenija je, pak, u nastavku odigrala bolje.

Bit će još i drugih opcija

Neke stvari je Mršić, kaže, ciljano radio.

- Išao sam na manju rotaciju igrača, jer sam želio dovesti neke igrače u poziciju da ih vidim kako reagiraju kad su umorni. I tu sam dobio neke odgovore, pa je sve u svemu ovaj pokus jako uspio.

Osim što moramo popraviti obranu. Brine li Mršića to što nam je Slovenija u dvije utakmice dala 94, pa 97 poena?

- I ne previše. Nismo još dovoljno uigrani, a i ne posjedujemo dovoljno fizičke spreme da budemo na boljoj razini. S druge strane, igrali smo protiv reprezentacije koja je u oba sraza bila šuterski iznimno raspoložena. Ali, i tu smo dobili neke odgovore, vidjeli što s kime možemo braniti. Recimo, branili smo pick samo s jednom opcijom, samo s dropom cijelo vrijeme, bit će tu i drugih opcija, premda moramo biti pošteni i reći da su neki Dončićevi asisti na Tobeyja bili savršeni, u perfektnom tajmingu, a tako baš ne mogu svi na svijetu asistirati.

I to je točno. Luka Dončić jedan je od najboljih na svijetu, s tim nema dvojbe. Ali, neće biti loša niti Hrvatska. Od srijede kad stigne Babo i kad budemo u onoj momčadi koja će i tražiti Igre u Spaladium Areni.

Linker
26. travanj 2024 23:31