Jeronimo Sarin

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
EUROBASKET U-20

‘Prve tri utakmice su idealne za uigravanje. Imamo najviše ciljeve, a važno je u osmini finala izbjeći Francuze‘

Hrvatska danas u Heraklionu na Kreti otvara europsku smortu sudarom protiv Litve
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 08. srpanj 2023. 14:32

Kreću europske smotre za mlađe kategorije, a prvi ogled, kao i svakog ljeta imaju mlađi seniori, ovo godine su tu momci rođeni 2003. godine i mlađi. U borbi za europske medalje na Kreti, u Heraklionu, bit će i Hrvatska, koju je unazad više od mjesec dana spremao Jeronimo Šarin.

U međuvremenu su mladi Hrvati odigrali i sedam pokusa, a nakon što su svladali svojih prvih pet protivnika, uoči odlaska na Kretu izgubili su dva puta od Slovenije, iako onaj posljednji poraz od susjeda Jeronimo Šarin i ne doživljava kao poraz, jer je Hrvatska postigla u produžetku regularan poen za pobjedu, ali on nije priznat...

Kako bilo, rezultati u pripremama dali su našim momcima i stožeru opipljivu nadu uoči europske smotre. I bilo bi tu manje-više sve idealno da se uoči samo odlaska na Eurobasket nisu ozlijedila dva naša važna igrača.

- Nismo ovdje došli s Antoniom Sikirićem i Jurom Pleadinom, koji su otpali zbog ozljeda, a da se one nisu dogodile, bili bi sigurno s nama. Međutim, to je sport, to je život. Kod Sikirića se radi o mehaničkoj ozljedi, a kod Pleadina nešto što već duže vuče.

Imamo dovoljno oružja

Šarina su ta dva izostanka definitivno poremetila.

- Uvijek se rukovodim logikom po kojoj su oni koji imam na raspolaganju za mene najbolji. Kog nema bez njega se može i mora. OK, poremetila su nam ova dva izostanka neke defenzivne rotacija, ali mi još uvijek posjedujemo dovoljno oružja u našoj vrsti.

Šarin je onda podijelio i svoje impresije s priprema.

- Dobili smo prvih pet pokusa, a među tim pobjedama bili su i neki jaki protivnici poput Kanade, Belgije ili Crne Gore koja je lani u ovom uzrastu osvojila europsku broncu. Prve tri utakmice smo odigrale bez braće Tomislava i Zvonimira Ivišića koji su se kasnije priključili. U prvom ogledu sa Slovenijom bili smo lošiji, imali smo loš dan, ali u drugoj utakmici je to izgledalo puno bolji, stigli smo i do produžetka, po meni i to dobili, jer nam je postignuti koš na kraju bio unutar vremena. Ali, to su pokusi, domaći suci, pa se na to ne treba niti osvrtati. Tu smo dobili neke odgovore, prije svega da ćemo braću Ivišića koristiti poziciji pet, jer smo tako puno brži, agresivniji, iako će po potrebi njih dvojica i odigrati neke minute zajedno.

image

tomislav ivisic

FIBA.BASKETBALL Fiba.basketball

Sustav natjecanja u mlađim kategorijama je prilično čudan, tako da u osminu finala prolaze svi, pa se ključna pretvara utakmice osmine finala, nakon koje ideš ili u borbu za medalju ili u borbu za ostanak u A diviziji.

- Prve tri utakmice u skupine su stoga idealne za uigravanje, za ono ključne oglede koje će nas čekati kasnije. Sustav jest takav kakav jest, pa ispada da možeš dobiti samo tu utakmicu osminu finala, a izgubiti sve u skupine i sve kasnije u razigravanju i na kraju završiti osmi, kao i da možeš dobiti sve u skupini, kao i kasnije u razigravanju, a izgubiti samo tu osminu finala i biti končano deveti. Ali, kako je nama, tao je i drugima, pa se s tim ne treba opterećivati. Idemo utakmicu po utakmicu, želja nam je da budemo što je moguće bolje plasirani u uvodnoj skupini kako bismo izbjegli najbolju iz one skupine s kojom se križamo u osmini finala, a to je Francuska. Po meni je Slovenija druga po snazi u toj skupini, a kako smo s njima već igrali, poznajemo ih, znamo i da s njima možemo igrati i da smo ih u stanju dobiti. Naravno, bilo bi idealno, za sve kasnije što nam se može dogoditi, kad bismo uvodnu skupinu zaključili na prvom mjestu.

Ne bojimo se

A to neće biti lak zadatak, jer Hrvatska je smještana u skupini s tradicionalno neugodnim Litavcima, ali i s domaćinom Grčkom. Tu je još i Poljska. Prvi ogled naši momci imaju u subotu protiv Litve od 20 sati...

- Ta će utakmica jasno pokazati odnos snaga. Svi su nešto, pa tako i mi, tijekom priprema u odigranim pokusima kalkulirali, pa će prve službene utakmice stvari postaviti na pravo mjesto. Prema našim informacijama Litva ovdje neće igrati s najboljim igračem, ali to je reprezentacija koja godinama igra sjajno u svim mlađim uzrastima, prepoznatljivog je stila u kojemu svi šutiraju, a jako su agresivni na lopti. Mi se ne bojimo, jer znamo koje su naše prednosti.

I s čim bi, na kraju, Jeronimo Šarin, trener Dubrave, koji je ulozi izbornika ove selekcije bio zadovoljan u Heraklionu.

- Moji su ciljevi najviši, uvijek se tako postavljam u životu.

I dodajmo za kraj kako se čini da je ova selekcija ona koja bi, barem na papiru, mogla do najvećeg rezultata ovoga ljeta. Čini se kako je ovdje puno više kvalitete nego, recimo, među juniorima (U-18) kojima će uspjeh biti ostati u A diviziji na Eurobasketu koji za njih slijedi u Nišu. Kadeti (U-16) su ionako u B diviziji.

Linker
14. svibanj 2024 16:53