LUKA GERLANC/CROPIX Cropix
VELJKO MRŠIĆ ZA SN

‘Prvo treba proći u Splitu i onda ćemo o ždrijebu! Velika je stvar što smo uopće u kvalifikacijama za OI‘

Mršić o ždrijebu skupina na OI na kojima bi potencijalno mogla završiti i Hrvatska
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 04. veljača 2021. 17:23

Veljko Mršić se polako oporavlja od posljedica koronavirusa i mogao bi već za vikend biti na klupi Zadra, kada slijede dva okršaja protiv Splita. Možda i treći ako ih današnji ždrijeb polufinala Kupa namjeri jedne na druge.

U Osijeku je već Mršić bio na tribinama i gledao svoju momčad, a upravo u to vrijeme dogodio se i ždrijeb Olimpijskih igara u Tokiju. Isti taj ponudio je u uvodnoj skupini pobjednika turnira koji se igra u Splitu, pobjednika beogradskih kvalifikacija te Australiju, trenutačno treću reprezentaciju svijeta po FIBA rankingu, te Nigeriju.

Teže nego dosad

- Činjenica je da je intencija bila smanjivanje broja utakmica, ali s ove tri skupine bit će teže ući u četvrtfinale, nego je to slučaj bio do sada kad su se uvodno igrale dvije skupine s po šest reprezentacija u svakoj, pa je tu mogao ući neki domaćin, reprezentacija iz Azije ili Afrike. Ovako će svaka utakmica biti važna, izrazito će biti bitna koš-razlika. S druge strane manji broj utakmica znači i manji fizički napor, ali isto tako u svakoj od tih utakmica uvodnog kruga bit će naprosto svaka minuta na terenu jako bitna da bi se izborilo četvrtfinale. Sve tri skupine su podjednako jake, ali u nekoj hipotetskoj situaciji da se probijemo na Igre u našoj bi bila Nigerija, koja je ipak dosta jača od Japana ili Irana, koje su u preostale dvije skupine. Opet, vidjeli smo i kroz kvalifikacije koliko se košarka globalno diže, koliko su neke reprezentacije jake...

Ono što je novost jest i da će se nakon uvodnih skupina raditi ždrijeb za četvrtfinale u Tokiju.
- S obzirom na to da su tri skupine, teže je napraviti kostur, tako će na jednoj strani ždrijeba, kao nositelji, biti tri pobjednika skupine i najbolji drugi, dok će dva preostala druga i dva najbolja treća biti na suprotnoj strani.

image
CROPIX


Prevedeno, ako se Hrvatska plasira u Tokio, prvi zadatak bit će doprijeti u četvrtfinale, a onda i pokušati na tom ždrijebu izbjeći jedinu reprezentaciju protiv koje i prije podbacivanja nema previše šansi, a to je SAD.
- Za nas je velika stvar što smo uopće uspjeli participirati kvalifikacijama za Igre, a kako se one trebaju igrati u Splitu, to je velika stvar za promociju, ali i ukupnu košarku. Ako se plasiramo kroz taj turnir na Igre, bit će veliki uspjeh. Ali, znate kako to ide, kad ostvariš jedan cilj, onda gledaš prema drugima...

Popis idući tjedan

Još prije toga čekaju nas posljednje dvije utakmice kvalifikacija za odlazak na Eurobasket 2022., koji smo sa savršenim skorom od 4-0 već izborili. Ipak, u Ankari nas krajem mjeseca čeka novi balon, a u njemu i utakmice protiv Nizozemske i Turske. Kad će Mršić objaviti popis reprezentativaca?
- Radimo serološka testiranja šireg popisa reprezentacije, imamo nekih sitnijih ozljeda, pa ćemo sve to sublimirati do konca tjedna, tu su i utakmice Kupa, pa ću popis objaviti početkom idućeg tjedna. Plan je da na njemu bude 14 igrača za Ankaru - zaključio je Veljko Mršić.

Linker
25. travanj 2024 01:41