DAMIR SKOMRLJ Cropix
VELIKA BITKA U CELJU

Razigrana Hrvatska dugo vodila protiv Dončića i društva, Slovenija preokretom izvukla tijesnu pobjedu

Košarkaška reprezentacija odigrala je vrlo dobru pripremnu utakmicu protiv prvog favorita Eurobasketa
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 19:38

Slovenija - Hrvatska 94: 88 (25:25, 15:21, 36:26, 17:16)

CELJE Dvorana Zlatorog. Gledatelja 4.500. Suci: Grbić, Pipan i Palčič (svi Slovenija).

SLOVENIJA: G. Dragić 19, Samar, Rupnik, Nikolić 8, Prepelič 9p, 3s, Murić 3s, Tobey 11p, 6s, Blažič 2, Hrovat, Dimec 7p, 5s, Z. Dragić 7p, 5s, Čančar 21p, 9s, 3a, Čebašek, Dončić 10p, 5s, 6a, 5il.

HRVATSKA: Perković, Filipović, Smith 13p, 3s, 5a, Prkačin, Simon 9p, 3s, 4a, Hezonja 8p, 3a, Šarić 18p, 6s, 4il, Gnjidić 2, Marčinković, Matković 10p, 4s, Ramljak 3s, Mavra, Zubac 13p, 7s, Bogdanović 15p, 5s, 6a, 3ol, 3il.



Hrvatska je odigrala kud i kamo bolju utakmicu od one nevolje koja nas je zadesila posljednjeg dana lipnja, kad smo skupljali mrvice u ludoj igri Luke Dončića i Gorana Dragića u Ljubljani. Usprkos poraza u Celju (88:94) ostao je vrlo povoljan dojam o snazi Hrvatske uoči dvije kvalifikacijske utakmice sljedećeg tjedna, ali prije svega uoči Eurobasketa. Naime, Hrvatska je u odnosu na onu s kraja lipnja i početka srpnja sada barem dva do tri puta jača.

Prvo poluvrijeme je bilo nešto najbolje što je odigrala naša vrsta otkako se skupila početkom kolovoza. Ako je Damir Mulaomerović tražio da igra njegove momčadi raste iz utakmicu u utakmicu, baš je to dobio u prvih dvadeset minuta. Ivan Ramljak je bio čovjek za Luku Dončića, ali tu je radio sjajan posao u obrani još jedan starter, Karlo Matković. Hrvatska je na taj obrambeni pogon povela sa 11:3 u trećoj minuti, a raspucao se i Dario Šarić pri tome, koji je bio jako dobar. Luka Dončić je u prvom intervalu Ramljakove obrane ostao na samo dva poena, a slovenski superstar je pri tome osjetio i mišiće Karla Matkovića u odličnim iskakanjima na picku Slovenije.

Sjajni Čančar

Međutim, Vlatko Čančar, čovjek s kojim smo imali mnogo problema u subotu navečer, vrlo je brzo vratio Sloveniju u igru. Ipak, nije to bila ona mlaka Hrvatska koju su Slovenci posljednji puta imali nasuprot sebe, dapače, ova je Hrvatska samo dobivala na snazi u minutama koje su dolazile. Bojan Bogdanović je igrao doktorsku utakmicu, Kruno Simon je davao smisao našoj igri, Jaleen Smith je držao loptu, a Ivica Zubac lakoćom stizao do poena, Dario Šarić je pogađao i krpao. Hrvatska je na velikom odmoru imala 46:41, Goran Dragić je bio na pet poena, Luka Dončić na sedam. Imala je Hrvatska čak 14 asista, a Slovenija samo devet, pri čemu je Bogdanović imao pet asista, više od Dončićevih četiri.

Kad je Bojan Bogdanović otvorio drugo poluvrijeme s dvije vezane trice, Hrvatska je povela i sa 53:44, ali vrlo brzo je Vlatko Čančar vratio sve u egal s nove dvije trice. I tu, u trećoj četvrtini su se dogodile dvije važne stvari za krajnji ishod. U novu brzinu je Sloveniju odvukao Goran Dragić, a suci, vrlo neiskusni, daleko od vodećih slovenskih arbitara, počeli su svirati čistu “domaćicu”. Na koncu ne treba otići dalje od toga da je Slovenija na kraju utakmice šutirala 27, a Hrvatska samo devet slobodnih bacanja, da je Damir Mulaomerović zaradio tehničku, da je Bojan Bogdanović šizio...

U toj trećoj četvrtini je Slovenija na pogon Gorana Dragića ubacila 36 poena, a to je previše za ovu Hrvatsku. Kad je Vlatko Čančar nastavio pogađati trice i u zadnjem kvartalu - iako su nas držale u priključku tri trice Krune Simona, dvije Jaleena Smitha i jedna Darija Šarića - Slovenija je, uz kampiranje na crti Klemena Prepeliča, otišla na nešto manje od četiri minute do konca do 87:76. Hrvatska se pokušala vratiti, a tu je pomogao i slovenski izbornik Aleksander Sekulić, koji je nastojao odigrati posljednjih pet minuta bez Luke Dončića i Gorana Dragića te s pomoćnim osobljem dobiti utakmicu. No, na koncu su našima iscurili neki šutevi, Hrvatska je već debelo bila u bonusu i Slovenija zgrabila pobjedu.

Pohvale Slovenaca

Hrvatska je imala priliku postati tek druga europska reprezentacija u eri Luke Dončića koja je s terena otišla s pobjedom nad Slovenijom. Naime, otkako Dončić igra za Sloveniju, samo su Francuzi u polufinalu OI svladali susjede. Zajedno, pak, Luka Dončić i Goran Dragić nisu izgubili još niti jednu utakmicu!

- Možemo biti zadovoljni s prvim poluvremenom, ali ne i s trećom četvrtinom i defenzivnom tranzicijom, kad nam je dar-mar napravio Goran Dragić. Dosta smo se digli, znamo i gdje smo griješili i to smo si rekli u svlačionici. Međutim, kada imate ovakvu razliku u slobodnim bacanjima, pa kad sve završi šest razlike protiv ovakvog protivnika, onda moramo biti zadovoljni - rekao je Damir Mulaomerović nakon utakmice.

Hrvatska je,odigrala pravu utakmicu i najveća pobjeda, usprkos porazu, bit će ako je naša reprezentacija postala momčad u Celju. A imala je dovoljno razloga da to tako bude. Hrvatska može na kvalifikacije, bit će spremna i za Eurobasket. Posve su fit Dario Šarić i Kruno Simon..

Hrvatska će, pokazala je to utakmica u Celju, bit će sposobna igrati sa svima na europskoj smotri. Pa dokle nas to bude dovelo...

- Hrvatska može s ovom momčadi igrati baš protiv svakoga ravnopravno - priznao je i Aleksander Sekulić, slovenski izbornik.

Linker
26. travanj 2024 09:17