DAMIR KRAJAC Cropix
OKUPLJANJE REPREZENTACIJE

S 20-godina jedan je od najiskusnijih igrača u reprezentaciji, a uoči bitnih utakmica govori: ‘Idemo pobjediti‘

Osvrnuo se na planove za odlazak u Ameriku koji su mu u prošlosti bili jedna od glavnih tema
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 22. veljača 2023. 21:55

Pred hrvatskom košarkaškom reprezentacijom posljednje su dvije utakmice pretkvalifikacija za EuroBasket 2025. godine, koje će odigrati u četvrtak protiv Švicarske u Fribourgu te protiv Austrije u nedjelju u Splitu. Izbornik Aco Petrović će put Švicarske povesti svih 15 igrača kako bi na treninzima imao tri petorke. Radi se o mladom kadru, a jedan od onih koji ima najviše iskustva igranja u nacionalnom dresu je 20-godišnji Roko Prkačin koji je prošloga ljeta dres Cibone zamijenio novopečenim španjolskim prvoligašem, Gironom. Svjestan težine koje nose ove dvije utakmice, Roko je podijelio svoja očekivanja, osvrnuo se na svoju prvu sezonu na samom sjeveru Katalonije, a onda prokomentirao i planove za NBA.

- Očekivanja u ovim susretima su dvije pobjede. Dobro izgledamo, dobro treniramo, mislim da su dvije dobre utakmice pred nama sudeći po našoj formi i nadam se da ćemo pokazat šta možemo – započeo je Zagrepčanin koji može pokrivati poziciju četvorke i petice na terenu. Formu igrača pokazuje činjenica da je Borna Kapusta u subotu osvojio finale Kupa Krešimira Ćosića u ogledu u kojemu je Cibona svladala Cedevitu Junior (86:66).

image

Hrvatska - Poljska, utakmica pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. u kosarci.

DAMIR KRAJAC Cropix

Borni je nakon toga uručena nagrada za najkorisnijeg igrača Finala u kojemu je Vukove predvodio s 27 poena, osam asistencija i šest skokova. Istoga dana su u finalu Srpskog Kupa Matej Rudan i Danko Branković s Mega Basketom poraženi od Crvene Zvezde (96:79). – Osjetna je razlika između prozora u studenom prošle godine i ovoga sada. Neki od igrača su u naletu forme, neki još hvataju ritam, ali mislim da ćemo to dobro posložiti na terenu – komentirao je Prkačin koji ne krije zadovoljstvo svojom prvom sezonom u Španjolskoj. Najbolju utakmicu u dresu Gion odigrao je prije nešto više od mjesec dana u prvenstvu protiv Bilbao Berrija utrpao 18 poena. – Definitivno sam napredovao u smislu taktike. Prvi put kad sam došao bio sam izgubljen totalno, a sada već nakon skoro pola godine poprimio sam ulogu koja mi odgovara – rekao je pa Roko koji mentora u Gironi ima u vidu iskusnog dvostrukog svjetskog i europskog prvaka te osvajača jednog NBA prstena, Marca Gasola (38). – Gasol je kralj! Došao sam tamo kao jedan u moru košarkaških talenata i bilo mi je veliko olakšanje na terenu igrati pored nekoga kao što je on - govori Roko. – Marc je osnovao klub 2014. godine, a trenutno vrši funkciju predsjednika/igrača. - Savjetuje me kako da se krećem, gdje da ulazim u prostor. Govori mi detalje oko leđne tehnike, sve te neke sitnice koje do sada nisam znao ili nisam obraćao pažnju - dodaje.

image

Antonio Jordano i Roko Prkačin na okupljanju u Zagrebu

MARIN SUŠIĆ/HKS

Ipak, posljednja riječ ipak je ona 76-godišnjeg trenera Aita Garcije. Upravo je on locirao Roka Prkačina kao onoga s kojim bi želio raditi. Katalog igrača koje je Aito odgojio sadrži niz velikih imena, od Pau Gasola, Juana Carlosa Navarra, Rudyja Fernandeza ili Rickyja Rubija preko Willyja Hernangomeza, Tomaša Satoranskog ili Kristapsa Porzingisa, a svi od spomenutih imaju NBA iskustvo. A koji su Rokovi planovi po pitanju odlaska ‘‘preko bare‘‘? – Nemam planova. Nisam planirao prijavljivati draft. U prošlosti sam znao prerano razmišljati o odlasku u Ameriku, a to bi rezultiralo time da odlutam u svojoj glavi. Idemo korak po korak pa ćemo vidjeti gdje će me put odvesti – podvukao je Roko koji je u prošlosti novinarima na temu NBA-a govorio kako bi najradije igrao za Los Angeles Lakerse ili u Brooklyn Netsu gdje su najveće zvijezde (u trenutku dok je to govorio za momčad su igrali Kyrie Irving, Kevin Durant i James Harden).

image


Austrija - Hrvatska, kosarkaska kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo.

MATIJA DJANJESIC Cropix

Sada više niti jedan od njih ne nosi dres te momčadi, Irving je otišao u Dallas Maverickse, Harden u Philadelphia 76ers, a Durant put Phoenix Sunsa – Otišao bih negdje gdje je toplije – kroz smijeh je potvrdio da se potpuno priviknuo na ugodnu španjolsku klimu gdje se duž veljače u Gironi dnevna temperatura nije spuštala ispod 10 stupnjeva - Ako moram birati onda bi otišao u Miami, tamo je najtoplije – veselo će bivši igrač Cibone koji nije propustio pogledati utakmice hrvatskog Kupa na kojemu je njegov bivši klub osvojio naslov. – Utakmica sa Zadrom im je bila tijesna, ali pokazali su da su kandidati za ovaj Kup. Pregazili su Šibenik i Cedevitu Junior u polufinalu odnosno finalu. Odradili su odličan turnir i zasluženo su došli do titule – rekao je Roko koji je za kraj usporedio sadašnju reprezentaciju s onom za koju je debitirao gdje su igrali Bogdanović, Simon, Hezonja i dr. - Drugačiji je pristup što se tiče taktike. Ne bih rekao da je razlika u intenzitetu treninga. Tamo sam bio najmlađi, stalno sam se ugledao na sve face, znao sam gdje je moje mjesto u momčadi. Ovdje smo svi ravnopravni, svi se borimo za poziciju što nam daje draž na treningu.

Linker
14. svibanj 2024 20:16