Roko Badžim

 FIBA PHOTOS
VELIKI JE OPTIMIST

S 24 godine napokon u reprezentaciji: ‘Slovenci imaju dokazane klase, ali vjerujem da možemo igrati s njima‘

Reprezentativni debitant, koji to zapravo nije, s 24 godine igra svoju devetu profesionalnu sezonu
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 23. studeni 2021. 07:35

Kad u prvoj momčadi matičnog kluba debitiraš sa 16 godina, kao što je Roko Badžim - sin poznatog šibenskog igrača Živka, negdašnjeg kadetskog i juniorskog prvaka Europe s reprezentacijom Jugoslavije u generaciji s, između ostalih, Arijanom Komazecom i Žanom Tabakom - 2013. debitirao za svoju i tatinu Šibenku, onda do 24. nakupiš poprilično iskustva. Poput mladog Roka koji je nakon odlaska iz Šibenika dvije godine igrao za Olimpiju, jednu u Ciboni, dok trenutno odrađuje drugu u Mađarskoj za Szolnoki, čiji je jedan od ključnih igrača...

"Dobro mi je tamo, zadovoljan sam, a sada još i zadovoljniji kad je stigao poziv za reprezentaciju", smije se Badžim koji se još od petka u Zagrebu priprema za utakmice sa Slovenijom i Finskoj.

"Još nijednom nisam zaigrao za A selekciju, ali bio sam prije dvije godine u Las Vegasu te u krugu kandidata za neke kvalifikacijske utakmice. Sad se baš radujem što ću konačno zaigrati i za “pravu” reprezentaciju jer to je za svakog igrača poseban osjećaj."

Učinak od 15 poena te po tri skoka i asista u prosjeku zvuči prilično dobro, ali nije to neka novost za Roka koji je i prošle sezone imao slične brojke.

"Može se reći da igram dobro, makar može to i bolje. Recimo, trenutno smo drugi u Mađarskoj, izgubili smo samo od Falca koji nas je dobio i u finalu prošle godine, dok smo kiksali u Europskom kupu, ispali već nakon prvog kruga. Tu smo mogli puno bolje, ali sad se foksiramo na Prvenstvo Mađarske u kojem Szolnoki uvijek ima najveće ambicije. Falco je posljednjih godina preuzeo primat, no naše je finale otišlo do posljednje utakmice pa se imamo pravo nadati kako ove godine možemo napraviti korak dalje."

image

Badžim trenutno igra u Mađarskoj za Szolnoki

FIBA PHOTOS

Okrenimo se mi ipak reprezentaciji koja je na jednom novom početku, gradi se momčad za budućnost u kojoj izbornik Mršić očito vidi i Badžima...

"Iskreno, ne znam što očekivati, odnosno znam da bismo morali biti dobra momčad, predstaviti se na pravi način. Ima tu nekih momaka koji su već igrali za reprezentaciju, puno je novih, ali ja uglavnom poznajem sve i s većinom sam do sada igrao. Što u mlađim selekcijama, što u klubovima."

Taj podatak mogao bi olakšati posao Mršiću, ali isto tako su svi u reprezentaciji svjesni kako će utakmice sa Slovenijom i Finskom biti izuzetno zahtjevne, vrlo izazovne.

"Ne bih još o Finskoj, kao ni bilo čemu što dolazi nakon toga, na ljeto ili još kasnije, jer mi se moramo fokusirati samo na Sloveniju, prvu sljedeću utakmicu. Pogotovo jer nam dolazi ozbiljna ekipa, većinom sastavljena od igrača koji su bili na OI u Tokiju. Nedostaju im zapravo samo Dončić i Tobey, ali tu su zato dokazane klase poput Prepeliča i Blažiča. Međutim, ja vjerujem da mi možemo protiv njih igrati dobru košarku i uz podršku navijača, koji će nadam se u četvrtak ispuniti dvoranu, doći i do pobjede na startu ovih kvalifikacija", zaključio je Roko Badžim.

Linker
19. travanj 2024 11:51