GORAN MEHKEK Cropix
MOĆNI VATRENI

S igrom iz drugog dijela možemo dobiti baš svakoga, imamo momčad koja na SP-u može do velikih djela!

Jedan stvar ipak se više nikad ne smije ponoviti. Situacija koja je dovela do danskog gola...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. rujan 2022. 23:07

Velika pobjeda kojom je Final Four Lige nacija "pred nosom" iako će odluka pasti u nedjelju, sjajni golovi Borne Sose i pobjednički Lovre Majera koji nas tek počinju navikavati da postaju junaci i utakmica koja je pokazala mnogo pred Svjetsko prvenstvo, jer boljeg lakmus-papira trenutačnog stanja Vatrenih nismo mogli imati.

Konačno je Danska pala i na našem tlu, Hrvatska ju je u skupini dvaput skinula što je posebno golem domet... Tako malo nas dijeli od povijesnog rezultata, završnice za trofej Lige nacija, kako bi ga lijepo bilo ovjeriti pred dvadesetak tisuća Hrvata u Beču. Iako bodovi neće ni trebati ako Danska ne svlada Francusku. Je li kucnuo čas da i mi radosni napustimo austrijsku prijestolnicu? Vidjeli smo snagu prve postave, ali i moć klupe, Dalić ima kadar s kojim može činiti velika djela. Uf, što će Katar biti zanimljiv. Ambicije samo bubre...

To je bila jaka natjecateljska utakmica kakvih smo se u Maksimiru nagledali u izlučnim ciklusima, ali i najava kakva iskušenja Vatrene čekaju na Svjetskom prvenstvu. Za one koji su htjeli vidjeti provjeru za Katar, dobili su je. U pozitivnom i negativnom smislu jer gol koji je dao Eriksen na takav se način ne smije ponoviti. Nitko mu nije ušao u blok. Mladi obrambeni tandem Jo-Jo Šutalo - Gvardiol opravdao je povjerenje, ali nije bilo sve glatko.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Danska je demonstrirala koliko je ozbiljna natjecateljska momčad, koristila je u prvom dijelu blagodati sustava 3-5-2 u kojem je imala više igrača u sredini terena, a bila je pokretljiva i brzo defenzivno zatvarala. Igralo se čvrsto, s malo šansi, na obje strane nedostajao je centarfor koji bi radio razliku. Hrvatska je usto bila nestrpljiva da što prije zabije, neke su lopte bačene u bunar u želji da se odigra čim okomitije pa je Danska imala malo veći posjed.

No, čim je krenulo drugo poluvrijeme, kao i u lipnju u Kopenhagenu, iako ovaj put bez zamjena, hrvatska je ubacila u turbo pogon, sjaj danske igre naglo je problijedio, a Vatreni ih stisnuli na konopce. Već u 49. minuti Borna Sosa majstorski je pogodio i dobro ih uzdrmao. Modrić je "poveo pjesmu" tri tenora, probudio se i ostatak ekipe. Nakon što su petnaestak minuta hodali po trnju, izbornik Hjulmand napravio je istodobno čak tri zamjene, no njegova momčad dugo nije mogla doći do daha. Kako je Luka opet dirigirao, kakav je prodor napravio Kovačić, ali ga doduše nije potvrdio pogotkom.

U 71. minuti Dalić je promijenio cijeli napad, Hjulmand bacio sve karte na ofenzivu okrenuši raspored na četvoricu u obrani, imali su 1:1, no Hrvatska je bila izvrsna i jednostavno zaslužila pobjedu. Bilo je to poluvrijeme s kakvim Vatreni mogu dobiti gotovo svakoga, ili baš svakoga. Osim nepažnje kod gola Eriksena.

Linker
18. travanj 2024 11:09