AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA
REAKCIJE IZ BRESTA

Sesar nakon poraza: ‘Potjerali su nas na 10 metara od koša. Nismo se predavali, ali ne mogu biti zadovoljan‘

‘Tek je prva utakmica, dosta nas je tu novih, nemamo još tu kemiju u momčadi‘ - kaže Smith
Piše: Vito Tomas, HinaObjavljeno: 24. veljača 2024. 00:02

Hrvatska muška košarkaška reprezentacija poražena je na gostovanju u Brestu od francuskih košarkaša koji su slavili sa 73-61 (15-14, 20-16, 22-14, 16-17) u utakmici 1. kola skupine E kvalifikacija za EuroBasket 2025.

Najbolji igrač Hrvatske bio je kapetan Mario Hezonja koji je ubacio 22 poena uz pet skokova i tri asistencije. Jaleen Smith je postigao 13 poena, dok su ostali igrači imali jednoznamenkast učinak.

Najbolji francuski strijelac bio je Timothe Luwawu-Cabarrot s 15 koševa. Matthew Strazel je ubacio 12, a Guerschon Yabusele 11 poena.

Hrvatski košarkaši su bez respekta ušli u utakmicu protiv Francuske, što je rezultiralo dobrim početkom i vodstvom 7-2 nakon dvije minute igre, nakon trice Smitha. No, onda je do zadnje minute prve četvrtine Sesarova momčad ostala bez ubačaja iz igre.

No nisu ni Francuzi bili pretjerano precizni pa su nakon prvih deset minuta imali samo koš prednosti (15-14).

U igru hrvatske reprezentacije su se u drugoj četvrtini uvukle i izgubljene lopte, poneke zbog obrambene agresivnosti domaćih košarkaša, a poneke zbog loših napadačkih odluka i nespretnosti. S nekoliko lakih koševa iz kontranapada i pogođenih trica Francuska dvije minute prije završetka poluvremena došla na 14 koševa prednosti (35-21).

No tricama Tonija Nakića, Smitha te s tri pogođena slobodna bacanja Hezonje, hrvatska reprezentacija je napravila 9-0 i na poluvremenu zaostajala samo pet poena (35-30).

Nažalost, u prve tri minute drugog dijela ponovno su Sesarovi izabranici ostali bez koša pa je Francuska serijom 8-0 ponovno došla do dvoznamenkaste prednosti (43-30).

Do polovice zadnje četvrtine Hrvatska se rijetko uspjela spustiti ispod deset koševa zaostatka, a najbliže je bila na dvije minute prije kraja, kad je Smith polaganjem spustio zaostatak na -7 (66-59). Promašeni šutovi i slobodna bacanja ostavili su na kraju hrvatske košarkaše na -12 (73-61), a Josipu Sesaru donijeli prvi poraz u izborničkoj ulozi.

Za nešto više protiv Francuske, hrvatski košarkaši si nisu smjeli dopustiti 19 izgubljenih lopti, samo 27% šuta za tricu (7/26) i 37% ukupnog šuta (22/59). Osim ravnoteže u skoku (34-33 za Hrvatsku), Francuzi su bili bolji u svim ostalim elementima, a posebno po učinku igrača s klupe (31-13).

U drugoj utakmici u skupini E reprezentacija Bosne i Hercegovine je na gostovanju u Nikoziji svladala Cipar s 99-66.

Za tri dana (20 sati) Hrvatska će u Rijeci ugostiti Cipar, a Francuzi će gostovati u Tuzli.

Nakon utakmice izjavu za medije dao je izbornik Josip Sesar.

- Jedna teška, fizički zahtjevna utakmica. Znali smo da će biti agresivni, to su ipak većinom euroligaški igrači. Pripremali smo neke stvari, no potjerali su nas na 10 metara od koša te nismo dobili dubinu tijekom cijelog susreta. Imali smo situacije koje smo morali iskoristiti, no treba odat priznanje i zasluge francuskim igračima koji su nas natjerali na ishitrene i teške šuteve. Ne mogu biti zadovoljan, ali cijelu utakmicu smo nešto pokušavali, nismo se predavali. Na kraju sam jedino razočaran tom razlikom od 12 poena. Okrećemo se utakmici protiv Cipra i gledamo dalje. Ovo je tek prvi gem, ima se još igrati do kraja seta.

Hrvatska cijeli susret nije uspjela uspostaviti ritam i pravu napadačku igru.

- Pa oni su cijelo vrijeme igrali agresivno, isključili su nam brzi protok lopte. Jednostavno nismo imali pravu dubinu, pokušavali smo to dva tri puta riješiti s Hezonjom, međutim, protiv ovakve momčadi s puno driblinga je jako teško igrati. Imali su uz sve to i 27 slobodnih bacanja što je na ovoj utakmici zaista puno, pogotovo naspram naših 14 - zaključio je Sesar.

Izjavu nakon utakmice dao je i Goran Filipović.

- Oni su imali više-manje 10 razlike od početka drugog poluvremena. Mislim da smo imali neke svoje šanse da dovedemo utakmicu u egal, no nismo to iskoristili. Ipak, mislim da smo generalno bili izrazito agresivni, i mi i oni, a znali smo da će sudci puštat takvu igru.

- Dijelom jest taj problem da su nas izgurali na deset metara od koša, ali teško je u dva tri dana nešto konkretno postaviti taktički. A kad ti oni čvrsto uđu, fizički te izguraju i udaraju poremete nam kretnje te nam ne daju da dođemo do otvorenih pozicija. Bilo je užitak igrati, atmosfera je bila prava sportska, karakteristična za Francusku.

Svoj iskaz poslije dvoboja dao je i Jaleen Smith.

- Bili su defenzivno sjajni, njihovom igrom i pritiskom poremetili su naš sustav, nismo uspjeli uspostaviti ofenzivnu igru. Tek je prva utakmica, dosta nas je tu novih, još se uigravamo, nemamo još tu kemiju u momčadi. Ja se još prilagođavam novoj ulozi u kojoj sam jedan od glavnih igrača i činim većinu posla. Ovo je tek prvi korak, imamo još dosta utakmica.

Linker
03. svibanj 2024 19:15