MEHMET MURAT ONEL/AFP/PROFIMEDIA Mehmet Murat Onel/Afp/Profimedia
NEMA PETORICE

Sesar pojasnio svoj izbor, pa poručio: ‘On je naš vođa, želim da prvo riješi ugovor i da nam se onda priključi‘

Prvotni je plan bio da Sesar na broju ima 15 igrača, ali se taj popis povećao na 17 ljudi
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. lipanj 2024. 23:41

Josip Sesar, izbornik reprezentacije u srijedu je objavio popis od 17 igrača koji će se spremati za olimpijske kvalifikacije koje se igraju od 2. do 7. srpnja u Pireju.

Većina reprezentacije, odnosno svi nositelji, osim ozlijeđenog Roka Badžima s lanjskih pretkvalifikacija u Istanbulu se nalaze na ovom popisu, s time da je taj popis Sesar i obogatio. Nekih nije bilo tada, nema ih niti sada, ali o svemu je izbornik rekao pokoju u nastavku.

Pripreme će započeti u ponedjeljak, 10. lipnja u Zagrebu i reprezentacija će raditi prvog tjedna u Zagrebu, da bi od 17. lipnja trenirala u Opatiji, u punom sastavu te tamo odigrala i dva pokusa, 23. lipnja protiv Poljske i 26. lipnja kontra Brazila.

- Na početku priprema će nam nedostajati pet igrača. Dario Šarić i Ivica Zubac imaju po NBA pravilima dozvolu za treniranje od 17. lipnja, dok sezone još uvijek traju Mariju Hezonji koji igra domaće finale s Realom, Danku Brankoviću koji igra domaće finale s Bayernom i Jaleenom Smithu koji igra finale s Partizanom. Očekujem da svi budemo na okupu od 17. lipnja u Opatiji. Zbog toga sam odredio 12 igrača s kojima ćemo krenuti u pripreme, kako bismo imali normalan trening. Želim reći da su svi igrači zdravi, iako imaju iza sebe naporne sezone, ali su s oduševljenjem prihvatili poziv.

Prvotni je plan bio da Sesar na broju ima 15 igrača, ali se taj popis povećao na 17 ljudi.

- Želio sam od prvog dana imati puni trening i stoga su na ovom popisu tri igrača koji tu zaslužuju biti i koji su oni na koje se računa u budućnosti. Krešimir Ljubičić je bio s nama i lani, jako ga dobro poznajem i cijenim i on je za reprezentaciju uvijek na dispoziciji. Boris Tišma je na sebe skrenuo pozornost, posebno u završnici sezone, kao i Tomislav Buljan koji je imao zapaženih nastupa u dresu Cibone.

Vrhunski profesionalci

Na popisu je i jedan 35-godišnjak, povratnik u reprezentaciju za koju je odigrao 2017. godine Eurobasket, kasnije još participirao u kvalifikacijama, dok je propustio olimpijske kvalifikacije 2021. i Eurobasket 2022.

- Filip Krušlin ima iza sebe sjajnu karijeru, iza njega je četiri sezone igranja u Italiji na vrhunskoj razini. Razgovarali smo i nije postavio niti jedno pitanje, niti jedan uvjet. Spreman je staviti se na raspolaganje reprezentaciji, ja sam siguran da nam on može svojim iskustvom, kao i defanzivnom kvalitetom, ali i šuterskim rangom i te kako pomoći.

Uostalom, zbog ozljede je ispao Roko Badžim, pa uvrštavanje Krušlina treba gledati i kroz tu prizmu. Tu je još jedan igrač kojega nije bilo u akciji proteklo ljeto. Cibonin kapetan Krešimir Radovčić.

- Radovčić igra jako dobro, sjajno je vodio Cibonu i nametnuo se kao opcija na poziciji playa. Još je dovoljno mlad da tu poziciju može dugo puniti, kao što je to slučaj i s Filipovićem i Kapustom. Krešo je ovaj poziv sigurno zaslužio.

Ajmo sada o manje vedrijim temama, to su otkazi. Nema na popisu Karla Matkovića i Luke Šamanića?

- Osobno ne bih volio davati pozornosti igračima koji nisu s nama. Svi oni su kontaktirani. Matković je kazao da ga ovo ljeto čeka NBA potpis i Ljetnu NBA liga, dok se Šamanić zahvalio jer želi tijekom ljeta individualno raditi. Iz poštovanja i respekta prema momcima koji će biti s nama, mislim da tu ne treba ništa dodavati, niti bih ja imao što više reći na tu temu. Momci koji su otkazali o tome sami trebaju govoriti.

Na popisu nema niti Roka Prkačina?

- I Prka je kazao kako bi bilo bolje da ovo ljeto radi individualno.

Nakon što su otkazali u veljači, na popisu opet nema niti dvojca iz Zadra, Luke Božića i Marka Ramljaka. Iako ste tada rekli da ih i dalje vidite u reprezentaciji. O čemu se sada radi?

- Obojica su izvijestili da je iza njih naporna sezona da se ne smatraju spremnim odazvati se. Svi su nabrojani igrači bili u planovima, svi su kontaktirani, sa svima sam obavio razgovore. I kažem, najbolje bi bilo da oni sami objašnjavaju zašto nisu ovdje. Jer ja se time više ne želim baviti, nego s onim igračima koji su odazvali, koji će biti tu. I ovim sam zatvorio ovu temu.

Dario Šarić i Ivica Zubac su već dugo, jer im je NBA sezona završila dosta rano, bez utakmica. U kakvom su fizičkom stanju?

- Oni su vrhunski profesionalci i treniraju individualno. Imaju programe, prate ih treneri, s njima su i treneri iz NBA lige. Nadam se da će i Dario vrlo brzo riješiti svoj igrački status vezan za sljedeću sezonu. Što se tiče njihove kvalitete, ili kvalitete Marija Hezonje ili ostalih igrača, to uopće ne treba komentirati. Mario Hezonja je jedan od najboljih košarkaša u Europi, iza Zupca je sjajna sezona, a Dario je imao odličan početak sezone, naša kvaliteta, naš kapetan, vođa.

image

Dario Saric, Hrvatska, Istanbul

FIBA

Provjere s Poljskom i Brazilom

Na ovom popisu, da e nisu ozlijedili bili bi i Roko Badžim, ali i Bojan Bogdanović?
- Njih dvojica su bili u svim mojim planovima. Badžimu želim da se što prije oporavi i da nam se opet priključi, a što se tiče Bojana s njim sam više puta razgovarao i dojma sam da smo bili blizu toga da se dogovorimo. Međutim, onda je stigla ta neugodna ozljeda. Nadam se da će njegov oporavak trajati što je kraće moguće i da će se vratiti brzo na parket. A što se mene tiče, ja ne gledam na to koliko tko ima godina, 18 ili 35, nego tko igra dobru sezonu, tko može, a tko ne.

Igrat ćemo u Opatiji, uoči puta u Grčku i dva pokusa. Poljska bi trebala glumiti Sloveniju, Grčku, ali i Novi Zeland, zbog svoje čvrstine, Brazil Dominikanu. Poljake će u Opatiju dovesti Igor Miličić, Brazilce Aco Petrović.

- S obzirom na Luku Dončića, teško je pronaći neku reprezentaciju koja bi idealna za pripremu. Nama je važno da kroz pripreme pronađemo našu igru, našu kemiju iz proteklog ljeta i radit ćemo na sebi i na našim taktičkim idejama. Utakmice s Poljskom i Brazilom će nam dosta pomoći kako bi vidjeli u kojemu smjeru idemo i što, eventualno bude trebalo popraviti uoči samo puta u Pirej. Već duže vrijeme stožer i ja pratimo individualne karakteristike igrača na koje ćemo se namjeriti u olimpijskim kvalifikacijama, a pričekat ćemo i posljednje pokuse tih reprezentacije uoči početka turnira u Pireju te imati dobar skauting za svako iskušenje.

Upravo je u srijedu, koji sat prije vašeg popisa, osvanuo i onaj Slovenije.

- Na popisu su Čančar i Murić koji nisu igrali protekle sezone. Tu je opet i Mike Tobey kao naturalizirani igrač. Svoj popis su objavili i Novozelanđani, ima tu i novih igrača. Pripremit ćemo se, napraviti dobar skauting, ali prije svega ćemo raditi na sebi i izvući od svega najbolje što možemo. U Pireju nas prvo čeka Slovenija, ali odmah iza toga u skupini i Novi Zeland, koji nikako ne smijemo podcijeniti.

Linker
05. lipanj 2024 23:41