NIR KEIDAR Anadolu Agency Via Afp
HRVATI IMPRESIONIRALI

Sjajne vijesti za hrvatskog izbornika: ‘Neka se samo stvara gužva, bolje je imati što više opcija‘

‘Zaista sam sretan kad vidim s kolikim žarom naši igrači čekaju nastup za reprezentaciju...‘
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 01. travanj 2021. 21:46

Otkad su se ove sezone po povratku iz NBA lige, gdje nisu pronašli svoje mjesto, ponovo spojili u Maccabiju, Ante Žižić i Dragan Bender na savršenu su večer čekali do ovog utorka. Večer u kojoj je Maccabi, makar već eliminiran iz utrke za doigravanjem, upisao veliku pobjedu. U Tel Avivu je pala Barcelona, vodeća momčad Eurolige predvođena i ovom prilikom odličnim Nikolom Mirotićem, koji je također ostao u sjeni hrvatskih tornjeva.

Žižić i Bender protiv su Barcelone iskombinirali 40 poena, 14 skokova, sedam asistencija i šest blokada te ispisali sjajno poglavlje u jednoj ugodnoj večeri/noći za našeg izbornika Veljka Mršića...

- Lijepo, jako lijepo je vidjeti kako igraju naši momci u NBA i Euroligi - smije se Mršić koji u zgusnutom rasporedu sa Zadrom stigne “baciti oko” i na to što rade potencijali reprezentativci.

A uz spomenute je u utorak još Kruno Simon bio jedan od ključnih ljudi Efesa, koji je u gostima razbio Real Madrid, dok su u NBA ligi raspoloženi bili Dario Šarić sa 20 poena za nepunih 18 minuta iz igre te Ivica Zubac sa svojim desetim double-double učinkom sezone.

Oscilacije su normalne

Međutim, ta trojica ionako ni u jednom trenutku nisu bila sporna ako govorimo o onome što mogu donijeti Hrvatskoj pa je stoga Mršić u prvi plan ipak istaknuo Žižića i Bendera.

- Njih dvojica se dižu kako ide sezone i to je odlična vijest. Nemaju konstantu, ali tako što se moglo i očekivati, oscilacije su normalna stvar u prvoj sezoni nakon što su po nekoliko godina bili bez ozbiljnije minutaže u NBA ligi. Nadam se da je ovo znak kako će stabilizirati formu, držati visoku razinu duže vrijeme.

Tako što je potrebno kako bi konkurirali za mjesta u reprezentaciji za predolimpijski turnir u Splitu jer na visokim pozicijama je prilično velika gužva.

- Baš sam ovih dana razgovarao i s Lukom Šamanićem, ni njegova želja nije upitna - napominje Mršić.
Dalje, tu su još Miro Bilan, Željko Šakić i Darko Planinić, koji su iznijeli teret u kvalifikacijama za Eurobasket, u kombinacijama je i silno talentirani Roko Prkačin...

- Neka se samo stvara gužva, bolje mi je imati što više opcija, pogotovo radi neizvjesnosti oko NBA igrača.

Dvojica od trojice

Kako su Bogdanović (Utah), Šarić (Phoenix) i Zubac (LA Clippers) u konkurenciji za finale Zapada, što bi ih eliminiralo s turnira u Splitu, ostaje nam samo navijati za sve ostale. Ili - kao što je to prije nekoliko dana rekao Dario Šarić - da oni navijaju protiv sebe.

- Vidjet ćemo hoće li stvarno biti tako. Ne bih imao ništa protiv - našalit će se izbornik.

- Po onome kako bi se stvari trebale odvrtiti, realno je da barem dvojica od te trojice ne dođu do finala Zapada. Kažem, vidjet ćemo tko će to biti.

U svemu ga najviše raduje želja za igranjem koju odreda pokazuju svi navedeni.

- Velika je to stvar... Iako bi zapravo trebalo biti samo nešto normalno.

Dugo nije bilo pa nam je stoga valjda malo čudno.

- Da, sretni smo jer je ono što bi trebalo biti normalno napokon postalo normalno. Ali sad to sve nema veze, najbitnije je da smo došli do toga. I zaista sam sretan kad vidim s kolikim žarom naši igrači čekaju nastup za reprezentaciju, kako su Bogdanović i Šarić zvali nakon svake utakmice u kvalifikacijama, održavaju kontakt, raspituju se...

Tri mjeseca prije no što će u Splitu krenuti lov na Tokio, Veljko Mršić ima jako puno razloga za zadovoljstvo jer što god se dogodilo, Hrvatska će na svom terenu svakako imati vrlo jake argumente u drutvu Brazila, Tunisa, Njemačke, Rusije i Meksika.

Linker
19. travanj 2024 16:45