OZAN KOSE Afp
HRVAT NA KLUPI POLJSKE

‘Slovenija usprkos Luki Dončiću nije bolja od Hrvatske i ima kapacitet za europsku medalju!‘

‘Dobro znam koliko će Hrvatska biti motivirana za pobjedu u gostima. Odlučit će detalji‘
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 26. lipanj 2022. 11:20

Poljska je uoči posljednje dvije utakmice prvog kruga kvalifikacija za SP u skupini D u istom problemu kao i Hrvatska. Nakon uvodne četiri utakmice četvrtfinalist posljednjeg SP ima na kontu jednu pobjedu i oglede protiv Izraela i Njemačke za probiti se u drugu rundu.

Na klupi Poljaka je Igor Miličić, negdašnji hrvatski reprezentativac i playmaker Splita, koji je ima u Poljskoj status malog trenerskog božanstva i kojem je predana u ruke reprezentacija koju je trebalo obnoviti. Nema više u Lampea, Kuliga, Waczynskog, Koszareka i Hrycaniuka, ostali su Ponitka, Sluaghter, Sokolowski, Gielo, tu je i Balcerowski. U Rijeci je Miličić doživio poraz, Hrvatska je slavila u zatvorenom pokusu sa 92:74.

image
OZAN KOSE Afp

- Bio je ovo dobar pokus iz našeg kuta, jer smo otvorili minute nekim igračima koji duže nisu igrali. Tri četvrtine smo se sasvim solidno nosili s Hrvatskom. U utakmicu smo ušli nakon puta i napornih tjedan dana treninga, a osjetilo se kako je Hrvatska svježija, rastrčanija...

Priprema za Izrael

U čemu je bila razlika ključna za pobjedu Hrvatske?

- Razlika je nastala u posljednjoj četvrtini. Mi smo pokušali igrati kombiniranu obranu, a s druge strane smo imali previše izgubljenih lopti pa se Hrvatska kontrama odlijepila. Međutim, ta posljednja četvrtina niti Mulaomeroviću niti meni neće puno toga otkriti previše. Mi se vraćamo u Poljsku i nastavljamo se spremati za prvog protivnika, za Izrael.

Inače, ukoliko i Hrvatska i Poljska budu među tri najbolja u svojim skupinama nakon sljedeće dvije utakmice, onda će križati skupine C i D, pa bi se moglo dogoditi da već koncem kolovoza zaigramo opet s Poljacima, ali tada službenu utakmicu za plasman na SP. Kakav je uopće Miličićev dojam o Hrvatskoj?

- Hrvatska ima vrhunske individualce koji stvaraju razliku. Tu je Žižić ispod koša i Hezonja na vanjskim pozicijama. Zubčić je odigrao jako dobro, on je ionako izvanserijski šuter. Hrvatska je puna talenta, stoga sam ja čak i zadovoljan s time da smo se držali tri četvrtine i pružili dobar otpor.

Hrvatska će uskoro dobiti i Bogdanovića, Zupca, onda u kolovozu možda i oporavljene Šarića, Simona, Krušlina...

- S takvim igračima je Hrvatska po meni kapacitet za medalju na Eurobasketu. Tu imamo pet, šest igrača koji su u NBA ili su bili u NBA, dirali ga, a ima i euroligaških igrača. S malo sreće tu postoji podloga da Hrvatska daleko dogura na SP.

Spektakl u Stožicama

S obzirom da je Miličić upućen u sve, zna i kakva se utakmica sprema idućeg tjedna kada će Hrvatska gostovati kod Dončićeve Slovenije.

- Bit će to pravi spektakl. Dobro znam koliko će Hrvatska biti motivirana za pobjedu u gostima. Slovenija po meni nije bolja od Hrvatske i u toj će utakmici odlučiti detalji, mali detalji, jer velike razlike u kvaliteti tu nema. Jest, Slovenija ima Dončića, ali Hrvatska ima cijeli niz vrhunskih igrača, koji su u stanju za svoju reprezentaciju napraviti vrhunske stvari, kao što je za to Dončić sposoban u Sloveniji. Bit će to, siguran sam, otvorena utakmica.

Linker
24. travanj 2024 19:40