Bojan Bogdanović će opet predvoditi Hrvatsku

 TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
KAPETAN JE SPREMAN

Stigao je Babo: ‘Mladi igrači su dosta nabrijani, a protiv Slovenije će sve ovisiti samo o jednoj stvari‘

Naš najbolji košarkaš je puno ranije počeo raditi kako bi poveo Hrvatsku protiv Slovenije i Finske
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 29. lipanj 2022. 15:58

U ponedjeljak se Bojan Bogadnović, zajedno s Ivicom Zupcem priključio zajedničkim treninzima reprezentacije u Opatiji, no daleko od toga kako samostalno nije radio već neko vrijeme.

I ne treba sumnjati, kapetan je tu, posve spreman i oran da Hrvatsku povede do plasmana u drugi krug kvalifikacija za SP, a za to će nam trebati barem jedna pobjeda. Ili obje. I ona nad Slovenijom u Ljubljani u četvrtak, ali i ona protiv Finske u Rijeci u nedjelju. Informacije koje stižu iz Opatije govore o dobrom raspoloženju unutar naše vrste. Svi su svjesni kako je Slovenija, aktualni europski prvak i olimpijski polufinalist favorit, predvođena Lukom Dočićem i Goranom Dragićem, ali da će Hrvati skupo prodati svoju kožu i ako bude iti malo šanse uhvatiti pobjedu, u to ne treba sumnjati...

"Malo je vremena za zajednički trening i neko posebno uigravanje, ali sve one reprezentacije kojima su se priključili NBA igrači su u istoj situaciji. Ono što se ja nadam jest da ćemo u ovo kratko vrijeme izvući najviše što možemo", počeo je Bogdanović uoči treninga u utorak.

Italija nije mjerilo

Koliko je trebalo za adaptaciju Bogdanoviću i Zupcu s obzirom da su upoznati s akcijama koje će Hrvatska igrati i prije nego li se krenulo u zajednički rad?

"Jest, poslane su nam akcije, ali jedna je stvar nešto gledati na papiru, sasvim različito te stvari prebaciti na teren. Tu se treba uigrati i ostalim igračima, ima i nekih novih lica, ali kažem, manje-više sve će reprezentacije biti u istoj poziciji, tako da se na to ne treba vaditi."

Doduše, Slovenija je imala nekoliko dana više u treninzima Luku Dončića, koji je odigrao i pokus protiv Italije.

"Jest, on je mogao tu utakmicu, koji je dan više na treninzima, ali ne vidim da će to biti neka velika prednost."

Slovenija je lako svladala Italiju u tom pokusu sa 90:71, jeste li gledali tu utakmicu?

"Jesmo, gledali smo jer smo se počeli spremati konkretno za Sloveniju. No, neke važnije poruke iz te utakmice nismo dobili, jer protivniku Slovenije Italiji je nedostajalo dosta igrača, tako da..."

Neka osnovna ideja u našoj igri trebalo bi biti usporiti Slovence, onemogućiti im tranziciju.

"Jest, dosta trče, imaju playmakere koji nisu sebični, koji igraju za momčad, pa se Slovenci razigravaju kroz lake poene. Nakon toga se zna, ide lopta Dončiću ili Gogiju Dragiću, onda oni kreiraju za druge."

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Dosta smo bolji nego lani

Za spriječiti tu tranziciju valja nam držati pritisak na skoku u napadu jer ukoliko tu budemo agresivni, a ionako smo viši, neće niti Slovenci vući prema naprijed...

"Oni će se sigurno spremiti za nas, oni će raditi na tome kako misle da je najbolje zaustaviti Ivicu Zupca ili Antu Žižića. Naša prednost je ispod koša, na visokim pozicijama, dok su oni dominantniji na lopti od nas. Sve će ostati na tome tko će iskoristiti bolje tuđe mane..."

Je li ova Hrvatska bolja od one koja je lani u ovo vrijeme bezuspješno pokušala kroz splitske kvalifikacije stići na OI u Tokiju?

"Mislim da smo dosta bolji, iako nam i sada nedostaju neki igrači, Međutim, Hezonja je sada puno bolji igrač nego je to bio lani, Ivica je startni centar jedne od najboljih NBA momčadi, a Ante je potpisao za prvaka Europe, što dovoljno govori o tome kakvu je sezonu imao. Dosta je igrača napredovalo, vidjet ćemo kako će sve to ispasti i ovom ciklusu, ali i s obzirom na sve ono što nas čeka ovo ljeto, zaključno s Eurobasketom u rujnu."

Dugo, možda od onoga četvrtfinala Igara u Riju protiv Srbije nismo igrali utakmicu ovakvog naboja. Kako se Bojan Bogdanović osjeća uoči takvih ogleda?

"Jest, ovo je drugačija utakmica, jer smo na ljestvici u kvalifikacija i mi i Slovenci u nezavidnoj poziciji. Posebno mi. Što se tiče mene osobno, odigrao sam dosta tih presudnih, odlučujućih ili kako se sve već ne zovu takve utakmice, a uvijek ih dočekujem na isti način. Pokušavam se što je moguće više isključiti, ne čitati što se piše, fokusirati se na sebe i na momčad. Osobno, kažem, ne osjećam neki pritisak uoči takvih utakmica, pa tako niti uoči ove."

Osim što je pod velikim pritiskom zbog onih koji traže nemogući komadić papira, ulaznicu za ljubljanske Stožice.

"To je već postalo normalno pa sam navikao. Lijepa je i za nas igrače spoznaja kako će dvorana biti puna, ispunjena većinom njihovim navijačima, ali guštam igrati u takvom ugođaju."

U toj dvorani, u Stožicama je Bogdanović je doživio prvo ozbiljnu individualno priznanje u svojoj karijeri, kad je na Eurobasketu pred sad već devet godina izabran u najbolju petorku tog turnira.

"Nisam puno igrao u Stožicama, nešto kroz Cibonu pa onda i to kroz reprezentaciju. Osjetit ćemo u srijedu navečer dvoranu, obruče, imamo u momčadi i neke igrače koji nikako nisu igrali u toj dvorani pa će i njima to koristiti. I bit će pravi užitak igrati u četvrtak."

Što misli, tko će od Slovenaca biti njegov čuvar?

"Oni će se dobro spremiti za nas, u to sam uvjeren. Vidio sam da igraju s četiri vanjska igrača, ali ne znam tko će od njih početi, tko će me i kako čuvati. Ali, i mi smo se spremili za njihove obrane."

Iako su u stalnom kontaktu, Bogdanović je od ponedjeljka i prvi put pod paskom izbornika Damira Mulaomerovića.

"Mula je prije svega bio vrhunski igrač, vrhunski playmaker i to je činjenica koja je posebno važna za naše igrače na toj poziciji, jer će im njegovi savjeti dosta koristiti. Na treninzima se dobro radi, imamo doista dobru energiju, a i izbornikova komunikacija s igračima je jako dobra, a to je i najvažnije u poslu izbornika, jer tu nema previše vremena, uglavnom, mogu reći samo pohvale..."

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Malo čudo ili ne?

On kao kapetan i dobro osluškuje taj ugođaj u reprezentaciji, koji je poticajan. Nema velikih riječi na van, ali kuha se tu nešto, barem je takav dojam...

"Dosta je mlađih igrača, neki su ovdje i prvi puta i nisu osjetili do sada što je to igrati velike utakmice za reprezentaciju. I da, dosta su nabrijani. Čekaju sad nas ove kvalifikacije, onda i Eurobasket pa mi se čini da je jako dobro što ulazimo u sve to s ovolikim entuzijazmom, vidjet ćemo gdje će nas to dovesti."

Kad bi nas dovelo za početak do pobjede u Stožicama, još kad s tri ili više razlike, bilo bi to ono pravo.

I malo čudo. Ili ne? Odgovor stiže u četvrtak, brzo će to...

Linker
27. srpanj 2024 05:03