Dušan Milenković/ATA Images/Profimedia
RITAM SPORTA

Što će nam Bogdanović i Hezonja kad imamo Božića: kako je jedan popis izazvao histeriju

Pristojno je dopustiti svakom izborniku njegovu viziju, a Petrović je smatrao da se može i bez Božića
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 06. veljača 2023. 11:01

Ne bi to bio Aco Petrović da u svom posljednjem objavljivanju šireg popisa reprezentacije nije napravio mali spektakl. Još ujutro u petak, Petrović je uoči ogleda sa Švicarskom i Austrijom, u kojima će se i oprostiti od trenerskog posla, izostavio s popisa od 25 ljudi Zadrovog junaka Luku Božića, ali je spremno, kako već to Aco radi, bez da mu postavite dodatno pitanje, obrazložio svoju odluku.

- Moram dodati kako se na popisu reprezentativaca ne nalazi ni Luka Božić koji u Zadru igra fantastično i nositelj je igre, no moja je procjena da reprezentacija ne može igrati na način kako igra Zadar, igra je reprezentacije postavljena na bitno drugačiji način.

Kao nikada do sada, a objavljivali su se popisi i za mnogo značajnije oglede od ovih koje slijede, krenuo je otvoreni rat po društvenim mrežama. U samo nekoliko sati, a između se odigrala i utakmica u Splitu u kojoj je Zadar izgubio, ali je Luka Božić bio asist daleko od triple-doublea, Petrović je napravio kopernikanski obrat i javio se putem Twittera...

- Shvatio sam da sam pogriješio vezano uz nepozivanje Luke Božića u reprezentaciju, stoga je ta lista dopunjena!

I evo nas, imamo 26 kandidata za 12 majica u veljači, a na popisu nisu NBA i euroligaški igrači. Tu je Luka Božić, premda nikome nije jasno što će on raditi u reprezentaciji ako ga izbornik ne vidi u sustavu koji nastoji implementirati i ostaviti ga u nasljeđe onome kojega će sam predložiti kao trajnije izborničko rješenje na klupi.

Hezonja ostao u sjeni

Iste te večeri, daleko od lokalnih mečeva, u Monacu je Mario Hezonja isporučio svoju najbolju utakmicu karijere u Euroligi. Srušio je u dresu Real Madrida Kneževinu sa 30 poena, šest skokova i šest asista, nikada više nije postigao poena, trica (šest) i podijelio asista u svojim euroligaškim nastupima.

Pratio sam društvene mreže, malo se tko od onih koji su znali sve o tome kako bi trebala izgledati i igrati reprezentacija bavio Hezonjom.

U nekom paralelnom svijetu histerije koja je uslijed desetljeća nikakvih rezultata zavladala eterom, čovjek bi pomislio kako će ovoga ljeta, kad se skupe svi naši najbolji igrači, kad stigne i Hezonja, nadamo se i Bojan Bogdanović, ova dvojica s klupe mahati ručnikom i navijati za Luku Božiću koji će loviti svoj novi triple-double, ali sada u dresu Hrvatske.

OK, kad se radi popis od 25 igrača koji nisu elita, jer tu nema najboljih, onda je Luka Božić trebao odmah biti unutra. Međutim, pristojno je i dopustiti svakom izborniku mogućnost njegove vizije.

Misli li Aco Petrović da možemo svladati Švicarsku i Austriju bez Luke Božića? Misli. Misli li Aco Petrović, ili bilo tko na klupi nakon njega kako će se na Luku Božića u svakom postavljenom napadu reprezentacije spuštati lopta kad tu budu NBA i euroligaški igrači? Ne misli.

Doduše, kako se čini, neki misle da bi reprezentacija trebala igrati poput Zadra, ali to je već drugi problem.

Damir Mulaomerović vodio je Hrvatsku ljetos na Eurobasketu i s popisa izostavio Antu Žižića, koji je nešto prije toga potpisao ugovor s europskim prvakom Efesom, pa je taj potez izazvao prijepore. Mulaomerović je tada na poziciji centara imao Ivicu Zupca, imao je povratnika iz ozljede Darija Šarića, koji je mogao igrati klasičnog centra, ali i raznovrsnijeg, eksplozivnog i energičnog Karla Matkovića. Umjesto koga od njih je trebao igrati Ante Žižić? I s koliko smo centara trebali otići na veliko natjecanje?

Stvara se jezgra

Uoči akcije koja slijedi, a naslanjajući se na ono što je Hrvatska odigrala u studenom, Petrović je zamislio da se stvara jezgra od deset igrača, poput Finske, koja će moći odigrati ozbiljnu utakmicu uvijek i protiv svakog. Kad joj se priključe Bogdanović, Hezonja, Zubac, Šarić ili Smith, možda i Žižić, oni će biti samo dodatna vrijednost već postavljenih standarda naše igre. Kao što je to Markkanen kad se priključi Finskoj.

Prilagođavati igru Luki Božiću, pa odigrati nešto deseto kad se skupe svi, vjerojatno nije ono što želi postići Aco Petrović.

Usput, vratimo se na kraju na Marija Hezonju. Ono što igra trenutačno za Real Madrid napokon je dokaz sposobnosti igranja u svakom sustavu. Na najvišoj razini. Ne u Širokom ili Zadru.

Linker
18. travanj 2024 21:57