TOM DUBRAVEC/ CROPIX
KOMENTIRA TVRTKO PULJIĆ

Sudar različitih stilova: Mučit ćemo se s Dončićem i Dragićem, ali neće ni oni lako zaustaviti naše zvijezde

Slovenija ima spektakularne bekove, mi čudo na pozicijama od tri do pet...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 30. lipanj 2022. 05:57

Niti 24 sata prije nego li će skakati za prvu loptu u meču sa Slovenijom, Ivica Zubac dobio je najbolju moguću vijest. Njegovi Clippersi će mu vjerovati i iduće tri sezone, a sve to će platiti 33 milijuna dolara, pa će hrvatska 25-godišnja uzdanica pod obručem već sljedeće sezone postati tek drugi hrvatski košarkaš u povijesti (iza Bojana Bogdanovića), koji će igrati sezonu za preko deset milijuna dolara.

Naravno, i Bojan će biti na tom skoku, barem će se pokušati dokopati lopte, a tu sasvim blizu bit će i nekadašnji peti pick NBA drafta Mario Hezonja, koji bi već iduće sezone, a nije malo onih koji to tvrde, trebao u bitku za MVP-ija Eurolige. Nakon što je protekle sezone bio MVP VTB lige. Tu će sa strane biti nekadašnji četvrti pick NBA drafta Dragan Bender, svoju će šansu iza Zupca čekati i jedan od najboljih euroligaških centara današnjice Ante Žižić.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

S druge strane će nas, međutim, čekati jedan od najboljih europskih playmakera, nakon Tonyja Parkera vjerojatno i onaj s najvećim tragom u NBA ligi, Goran Dragić. I da, bit će tu Luka Dončić, jedan od ukupno najboljih igrača svijeta. Dražen ovih dana.

Slovenija se već mjesecima sprema za spektakl, koji bi trebao značiti i oproštaj Gorana Dragića, MVP-ija prošlog Eurobasketa, od nacionalne reprezentacije. Slovenija ne razmišlja ni o čemu drugome osim o pobjedi jer Luka Dončić ne gubi ovakve utakmice. Posebno ne u Europi, a da se nisu dogodili oni Francuzi u polufinalu Igara, doista bismo mogli ustvrditi da on nikada ne gubi od europskih reprezentacija. S Dragićem ili bez njega, sasvim svejedno.

Može li stoga Hrvatska do velike pobjede? Ima li ona svojih aduta i može li ih pretpostaviti dinamičnom bekovskom tandemu Dragić - Dončić?

Sve te odgovore dobit ćemo večeras. Hrvatska će teško zaustaviti Dončića, mučit će se i s Dragićem, no nemojte misliti da će Slovencima biti lako obuzdati Bogdanovića, Hezonju, Zupca ili Žižića. Bilo tko od ove šestorice bit će noćna mora kad bude napadao suparnika, s time da će se kod nas mijenjati Zubac i Žižić.

image
THOMAS COEX/AFP/PROFIMEDIA

No, možda se nitko od njih uopće ne pokaže kao odlučujući čovjek za trasiranje puta za pobjedu. I zato je košarka čudesni sport, zato jer i kad imate ovakve veličine na terenu, može odlučiti netko iz drugog plana. Slovenci imaju tu na raspolaganju iskustvo drugog Dragića, Blažiča ili Murića, a mi ćemo se nadati kontinuitetu šuta Tomislava Zubčića ili Matea Drežnjaka, i playmakerskoj roli koja će biti u stanju opsluživati naše vedete, ali i ne curiti u obrani.

Slovenija ima spektakularne bekove, mi čudo na pozicijama od tri do pet. Sudar dvije različite koncepcije, sudar dva različita stila. I susjedski obračun.

Ne postoji veća utakmica koja će se igrati do konca kolovoza u ovom sportu. Ili dok se ne podbaci lopta na Eurobasketu prvog rujna...

Linker
23. travanj 2024 14:08