SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp
DOBRA VIJEST

Svjetlo na kraju tunela za HR košarku: Nakon objave poljskog Saveza, otvara nam se velika šansa...

Svaka utakmica u tim pretkvalifikacijama i dalje nam je važna. Jer, može se i do Olimpijskih igara!
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. rujan 2022. 17:29

Poljski je Savez objavio kako će Poljska, zajedno s već ranije dogovorenim organizatorima Eurobasketa 2025. (Finska, Cipar i Latvija, gdje bi trebala biti i nokaut faza) ugostiti sljedeću europsku košarkašku smotru.

U isto vrijeme, Poljska se već natječe u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025. nakon što je ispala u prvoj rundi kvalifikacija za SP, poput Hrvatske. Kako je u tim pretkvalifikacijama i Cipar, a on će svakako ići dalje, uz njega još jedna reprezentacije iz skupine u kojoj je Cipar, poljska organizacija Eurobasketa 2025. znači da će iz njezine skupine proći dalje u osnovne kvalifikacije Poljska i još jedna reprezentacija, najbolja u troboju između Hrvatske, Austrije i Švicarske.

Prevedeno to znači da Hrvatska za direktne kvalifikacije, bez dodatnih krugova sljedećeg ljeta, treba biti ili prva ili druga odmah iza Poljske za proći u osnovne kvalifikacije koje počinju iduću jesen.

Hrvatska je, podsjetimo, uoči Eurobasketa otvorila pretkvalifikacije pobjedom u Varšavi nad Poljacima i pobjedom u Opatiji nad Švicarskom. U studenom, točnije 10. studenog, čeka nas meč protiv Austrije u gostima i onda domaćinstvo Poljskoj tri dana kasnije, da bi u veljači 2023. u završnom krugu igrali protiv Švicarske u gostima te protiv Austrije u Hrvatskoj.

Uglavnom, s domaćinstvom Poljske sljedećem Eurobasketu dodatno su se otvorila vrata za Hrvatsku u ovim pretkvalifikacijama, ali svaka pobjeda je u tim pretkvalifikacijama i dalje važna, bez obzira na to. Jer, najbolje dvije reprezentacije iz tih pretkvalifikacija ići će u prvi krug kvalifikacija za OI 2024.

Tako da i tu imamo nešto nade. Barem malo...

Linker
17. travanj 2024 08:40