TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
ACO ISPRAĆEN OVACIJAMA

Težak poraz Hrvatske u Splitu! Bogdanović i društvo razbijeni, Aco najavio kandidaturu za Tokio

Acin Brazil je pomeo Hrvatsku na otvaranju kvalifikacijskog turnira pred 2.500 gledatelja
Piše: Tvrtko Puljić/Sportske novostiObjavljeno: 30. lipanj 2021. 21:38

HRVATSKA - BRAZIL 67:94 (20:25, 14:20, 21:26, 12:23)

HRVATSKA: Bilan - Šakić - Hezonja - Bogdanović - Ukić

Klupa: Marčinković, Planinić, Drežnjak, Babić, Rogić, Žižić, Jordano

BRAZIL: Varejao - Caboclo - Alex Garcia - Benite - Huertas

Klupa: Santos, Luz, Meindl, Dias, Mariano, Hettsheimeir, De Paula


Aco Petrović je mjesecima pričao kako prva utakmica protiv Hrvatske na olimpijskim kvalifkacijama u Splitu nije niti malo važna. On je, tvrdio je to i samo 24 sata uoči ovog meča, svoj posao u skupini obavio kad je sredio Tunis u utorak. Onda se dogodila srijeda.

Radio je Petrović sve što je najavio, poslao je na parket početnu petorku u kojoj je od startera bio tek Bruno Caboclo, a svi veterani ostali su na klupi. No, valjda niti on nije računao da će Hrvatska biti u nekom limbu. Bilo bi dobro da smo mi nadmudrivali Petrovića pa smo skrivali, nudili "dude varalice", ali, teško je do kraja u to povjerovati. Jer, na tribinama Spaladium Arene skupilo se gotovo tri tisuće navijača, stigao je premijer Andrej Plenković, čak se na poluvremenu oglasio službeni spiker i dozvolio, jer su u dvorani bili svi s potvrdama, da se drugi dio gleda bez maski.

Bio je to, na žalost, jedini pljesak za našu stvar na ovoj utakmici.

Hrvatska je bila ponižena, nervozna, blijeda, igrala je obrani na razini vica, primila je uostalom 94 poena. Kao protiv Slovenije u dva pokusa. S time da ovoga puta na suprotnoj strani nije bila reprezentacije te snage. Bio je tek Brazil, OK, Acin Brazil, ali niti on sam nije mogao očekivati sve što se dogodilo te večeri. Da će Hrvatsku ostaviti u jednom trenutku na minus 30, da će završiti s plus 27 te da će na koncu u večeri koja je trebala najteža ikada otkako je trener - jer je igrao u svojoj domovini protiv svoje reprezentacije - doživjeti ovacije tribine na kraju utakmice. Koju je dočekao, jer to je bila takva zgoda, sjedeći na klupi. Nije se tu imalo što reći, na što baciti naglasak, jer se na terenu Brazil gotovo rugao Hrvatskoj.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Što je to radila Hrvatska? Prije svega 94 poena će sve reći o našoj obrani. Neke nelogične stvari u rotacijama, svakako puno rupa na strani pomoći u obrani, dekoncentracija, svega je tu bilo pomalo. Bojan Bogdanović je bio na samo dva poena u prvom poluvremenu, a Hrvatska je jedinu živost pokazala u nekim segmentima Roka Ukića u napadu, Roka Rogića u obrani na Huertasu te Ante Žižića u reketu.

Nastavak je trebao izgledati drugačije, jer se barem u gestama dalo naslutiti kako ćemo na terenu gledati veću borbu naših. Bogdanović je počeo pogađati, stavio je deset za četvrtinu, nešto smo bolje počeli izgledati, ali obrana je i dalje bila ogromna rupa. Provalija, budimo točniji.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Huertas i Benite nisu bili na nekom skoru, ali su izluđivali našu obranu asistima, ukupno je ih je Brazil podijelio 28, a Hrvatska samo 12. Ako želite vidjeti razliku u klasi na terenu, uvijek je zgodno baciti pogled na asiste, puno ćete u tim brojkama otkriti.

Naravno, svi se pitamo je li to što se dogodilo u srijedu navečer realno. I teško se oteti dojmu da nije. Jer, Hrvatska je na ovom turniru prvi favorit, ona će, ukoliko sredi Tunis i stigne do polufinala, biti to i uoči vikenda odluke. I sasvim je sigurno ako se opet sretnemo s Brazilom u nedjelju navečer, neće to biti ovakva utakmica. Iako će pljuska na licu ostati živa, crvena, velika.

Možda kao motiv za sljedeću zgodu? Dao Bog.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

I da, trebalo je to sve biti idealno te noći. Meksiko je sredio Ruse, trebali smo mi Brazil, pa čekati da Nijemci opale Ruse, a mi kao prvi u skupini na Meksiko u polufinale. A u drugom neka se potuku Nijemci i Brazilci, pa tko prođe neka nam dođe mrtav umoran u nedjeljno finale. Tako je to izgledalo dok se nije podbacila lopta. Dok se Rafa Hettsheimeir i Bruno Caboclo, Marcelinho Huertas, Vitor Benite, Leo Meindl, Rafa Luz i Anderson Varejao nisu poigrali s Hrvatskom. I Aco Petrović, dakako.

Kako je izgledala Hrvatska u srijedu navečer, treba i to dodati, morala bi strepiti i od ogleda protiv Tunisa. Nije tu bilo niti kemije, niti akcija, niti obrane. Kao da je netko ugasio svjetlo, jer ovo je bilo gore od sva četiri pokusa ovoga ljeta i zapravo se teško sjetiti kad je Hrvatska zadnji puta ovako loše izgledala. Ta nemoć nije nudila previše nada.

Ali, opet, ovaj turnir nudi šansu ukoliko se izgubi jedna od prve dvije. Ako Hrvatska prođe prva kroz cilj, ako ostane samo na nogama u splitskom ringu, malo tko će se sjećati ove noći. Da je barem bio ružan san...


KRAJ UTAKMICE!

ČETVRTA ČETVRTINA (12:23)

10' - Drežnjak zabija slobodno bacanje, ali to je to od naših... nismo očekivali ovakav poraz, slijedi važan susret s Tunisom!

9' - Luz zabija za nestvarnih plus 30 Brazilaca. Zabija Drežnjak, ali zabija i Meindl. Opet plus trideset (94:64). Bilan sada pogađa oba slobodna bacanja!

8' - De Paula promašuje tricu, a zatim Šakić iznuđuje prekršaj. Međutim, nije zabio nijedno slobodno bacanje.

7' - Kako prolazi taj Benite... 90:62 za Brazil.

5' - Bogdanović zabija tricu!

4' - Benite pogađa tricu za plus 25.

3' - Varejao dodaje četiri poena za velikih plus 22.

1' - Novo zakucavanje Cabolca... Odlaze Brazilci na plus 18.

image
DENIS LOVROVIC Afp

TREĆA ČETVRTINA (21:26)

10' - Varejao dodaje dva poena za novih plus 13 Brazilaca. Bogdanović pogađa slobodno bacanje! Uzvraća odmah Huertas. Benite zabija za dva i to je plus 16 Brazila na kraju treće četvrtine.

9' - Šakić promašuje tricu, a zatim i Planinić radi faul u napadu. Varejao pogađa oba slobodna.

8' - Hettsheimeir dodaje još jedan poen. Babo zabija oba slobodna bacanja!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

7' - Jordano maestralno pogađa tricu! Ajmo, ajmo!!! Hettsheimeir slobodna bacanja 1 od 2. Bogdanović - nova trica!!! Sada smo na minus 10.

6' - Nova trica Cabocla i plus 13 za Brazil. Što je sada opet izveo taj Caboclo... solo-akcija i zatim atraktivno zakucavanje! Potpuno nemoćno izgleda naša obrana. Novi time-out zove Mršić.

5' - Hezonja nažalost opet ne zabija tricu, a zatim treću osobnu radi Žižić.

4' - Žižić opet briljira i sada smo na minus 8! Alex Garcia dodaje nova dva poena.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

3' - Žižić krade loptu i Ukić lijepo polaže za 38:49! Hettsheimeir pogađa za dva, ali onda Babo pogađa tricu!!!

2' - I dalje smo bezidejni u igri, ništa ne prolazi... Marčinković radi prekršaj na Meindlu koji zabija jedno od dva bacanja. Ukić sada promašuje oba slobodna bacanja. Dobra solo-akcija Hezonje i pogađa sada oba slobodna bacanja!

1' - Nova trica Hettsheimeira za plus 14 Brazilaca.

POLUVRIJEME - Mora se priznati da su Brazilci ostavili bolji dojam. Vodili su tijekom obje četvrtine, a najbliže smo im se približili pri rezultatu 28:24. Hezonja i Bogdanović zasad ispod očekivanja, dok je Ukić odigrao fajtersko poluvrijeme.

DRUGA ČETVRTINA (14:20)

10' - Još jedna Bogdanovićeva trica ušla, ali valja pohvaliti Ukićevo dodavanje i općenito maksimalno zalaganje... kapetanski igra kapetan! Luz zabija iz slobodnog bacanja. Novi time-out zove Veljko Mršić 45 sekundi prije kraja. Hezonja radi prekršaj na Meindlu i to će biti nova slobodna bacanja jer je Hrvatska u bonusu. 13 poena postigli su Brazilci nakon 6 naših izgubljenih lopti. Pregledavaju suci snimku da vide je li Hezonja napravio nesportski faul... tako je, nesportska je, dva slobodna bacanja imaju Brazilci. Aco Petrović zove time-out 22 sekunde prije kraja. Pogađa Meindl oba slobodna bacanja. Što je sada pogodio Hettsheimeir... nova trica Brazilaca. Kraj poluvremena!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

9' - Hettsheimeir zabija jedno, promašuje drugo slobodno bacanje.

8' - Meindl promašuje tricu, a zatim Bogdanović ubacuje svoja prva dva poena!!! Probudio je i splitsku publiku Babo... ajmooo!!!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

7' - Bilan maestralno zabija! Opet smo na minus 8. Bravo, kapetane! Ukić dodaje novu tricu!!!

6' - Bogdanović se odvažio na tricu, ali pogađa samo tablu... još se zagrijava Babo. Alex Garcia zabija novu tricu.

5' - I trica Pavla Marčinkovića! Sjajno je ovo izgledalo... Alex Garcia dodaje tri poena za 34:27.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

4' - Bogdanović je ušao u igru, ali odmah gubi loptu... Marčinković je prisiljen napraviti faul na Beniteu. Brazilac pogađa iz slobodnog.

3' - Evo napokon Hezonjinog ubačaja iz igre! 28:24!

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

2' - Cabolco elegantno ubacuje tricu... 28:22. Hezonja promašuje tricu, a zatim i za dva poena. Zasad Mario nema koša iz igre, ali slobodna ubacuje bez greške.

1' - Nije ušla Jordanova trica, no zatim Rogić krade loptu, a Hezonja iznuđuje dva slobodna bacanja! I pogađa oba... bravo, Mario!!!

PRVA ČETVRTINA (20:25)

10' - Varejao pogađa jedno, ali promašuje drugo slobodno bacanje! Rogić promašuje tricu sekundu prije kraja i na predah idemo s minus 5.

9' - Hezonja pogađa oba slobodna za 24:18! Rogić pogađa nakon promašene Hezonjine trice i sada smo na minus 4!!!

8' - Solo-akcija Ante Žižića za 16. poen! Meindl promašuje slobodno bacanje, ali drugo pogađa.

7' - Hettsheimeir za 23:10. Ali upalila je kombinacija Žižić-Hezonja i Žižić zakucava za 12. poen! Žižić dodaje još jedan koš i to je sada 23:14!

6' - Bilan promašuje polaganje, a zatim Luz nažalost pogađa tricu... Hezonja gubi jednu loptu, loše ovo izgleda. 21:10 za Brazil, nije upalio time-out.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

6' - Meindl i Caboclo dovode Brazilce na 18:10 i Mršić zove prvi time-out.

5' - Zakucavanje Drežnjaka za 12:10!!!

4' - Meindl polaže za 12:7. Šakić pogađa tricu... bravo, majstore!

3' - Hettsheimeir dodaje svoja četiri poena, a odmah zatim pogađa opet Ukić!

2' - Luz pogađa za vodstvo Brazilaca, a Caboclo dodaje za plus četiri... Ukić pogađa tricu!

1' - Počeo je susret u Spaladium Areni! Sretno, Hrvatska!!!


image
SN

Linker
21. travanj 2024 17:07