TONCI VLASIC Cropix
OKRŠAJ U ARENI

U čast velikog Dražena, bit će to spektakl za pamćenje: Hrvatska u sudaru protiv zvijezda Reala, Milana...

Izbornik Josip Sesar o momčadi koja će se suprotstaviti reprezentaciji Europe
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 13:30

Bliži se veliki košarkaški spektakl, okršaj reprezentacije Hrvatske protiv reprezentacije Europe na utakmici u kojoj će biti evocirana velika ostavština Dražena Petrovića, zakazana za 5. rujna u zagrebačkoj Areni.

Josip Sesar, izbornik reprezentacije, poslao je pozive na 12 adresa, na 12 igrača koji će zaigrati protiv reprezentacije Europe koju će voditi Željko Obradović i Neven Spahija, a u kojoj će se naći velika imena europske košarke.

Pažljiv odabir

Sesar je pažljivo pristupio ovom izboru igrača, jer je morao akceptirati trenutak u kojemu se igra ova utakmica, uoči završnog dijela klupskih priprema. I tu je imao veliko razumijevanje i za potrebe klubova, ali i specifične situacije nekih igrača koji su promijenili klubove i u ovom dijelu predsezone pokušavaju uhvatiti što je bolji mogući status za ono što slijedi. Treba dodati i da NBA igrači, kapetan Dario Šarić, stožerni centar Ivica Zubac i Karlo Matković nisu mogli biti na popisu, kao niti još uvijek ozlijeđeni Bojan Bogdanović.

- Treba reći kako je Borna Kapusta promijenio klub, sada je u Splitu i u dogovoru sa Slavenom Rimcem i s obzirom na pripreme procijenili smo da su već dva igrača Splita na popisu, pa smo i na to morali računati. Želio bih se zahvaliti svim klubovima i svih igračima koji će doći u Zagreb i to svima služi na časti ponos. Jaleen Smith je također promijenio klub i zaključili smo da će preskočiti ovu akciju, kao što je slučaj i s Lukom Šamanićem koji se vratio u Europi i nastoji se što prije uklopiti u novu sredinu. Sa svima sam razgovarao, a iz istog razloga na ovom popisu nije Luka Božić. Komuniciralo smo, čestitao sam na odličnoj utakmicu u predsezoni koju je odigrao za Lleidu (op. p. 16poena, dva skoka, pet asista u porazu od Andorre 80:85). Dogovorili smo da ovaj put preskoči ovu akciju, ali za 11. mjesec i utakmice protiv BiH bit će na popisu. Ne treba ništa forsirati, svi ti momci su pravi profesionalci i ja u sve njih vjerujem i nadam se da ćemo u studenom svi biti zajedno.

Koga sve Sesar očekuje na suprotnoj strani?

- Znam da će to biti respektabilna momčad u kojoj će biti igrači Real Madrida, Milana, Virtusa, Efesa i drugih europskih velikana. Ova će utakmica sjajno doći i našim igračima da osjete kontakt i igru s ovakvim imenima, ali i da osvježimo neke stvari od ljetošnjih priprema, a ususret onome što nas čeka u studenom kontra BiH.

Od reprezentativaca na popisu se nalaze ljudi koje je i do sada imao na svojim okupljanjima Josip Sesar, tek je ime Martina Junakovića, lanjskog playa Širokog, a od nove sezone igrača Šibenka, tu novost.

- Martin je tu novi. Imao je iza sebe odličnu sezonu u Širokom. On je play koji je u najboljim godinama, kako fizički, tako i igrački, jer se tu nakupilo i rutine u njegovih trideset godina, pa ćemo i njega vidjeti, bez ikakvog opterećenja. Martin je bio u mojim razmišljanjima od prvog dana otkako samo postao izbornik i sada je s nama. Kako sam već kazao niti želim, niti imam pravo odreći se iti jednog igrača, jer naša baza nije velika.

Užitak za igrati

Svim igračima koji će zaigrati u Areni, pred 15.000 navijača i s obzirom na sve što znači ime Dražena Petrovića za sve u hrvatskoj košarci, ova će utakmica biti pravi užitak za igrati.

- Na žalost, nismo u prilici takve utakmice gledati. Ima Dražena Petrovića zaslužuje ovakav spektakl i ovaj događaj bit će jako dobra stvar za ukupnu našu košarku.

Ne na terenu, ali uz teren bit će i hrvatski NBA igrači.

- Bit će tu s nama, iako neće moći na parket. Imat ćemo, bez obzira na to, sasvim dobru reprezentaciju i želim da budemo konkurentni, a znam da Aco ne želi revijalnu utakmicu.

Nema nikoga iz Zadra, što je već postao običaj na popisima reprezentacije. Ovaj put je Zadar, ili zašto ne nazvati stvari pravim imenom, Danijel Jusup je procijenio da Marko Ramljak i Lovro Mazalin, na koje je Sesar računao, ne mogu doći. Jer, zamislite dan kasnije Zadar igra u čuvenom košarkaškom hramu, u austrijskom Oberwartu, nekakav besprizorni turnir. Sesar nije želio ulaziti u nove polemike...

- Ne bih želio o tome. Iznimno cijenim Zadar, svi su kontaktirani, a još jednom želim zahvaliti i klubovima i igračima koji će se odazvati ovaj put. Naša je obveza i paziti na igrače u ta dva dana koliko ćemo biti zajedno - zaključio je Josip Sesar.

Linker
05. rujan 2024 10:58