Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
BABIĆ SE OSVRNUO NA KVALIFIKACIJE

U TORINU JE ZGRABIO HRVATSKI DRES NA DUŽA VREMENA 'Bojan me stalno tjera da šutiram'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 13. srpanj 2016. 14:40

Jedan od onih koji je i te kako dao ruku. Jedan od onih koji je imao svoje mjesto u toj Acinoj rotaciji od osam-devet igrača. Luka Babić odigrao je najveće reprezentativne utakmice u svojoj karijere, a onih pet minuta nakon brza tri faula Krune Simona, pet minuta koje je odigrao na playu, bile su velike. Nije zabio, ali nitko mu nije bio blizu lopte, preveo je, otvorio dodavanje, bio je miran. Baš onakav kakav je trebao biti. A s obranom ionako nema problema.
Javio se iz Zagreba.

- Supruga, sin i ja smo još ovdje, idemo za Split, Ante Delaš se ženi u subotu.

I to je jedna od priča ovih priprema. Prvi Delašov termin za vjenčanje bio je početkom srpnja, ali kad je stigao poziv za pripreme, odgodio je vjenčanje za 16. srpnja. Tada bi u svakom slučaju bio slobodan. Bez obzira na to što nije završio među 12 za Torino, a ispostavilo se i za Rio, bez problema je promijenio raspored.
No, vratimo se mi Babiću. Dojmovi su se slegli?

- Vjerojatno će još trebati vremena. Vjerojatno ni sami - iako je malo ljudi u nas vjerovalo, a mi smo se nekako skriveno nadali - nismo ni svjesni što smo učinili.


Nakupio sam iskustva

Neke stvari postaju jasnije s danima koje prolaze. Recimo, hrvatska seniorska reprezentacija osvojila je posljednji put prvo mjesto na kvalifikacijama za Eurobasket 1993. u Wroclawu. Iako su tada tri momčadi išle dalje pa nije ni trebalo baš biti prvi. Nikad u “živ ili mrtav” situaciji za prvo mjesto nismo otišli s rukama u zraku s parketa.

- Ma, to je fenomenalno, nezaboravno. I sve se tu skupilo, od priprema, utakmica, naših međusobnih odnosa, proslave. Hrvatska košarka ovo je zaslužila, nakon svih ovih godina. I vratila se.

Vjerujemo za dosta dugo. Uostalom, čitav red klinaca stiže.

- Ma, naravno.

Među njima, barem ne među onima koji su podvučeni kao velike nada, nema playmakera. Jednu od ključnih rola na toj je poziciji u finalu s Talijanima odradio Luka Babić.

- Pripremio me Aco za to, rekao je da nema razloga za strah, da moram biti hrabar. I mislim da sam bio. Odradio sam svoju rolu. Bojan mi je čak rekao, stalno mi to govori, “ako imaš malu šansu, pukni, kreni na realizaciju, bez straha”. Tjera me čak.

Nije krenuo, doći će to na svoje. Iako, ovo je još jedan detalj koji će otkriti da Bojan, iako ga slabiji poznavatelji košarke tretiraju sebičnim igračem, nije takav.

- Ma, nema on veze sa sebičnim igračem. Naša je igra tako složena da nam je on prva opcija. Mi, u pravilu, a to je i naša snaga, dobro znamo što je čija uloga. I radimo samo ono što nam je uloga. I to, evo, donosi rezultat.

Još pokoju o poziciji playa. Imamo li u Luki Babiću potencijal za prebroditi tu poziciju u sljedećih deset godina? Nije realno, ali bilo bi sjajno kad bi Babić negdje u klubu igrao playa čitavu sezonu. Sjajno za Hrvatsku. Ne trebaju nam Amerikanci, čak ni oni, koji bi, navodno, poput Cedevitinog novog igrača, Davida Stocktona, pristali uzeti putovnicu.

- Meni ta pozicija playa nije strana. Uostalom, otkad sam bio klinac, mene su gurali da igram s loptom, da postavljam napade. A jako mi je u tome pomogla prošla sezona u Cedeviti, gdje sam znao igrati na toj poziciji. Recimo, u Skoplju sam gotovo cijelu utakmicu odigrao na playu. Igrao sam i u Euroligi, tu osjetio kako je to igrati protiv vrhunskih igrača, nakupio nešto i iskustva.

Hrvatska ionako u godinama koje dolaze ne treba klasičnog playa Teodosićeva tipa, koji drži sve uzde momčadi. Imamo dovoljno kreativnih igrača sa strane. I na visokim pozicijama. I imat ćemo ih.

- Ma, naravno, evo tu su za Rio i Roko i Rok, a ako bude trebalo i Simon, Hezonja, ja. Naravno, i Dario Šarić uvijek je sposoban prevesti loptu, postaviti napad, kao što će to biti sutra, kad uđe u reprezentaciju, Dragan Bender. Nećemo mi imati s tim problema.


Opcija je inozemstvo

U međuvremenu su izvučene i skupine.

- Ne bojimo se nikoga, puni smo samopouzdanja i sasvim sam siguran, iako znam da neće biti lako, da ćemo u svakoj utakmici ići na pobjedu. I nećemo razočarati. Imamo kemiju, imamo zajedništvo, vjeru i to je ključ.

A Luka Babić u međuvremenu treba donijeti i odluku gdje će nastaviti karijeru.

- Ljudima iz Cedevite sam iskazao želju za odlaskom, oni su shvatili. Opcija je inozemstvo, nešto se vrti, vidjet ćemo ubrzo.

Do tada će se odmoriti i pojaviti 20. srpnja u Svetom Martinu. Kruno Simon je kazao, “Babić je za mene vrlo, vrlo ugodno iznenađenje”.
Dečko kojemu je 25. Dečko na kojega se može osloniti. I na playu!

Linker
29. travanj 2024 11:03