AFP
BORNA SOSA ZA SN

Vatreni progovorio o alarmantnom stanju u klubu i najavio iskorak u karijeri: ‘Svi žele tamo igrati, pa i ja!‘

‘Mogu potvrditi da ima jako puno interesa. To jest činjenica. Zove me jako puno ljudi...‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. ožujak 2022. 20:44

Hrvatski reprezentativac i igrač Stuttgarta Borna Sosa (24) nije igrao posljednju utakmicu Bundeslige protiv Hoffenhaima. Iz Njemačke su stigle vijesti da je ozlijedio koljeno. Kad nam se jučer javio, odmah smo saznali da nije ništa ozbiljno...

- Evo, upravo idem na trening...

Znači, sve je u najboljem redu s koljenom?

- Dobio sam nezgodni udarac koljenom u koljeno na treningu. Baš dan prije utakmice s HoffenhEimom. Koljeno je malo oteklo, ali sad je sve u redu. Ma, da je utakmica igrana dva dana kasnije, igrao bih. Normalno treniram, za vikend igram protiv Borussije iz Mönchengaldbacha.

Slengovski kazano, njegov Stuttgart je u 'banani'. Švabe su u zoni ispadanja, na pretposljednjem, 17-tom mjestu Bundeslige sa samo 19 osvojenih bodova. Najbliži konkurenti s dna, Hertha i Augsburg bježe im četiri boda. Što se događa sa Stuttgartom?

- Definitivno, situacija je alarmantna. Jednostavno, neke stvari ne možeš vjerovati. Pogledajte samo posljednje dvije utakmice. Protiv Bochuma vodimo s 1:0, a onda u 94. minuti oni poravnaju iz jedanaesterca. Onda protiv Hoffenheima, opet vodimo s 1:0, a onda u posljednjih pet minuta izgubimo s 1:2... Zaista mi je teško kazati što se s nama događa ove sezone. Evo, sad nam se ozlijedio Silas. Vratio se nakon ozljede križnih ligamenata, odigrao tri utakmice, sad ga opet nema pet mjeseci. Nevjerojatno jest koliko imamo ozljeda. Ali ima još dosta utakmica i vremena do kraja prvenstva. Imamo još prostora za borbu, biti će napeto do kraja.

image
dpa Picture-Alliance via AFP

Pitamo ga je li uopće mogao razmišljati da će se nešto takvo dogoditi sa Stuttgartom?

- Naravno da nisam. Naročito s obzirom na prošlu sezonu kad smo bili osmi na ljestvici. Teško je bilo zamisliti da će ove sezone sve izgledati ovako. 'Alo, to vam je Bundesilga. Pa tako je i Schalke ispao u drugu ligu. A prije četiri godine bio je - drugi.

Stuttgartu ne ide, ali Borni ide... Igra jako dobro, standardni je u momčadi, ponajbolji igrač.

- Stvarno sam u odličnoj formi. Odigrao sam preko 20 utakmica ove sezone u Bundesligi i kupu, postigao sam dva pogotka, pet puta asistirao. Stigne tu i tamo neki manji problem, ali to manje bitno. No, žao mi je što Stuttgart tako loše stoji.

Zapravo, Borna je nastavio odlične igre od prošle godine.

- Mislim da igram čak i bolje nego prošle godine. Ali znam da to ne može biti previše, da se tako izrazim, zvučno. Jer kad je tvoj klub pri samom dnu, onda se to tako i ne zapaža. No zaista se bolje osjećam nego prošle godine. Evo prošle godine sam ukupno s pogocima i asistencijama imao score 10, a sad već imam 7. A ponavljam, prošle godine smo bili osmi, a sad smo sedamnaesti. To isto nešto govori.

image
dpa Picture-Alliance via AFP

Bornu ugovor sa Stuttgartom ugovor veže do kraja lipnja 2025. godine. Ali sigurno jest da do tada neće više nositi dres Švaba. Prošlog zimskog prijelaznog roka bio je jedna od glavnih priča. Spominjalo se da je Premiership doslovno 'poludio' za njim. Engleski mediji pisali su da je za njegove usluge zainteresiran Chelsea, Tottenham, Arsenal, Aston Viila... Cijena na Transfermarktu ovog trenutka mu iznosi 20 milijuna eura.

- Mogu potvrditi da ima jako puno interesa. To jest činjenica. Zove me jako puno ljudi... Eto, tek ja završio zimski, a već se bliži ljetni prijelazni rok. Jer znamo da pregovori kreću prije, obično već u travnju. A to je za manje od mjesec dana. Da, sve se uzburkalo, ima svega i svačega. Mogu kazati da je došlo vrijeme da napravim novi korak u karijeri.

Kopka li ga jako taj Premiership?

- To nije najjača, nego bih kazao daleko najjača liga. A jasno jest da je cilj svakog nogometaša igrati u najjačim ligama na svijetu. Definitivno, meni je velika želja zaigrati u Premiershipu. Mogu vam isto tako kazati da sam bio jako, jako blizu odlasku u prošlom zimskom prijelaznom roku. Međutim, klub je odlučio da me ne pusti. Ali dobio sam obećanje. A ono glasi; 'ako na ljeto dobijem zadovoljavajuću ponudu, mogu otići'. Imam to obećanje i jako dobar odnos s klubom. Dogovorili smo se da ćemo skupa pronaći najbolje rješenje. Ali kažem, još sam u Stuttgartu, vidjet ćemo što će se na ljeto otvoriti.

image
dpa Picture-Alliance via AFP

Naravno, svima je jasno da Sosi jednostavno više nije mjesto u Stuttgartu Jer mladić ima ogromnu kvalitetu, za najveće svjetske klubove. Nema smisla da se bori za ostanak u ligi, kad može uzimati trofeje.

- Slažem se apsolutno s tom konstatacijom. Došao sam u Stuttgart iz Dinama koji je svake godine osvajao trofeje. Moja glava nije navikla da se bori za ostanak. Navikao sam da se borim na naslove, trofeje. Zato bih želio otići na stepenicu više, da mi bude sve suprotno od ovoga što mi se događa sada. Već sam četiri godine u Stuttgartu, mnogo toga sam prošao, naučio kroz te sve godine u Bundesligi. A kad si tako dugo u Bundesligi, nema veće podloge za otići u bilo koju ligu svijeta. Definitivno se osjećam spremno za napraviti iskorak.

Linker
19. travanj 2024 19:03