- Afp
NEBESKI ČUVARI

Vatreni u Kataru pod nikad većom zaštitom! Sigurnost će garantirati i posebne bespilotne letjelice

Katar na infrastrukturi namijenjenoj za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo radi još od 2010. godine
Piše: JL.Objavljeno: 26. srpanj 2022. 09:13

Fotografije katarskih stadiona na kojima će istrčati 32 najbolje reprezentacije svijeta, s Hrvatskom kao viceprvacima, upućuju samo na jedan zaključak - Katar pomiče granice. Govori to i činjenica da Katar na infrastrukturi namijenjenoj za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo radi još od 2010., a prošle godine državni službenik Hassan al-Thawadi uglednom Guardianu otkrio je da se ukupna potrošnja za potrebe prvenstva projicira na šest i pol milijardi dolara.

Osim što će gledateljima i igračima omogućiti spektakularnu pozornicu, mjere opreza povisit će na dosad neviđenu razinu sigurnosti, prenosi BBC. Naime, katarsko ministarstvo unutrašnjih poslova i Odbor za sigurnost dogovorili su isporuku dronova s američkom kompanijom Fortem Technologies. Nabavka se provodi u cilju zaštite od potencijalnih zračnih napada na mjesta održavanja svjetske smotre.

Unaprijed programirani

Iz američke tvrtke naznačili su da se bespilotne letjelice naziva ‘Drone Hunter’ (“lovci na dronove) mogu koristiti za presretanje drugih “objekata-uljeza”, dok su druge letjelice takve vrste većinom namijenjene za ometanje signala. Koristit će se zbog strahova od prijetnji koju predstavlja napad dronom općenito. Uz to, ne zahtijevaju čovjekovo upravljanje jer su programirane unaprijed.

’Nebeski’ izum doseže brzinu od 100 kilometara na sat za manje od sekunde vremena, a maksimalna brzina još je i veća. Ugrađenom kamerom sposobna je detektirati neprijateljsku letjelicu, a potom šalje podatke automatiziranom kontrolnom centru, gdje sustav vrši analizu i odabire jedan od čak 68 mogućih scenarija za obaranje, koji ovise o vrsti, veličini i brzini prijetnje.

image
GABRIEL BOUYS Afp

- Drone Hunter u sebi sadrži niz vrlo malih radara te nam omogućuju potpunu sliku zračnog prostora - rekao je izvršni direktor i suosnivač kompanije Fortem Timothy Bean za BBC te objasnio da proizvodnja raste jer i terorističke skupine koriste dronove kao oružje otkad je tehnologija postala dostupnija.

Prisjetio se i crnog događaja iz 2015. i terorističkog napada na Pariz, a navodi da su bombaši samoubojice pokušali probiti se i do Stade de Francea, gdje je Francuska igrala prijateljsku utakmicu s Njemačkom. Zbog takve napete političke atmosfere, Katar je odlučio ništa ne prepustiti slučaju i osigurati nebeski prostor.

Sve radi na 1,5 km visine

Navijači i gledatelji ne moraju se brinuti, Bean garantira maksimalnu sigurnost u slučaju eventualne uporabe zračnog oružja i tvrdi da su letjelice već nekoliko puta testirane. Još jedna radosna vijest je što “lovac na dronove” ni najmanje neće uznemiravati sve prisutne, jer posao obavlja na kilometar i pol visine, pa tako rad letjelice ostaje potpuno nečujan i zasigurno neće ometati navijačku pjesmu, urlike i povike s tribina.

Osim što će Fortemov izum za zadaću imati presretanje neprijateljskih objekata, spriječit će i eventualne (najčešće politički nastrojene) provokacije, koje su se posljednjih godina u više navrata poručivale upravo zračnim putem, a nagledali su ih se i nogometni stadioni.

Sjećamo se ogleda Srbije i Albanije u sklopu kvalifikacija za Euro 2016. i prekida utakmice krajem prvog poluvremena. Ni 3500 policajaca angažiranih za osiguranje utakmice nisu bili dovoljni za spriječiti navijače Albanije da zastavu s nacionalističkim motivima pomoću drona postave u središte pozornosti. Srpski reprezentativac Stefan Mitrović otrgnuo je poruku, a potom je uslijedio fizički obračun igrača kojima su se pridružile i osobe zadužene za sigurnost utakmice. U bijegu s terena, domaći navijači zasipali su albanske reprezentativce stolicama i raznoraznim predmetima s tribina nadomak ulaza u svlačionicu.

Na 20 minuta prekinuta je i utakmica Europske lige (2019.) između Dudelangea i Qarabaga u Luksemburgu, kada se iznad navijača pojavila letjelica s prikačenom armenskom zastavom, kao dio provokativne poruke Azerbajdžanu. Prošle godine susret španjolske Primere nakratko je doživjela prekid kada je na San Mamesu, stadionu Athletic Bilbaoa, viđen dron s porukom, a početkom ove godine u utakmici Brentforda i Wolvesa u Londonu, sudac je povukao igrače u svlačionicu kada mu je dojavljeno da zrakom kruži letjelica.

Linker
19. travanj 2024 18:34