Dario Šarić i Victor Claver
 REUTERS/Jim Young
SPECIJALNI KOMENTATOR SN

VELIKAN HRVATSKE KOŠARKE 'Scariolo Aci nije do koljena, a Šarić igra perfektno'

LEGENDA HRVATSKE KOŠARKE ANALIZIRA Scariolo Aci nije ni do koljena, a Šarić je odigrao perfektno
Piše: Mirko NovoselObjavljeno: 10. kolovoz 2016. 01:27

Ušli smo sa puno volje i želje u utakmicu, a posebno me ugodno iznenadio Bilan na startu sa 6 poena. Preciznost šuta nam nije bila dobra, no očekivao sam ipak da se otvori u nastavku. Aco je početkom drugog poluvremena probao i bez centara, sa Šarićem na petici, ali protiv Gasola i Mirotića to ne ide, previsoki su.

Međutim, perfektno je odmah reagirao i vratio centre koji su odigrali sjajno, pogotovo Planinić, koji se mora čuvati faulova u napadu. Izvanredno je šutirao slobodna bacanja što je odlučujuće u ovakvoj utakmici. Naročito me oduševila igra Roka Ukića, sigurno najzrelija u posljednjih nekoliko godina. Pogađao je kada je trebalo. Obrana je bila jako dobra, iako malo zamjeram što se puštalo njihove centre, pa su nam zabili 7 trica. To je mali propust, no tu ujedno i vidim prostor za napredak u igri. Bogdanović je pokazao koliko je veliki igrač u finišu, iako je pretrpio puno prljavih udaraca.

Suđenje nije bilo korektno, dobili smo dvije tehničke na startu zbog blagih prigovora, a na njihove žestoke prigovore, pogotovo Gasola, suci nisu reagirali. Finiš je bio fantastičan a veliki obol pobjedi dao je, iako se to možda ne vidi kroz statistiku, Dario Šarić. Mislim da je odigrao perfektno, ne samo zbog one zadnje blokade, već se on odlično nosio s Gasolom kada je Planinić bio na Mirotiću. Vodio je žestolu borbu pod košem, i svojim asistencijama donio puno. Kod njega je mali problem što je preemotivan, pa se to iskazalo u zadnjoj minuti promašenim slobodnim bacanjima. I svi drugi igrači imali su svoje zapažene dionice, Luka Babić skokom u napadu, driblingom preko cijelog terena, zakucavanjem... Krunu Simona je Aco u pravom trenutku stavio u igru, kada je u finišu presjekao loptu čime je praktički bila riješena utakmica.

Napravili smo veliku senzaciju, ali zapravo još nismo ništa napravili, jer sada slijede dvije utakmice s južnoamerikancima. Brazil je u prvoj utakmici bio tipičan primjer domaćina na otvaranju. Impresionirani, zavezani, totalna nula, što su iskusni Litavci znali iskoristiti. Mi se moramo sada dobro odmoriti, jer je potrošnja naših ključnih igrača bila maksimalna. Treba sada pokušati dobiti Argentinu u slijedećoj utakmici, koja me nije ipresionirala na predolimpijskom turniru, i čak je dobro što su nas tamo dobili jer imamo sada dodatni motiv. Imaju dosta starijih igrača, recimo Ginobili, on je kao Navarro kod Španjolaca, prošlo svršeno vrijeme. Kada je Navarro u igri oni igraju s igračem manje. Nocioni je tamo glavni igrač, iako me nije ipresionirao lani u Realu. Scola je opasan ali mislim da se naši centri mogu gurati s njim, pogotovo Planinić.

Samo moramo svesti greške na minimum, pogotovo izgubljene lopte u driblingu Šarića i Bogdanovića, a imamo i još puno rezervi u šutu. S tom pobjedom bi već bili jednom nogom u četvrtfinalu, i što je najvažnije, izbjegavamo SAD. Moram reći da kraju da je Aco briljantno vodio momčad, iako nije imao tešku konkurenciju jer mu Scariolo nije ni do koljena. Svaki put kada je izvadio iz igre Gasola i Mirotića to je bila prednost za nas. Kod pravog trenera oni moraju igrati svih 40 minuta! Aco je pet kopalja ispred njega, i tu je možda također razlog zašto smo napravili tu veliku senzaciju.

Linker
27. travanj 2024 11:39